Tutaj masz narożnik po lewej, który możesz dostosować do swoich potrzeb.
Lewa strona przy płocie to może byc żywopłot z tui. Widzę posadzone świerki, ale wydają mi się za wielkie w przyszłości w tym miejscu. Duże pośrodku to np miłorząb Pendula lub śliwa wiśniowa Nigra, wtedy liście będą bordowe. Albo inne ładne drzewo kwitnące. A te dywany kolorowe to mogą być różne plamy z wrzosów wrzośców i traw, ale także żurawki posadzone po kilkanaście sztuk, ale plamy w jednym kolorze. Te pojedyncze "gwiazdki" to miskanty lub rozplenice, albo nawet Hakonechloa, czyli ozdobne tyrawy.
Dojechałam do tych zdjęć i z wrażenia nadal szczęki zamknąć nie mogę
Co fachowiec to fachowiec.
I mimo że za typem angielskich ogrodów zbytnio nie jestem (zbyt poukładane jak dla mnie - bałabym się coś zepsuć ) to zdjęcia które już przeglądnęłam wywarły na mnie ogromne wrażenie...
Mam sporo pytań, choćby do tego zdjecia, które zacytowałam - jeśli można:
-jakie bukszpany są najlepsze do formowania-strzyżenia?
-Czy te bardzo wysokie stożki to też bukszpany?
-jak ta kompozycja wygląda zimą? Co z tymi trawai sie wtedy dzieje?
-Co to są te niskie "cytrynowe" liście? Żurawki?
-Czy są jakieś Hortensje ładnie wyglądające zimą?
-Czy warto kupować i wkopywać do ziemi hortensje szczepione na pniu - czy przetrzymają mrozy?
.... na razie tyle.
Ja też kocham hortensje i róże. Tych ostatnich mam kilka odmian w moim małym ogródeczku, mam nadzieje ze zakwitną tego lata - kilka dokupiłam w markecie, wiec boję się o ich jakość... Myślałam tez u siebie nad sporymi trawami z "pędzelkami" białymi lub czerwonawymi - tylko nie wiem jak wyglądają zimą
Odrosnąć to może i nie odrośnie, ale można patyczki powycinać, a resztę gałązek od przodu nagiąć i przywiązać sznurkami, aby nieco zrównoważyć zieleń. Ja bym ratowała
Tylko wiesz nasze ogrodowisko napisał Ronin sam, od podstaw, to nie jest takie proste bo trzeba program do tego napisać. I tak to bardzo skomplikowane i może nie da się tak z góry wszystkich potrzeb po prostu przewidzieć.