Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wilczy ogród 06:34, 20 cze 2023

Do góry
Wilczy ogród 06:31, 20 cze 2023

Do góry
Wilczy ogród 06:29, 20 cze 2023

Do góry
Ogród z plażą 06:28, 20 cze 2023

Do góry
ajka napisał(a)
Udało mi się kupić wiązówke Venustę. Już posadzona.

A tak wygląda sadzona w zeszłym roku, w podobnym rozmiarze. Dobrze mówiłam wtedy, że widzę w niej potencjał.

U mnie ona zaczela się strasznie rozlazic rozlogami
Nie spodziewałam się tego po niej…
Wilczy ogród 06:27, 20 cze 2023

Do góry
Madzia dziękujemy za niedzielę za pyszne jedzonko, pogaduchy i roślinki
Cudna szklarnia, warzywnik i rabaty
Osiedlowy ogródek 02:08, 20 cze 2023

Do góry
Na balkonie klimaty morskie

Osiedlowy ogródek 02:02, 20 cze 2023

Do góry
Co nieco z warzywnika
Pomidory mam w tym roku kiepskie
Małe krzaczki nieśmiało kwitną.
W zeszłym roku o tej porze były oblepione owocami.
Jedyna nadzieja w Tiny Tim

Osiedlowy ogródek 01:54, 20 cze 2023

Do góry
I jak to u mnie kolorowo-kokoszkowo
Chociaż zastanawiam się czy wywalić lub gdzieś przenieść (tylko gdzie...) bordowe berberysy bo urosły za duże jak na przód rabaty

I musiałabym przenieść albo żółte tuje do przodu bo z tyłu łysieją od braku światła, trawy je zasłaniają albo trawy- seslerie...nie wiem co lepiej?
Kiedyś były w rządku na przodzie to je przeniosłam do tyłu...ech...

W zachodzącym słońcu

Osiedlowy ogródek 01:40, 20 cze 2023

Do góry

Osiedlowy ogródek 01:33, 20 cze 2023

Do góry

Osiedlowy ogródek 01:29, 20 cze 2023

Do góry
Kwitną bodziszki, szałwie i czosnki

Zrobiło się fioletowo

Nie przycięłam w tym roku hakuro czy można ją teraz ciachnąć?

Osiedlowy ogródek 01:23, 20 cze 2023

Do góry
Rodki idą w liście zamiast w kwiaty, przynajmniej szybciej zasłonią kompostownik.
Udało mi się w końcu przygotować im dobrze kwaśną ściółkę
Są poza linią kroplującą i woda miejska nie odkwasza ziemi.
Praktycznie wcale ich nie podlewam, nawet teraz dają radę choć rosną pod wielkim świerkiem.

Osiedlowy ogródek 01:12, 20 cze 2023

Do góry
Mała przerwa urlopowa i mamy początek czerwca

Piwonie w tym roku kwitły wyjątkowo długo, pewnie przez brak opadów.

Osiedlowy ogródek 01:01, 20 cze 2023

Do góry
Trochę zaległych fotek

25.05.

Czosnki bez wykopywania od 5 lat, kwitną co roku.
W doniczkach

Ptasi gaj 00:30, 20 cze 2023

Do góry
pestka56 napisał(a)
Też uważam Caradonnę za najlepszą szałwię. Mam i inne, ale tylko Caradonna stoi sztywno, nie wylega.

Moje wszystkie są bardzo piękne ale po wczorajszym deszczu wszystkie się położyły.

Kasiu mam róże Monglicht tzn dostałam od Ćwieka dodatkowa za pomyłkę ponieważ przyszła w grudniu posadziłam pod budynkiem w Wawie. Jest bardzo ładna. Rośnie olbrzymią co wiosnę ja przycinam a ona jak szalona.

Tak wygląda i pachnie. Najładniej wygląda jak się rozwijają paki do kwitnienia pół rozwinięte.

Bylinowa łąka 23:47, 19 cze 2023

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Przepiękny masz teren i podoba mi się jak go ukwiecasz. Tak naturalnie. Idealnie wszystko pasuje do miejsca. Świetnie

Dziękuję. Miło mi, że się podoba. Staram się nie zepsuć charakteru tego miejsca.

Anda napisał(a)
Mnie również bardzo się podoba. Naturalnie, niewymuszenie, świetny wybór roślin. Bardzo lubię

Ewo masz w tym niemały udział. Za pochwały bardzo dziękuję.

hankaandrus_44 napisał(a)
Jak zwykle, podziwiam!

Haniu dziękuję. Ja też Cię podziwiam.

Monia81 napisał(a)
Gosia piękne paprociowiska, jak to się jeszcze rozrośnie to będzie mega zjawiskowo bardzo naturalnie to wszystko wygląda, mega się wpisuje w krajobraz

Moniko liczę na to rozrastanie się. Ale i pomagam. Na balkonie rośnie prawie sto sadzonek goździka kartuzka i jeszcze dużo innych wysiewów z tego roku. Teraz myślę gdzie ja to posadzę.

Roocika napisał(a)
Gosia, pięknie wygląda twoja łąka.

Asia dziękuję.

sylwia_slomczewska napisał(a)
Już masa roślin kwitnie Gosi łąka w realu jeszcze piękniejsza bo dochodzi ruch, zapach i bzyczenie które się nad nią unosi i klimat miejsca. Chyba nie sposób oddać tego na fotkach. Paprocie super rosną. Co do dzielenia to podejrzewam, że te odmianowe trzeba by potraktować jak doniczkowe czyli wyjąć z ziemi w całości i trzymając za karpy delikatnie je porozrywać. Jak kupowałam to w ten sposób od razu dzieliłam moje, wszystkie się przyjęły Ale obawy jak najbardziej rozumiem.

Sylwia dzięki. Z paprociami spróbuję, ale chyba na wiosnę dopiero, bo przy tych upałach, to takiego zabiegu by raczej nie przeżyły.

antracyt napisał(a)

Te mi się bardzo podobają. Idealnie pasują do Twojego otoczenia.
Nowy "nabytek" - Sambucus ebulus, ciekawy i jak dla mnie zupełnie nieznany.

Smotrawy w tym roku, tak się rozsiały, że będę część siewek usuwać.
Bez o ile się przyjmie, to jeszcze na jakieś fotki się załapie.
PS Klon Ginnala u mamy dziś ledwie muśnięty różem. Może jutro wgram zdjęcia.

Magara napisał(a)
Gosia, coraz lepiej, coraz piękniej Bardzo dużo roślin teraz u Ciebie w fazie kwitnienia, tego u mnie teraz najbardziej brakuje, bo zaniedbałam naparstnice

Pytanko: co to za srebrne trawkowate liście???

Daga to rodzima trawka terenów bagiennych i wilgotnych, którą mam w sporych ilościach. Według mnie to turzyca pospolita lub błotna, ewentualnie jakaś inna pokrewna. Kwiatostany ma czarne.

Alija napisał(a)

Gosiu, u mnie w tym roku też na różach zauważyłam pozwijane liście. Trochę poszukałam i prawdopodobnie to nimułka różana, podobnie do Ciebie poobrywałam liście i nie robiłam żadnego oprysku. Piszą, że w tych rulonikach rozwijają się larwy, więc oprysk i tak nic nie da, a oberwanie kilku liści roślinie nie zaszkodzi. Powinno się je spalić albo wyrzucić do kosza, a nie na kompost.
Mam nadzieję, że róża dobrze się ma, jest piękna.
W ogóle, to pięknie u Ciebie, paprocie, piwonie, rumiany i ta przestrzeń.

Alicjo pewnie to ten szkodnik na róży. Oberwane liście wyrzuciłam do kosza, więc nie rozniosę go dalej. Liczę, że jak przyjadę to róża już będzie cała w kwiatach. I kto wie co kwiatami mnie jeszcze zaskoczy.

Urszulla napisał(a)
Widać symbiozę Ty i ogród z każdym rokiem będzie ciekawiej

Ula nawysiewałam różności i trochę się boję, czy zdążę to wszystko posadzić. Jeszcze czasu tyle nie mam, ile bym chciała.

Agania napisał(a)
Zdjęcia jaszczura sympatyczne, ale padalca nie koniecznie, ogólnie wolę zielone żabki, ale z tych brązowych się cieszę, że zostawiają u mnie skrzek
Mogę się pochwalić obecnością jeży, a i jeszcze mamy w tym roku dziką lokatorkę kuna zamieszkała.

Lubię Twój bylinowy las, kwitnącą rodgersję uważam za sukces, więc życzę ci radości z jej uprawiania

Jestem fanką kamasji ale mam tylko tę niską
o fioletowym kolorku.
Zazdraszczam ci pozytywnie pustynników olbrzymich…kibicuję i czekam kiedy pokażesz foty z kwitnienia
Pozdrawiam

Aganiu miło, że zaglądasz. Rodgersje muszę przesadzić, bo trochę tam już stłamszona jest. Podobno jak ma dobre warunki to szybko się rozrasta. U mnie tak sobie. Dobrze, że jest kwiatek, bo w tamtym roku sarna zjadła.
Kamasje ładne. Czy one by się sprawdziły posadzone pomiędzy sesleriami?
Pustynniki na jesieni muszę przepikować. Z tego co czytałam, to w drugim roku od siewu dopiero kłącze gwiazdkowe budują, a kwiaty to pewnie jeszcze dłużej.

mirkaka napisał(a)

fajny, tylko czy nie jest agresywny i nie rozejdzie się rozłogami?
Czytałam że wszystkie części tej rośliny są trujące, więc jak masz małe dzieci to uważaj.
Łąka którą tworzysz bardzo fajna i ciekawa Paprociowisko do pozazdroszczenia, masz tam pewnie wilgoć

Mirko jak będzie rósł, to zobaczę. Posadziłam w trzech różnych miejscach. Czytałam, że cała roślina jest trująca, ale zagrożenia dla dzieci na razie nie ma. Kiedyś na początku kupiłam tojad w kapersie i potem jak przetłumaczyłam nazwę łacińską na polską, to wyrzuciłam z obawy o dzieci.
Magleska napisał(a)
Gosiu śliczny masz widok z tarasu pełno kwiatów i tak naturalnie -fajnie wpasowałaś się w otoczenie

cieszę się ,że przywrotniki się przyjęły

Madzia musisz mnie kiedyś odwiedzić.
Ile czasu spędzam na tym tarasie i myślę co by tu...
Ja też się cieszę z przywrotników.

Basieksp napisał(a)
Paprocisko robie wrażenie no i to miejsce, widok i okolica cudnie, taki spokój

Basiu paprociowisko rozrasta się, a jeszcze z 10 razy tyle zostało do obsadzenia. Zaletą pióropusznika jest, że nie pozwala panoszyć się chwastom. W tamtym miejscu królował wcześniej podagrycznik.
To już pogórze Dynowskie. Nie góry, ale i płasko nie jest. Ja uwielbiam.
Doranma napisał(a)
Konsekwentnie realizujesz swoją wizję - brawo! Widok z tarasu na rabatę cudowny. Wyobrażałam sobie na początku, że jak Bylinowa Łąka, to będą na niej takie bardziej dzikie egzemplarze, a tymczasem u Ciebie rarytasy, jak chociażby piękne odmianowe peonie. Masz zielone ręce ☺

Koło domku są róże, piwonie i inne bylinki, ale dalej już bardziej dziko się robi.
Jak się chce obsadzać takie areały, to nie ma innego wyjścia jak próbować swoich sił w rozmnażaniu. Lubię wysiewać, choć pewnie z połowa mi się nie udaje, rozsadzać i dzielić.
Wiele roślin miałam po jednej góra trzech sztukach. Wtedy jednak na efekty trochę się czeka.
Na koniec parę widoczków z naszej pieszej wyprawy Dynów - Łubno. Kwietne łąki były po drodze. Zbliżenia jednak mi nie wyszły, bo wiało.

Ogród z plażą 23:42, 19 cze 2023

Do góry
ajka napisał(a)
anuska2507 wrzucam twoje piwonie, żeby nie było że umarły Pierwsze dni by ciężkie, ale widzę, że z dnia na dzień wyglądają coraz lepiej. Czwarta, w miejscu patyczka, też powoli odbija.

Jeszcze raz dziękuję, mam nadzieję, że moje roślinki też przeżyły.

Cieszę się, że nie umarły Mam nadzieję, że ta czwarta dorówna pozostałym.

Roślinki od Ciebie też żyją, tyle że ja tylko przesadziłam je do większych doniczek. Nawet dzisiaj myślałam, że muszę znowu zrobić sobie małą przechowalnikową rabatkę i posadzić tam zebrane i rozmnażane różności
Ogród z plażą 23:37, 19 cze 2023

Do góry
ajka napisał(a)
Jeszcze mam pytanie w sprawie cyprysika pendula. Sadzony w tym roku, duży okaz, niestety żółknie od dołu. Widać, że ma problem się przyjąć, zaadoptować do nowych warunków. Jak mu pomóc? Podlewać dużo, nie podlewać? Jak często? Sypnąć mu jakiegoś nawozu czy zostawić w spokoju?

Może superfosfat na rozwój korzeni ?
Moim zdaniem podlewać, drzewa maja problem
Ogród z plażą 23:32, 19 cze 2023

Do góry
ajka napisał(a)
Cy ktoś wie moze dlaczego bodziszek Rosanne, mi się płoży? Tylko dwie sadzonki urosly w ładne kępki. Podlewane tak samo, stanowisko też praktycznie to samo.

Aniu, moje bodziszki są pewnie z tej samej szkółki, co Twoje. Kupiłam rok temu 4 szt. i wyglądają podobnie jak 2 z prawej, też takie płaskie i lekko rozlazłe, tyle, że większe. Jutro zrobię im zdjęcie.
A czy u Ciebie wszystkie mają takie same liście?
W ogródku emerytki 23:29, 19 cze 2023

Do góry
Basieksp napisał(a)
Judaszowiec już jest piękny ja mam zielonego, ale też go lubię a marne róże to ja mam Twoje to są bardzo ładne do moich, jakoś jie mam ręki do róż.

A wiesz, że ja o kupnie judaszowca wcale nie myślałam, szukałam buka Purple Foutain.
W szkółce były, ale po 600 zł, jak dla mnie za drogo
I wtedy wpadł mi w oko judaszowiec za 180 zł i się nie wahałam i mam

Moje stare róże kupiłam 9 lat temu i od tamtego czasu są niezawodne, to te sprzed 3 lat są marne.
Róża Porthos w ogrodzie, zdjęcie z 2020 roku /wcześniejszego nie mam/.

I z 2022 roku.

I róże z podwórka, zdjęcie chyba z 2017 roku /też wcześniejszego nie mam/.

I obecnie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies