Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

mirkaka 20:11, 12 lip 2023

Joku napisał(a)

Piękna ta lawenda Ale mnie zainteresowała ta pierzasta żółta trawka pomiędzy lawendami, co to?
Mój żeleźniak zakwitł chyba na drugi rok po zakupieniu. Rozrósł się bardzo i wiosną przesadziłam go w spartańskie warunki, czyli na suche stanowisko, do lasku. Trochę poturbowany, ale kwiatostany ma ,tylko bardzo niskie. Czy za rok zakwitnie, zobaczymy.
Męczy się tam razem z krwawnikiem od ciebie, też ma pąki kwiatowe

Moje ostrogowce już przekwitły, a u ciebie w pełnej krasie
Różyczki też się postarały Ja Ci mówiłam jak ciąć róże? Nie pamiętam
Joku 20:45, 12 lip 2023

Ewa, ta rabata z różami jest nieco oddalona od tarasu, zdjęcia przekłamują. Żeby poczuć zapach róż muszę wsadzić nos w kwiaty .

Mirka, ta trawa to sesleria jesienna. Z bliska wygląda tak sobie ale oglądana pod takim kątem robi niesamowity efekt.
Z żeleźniakiem muszę pokombinować, przesadzić w inne miejsce to może bardziej mu się spodoba. Ostatnio gdzieś czytałam że on lubi suche miejsca, nie wiem ile w tym prawdy. Ciekawa jestem czy krwawnik zakwitnie i czy będzie miał zdrowe kwiaty, napisz proszę.
Ostrogowce też już przekwitają, wczoraj wycinałam część pędów.
Pytałam ciebie kiedyś o cięcie róży Comte de Chambord, metoda się sprawdza. Kazałaś ciąć na ok. 50 cm jeżeli dobrze pamiętam .
Kordina 22:03, 12 lip 2023

Jolu, ale się u Ciebie zagęściło, no ślicznie jest zdjęcie, które powtórzyła Mirka też mi się bardzo podoba
Joku 22:33, 12 lip 2023

Mnie to ujęcie też się spodobało, dlatego je wstawiłam . To tylko pozory, ciągle są wolne miejsca bo zrobiłam w ostatnich sezonach trochę roszad. Ostatnio jako wypełniacz robią siewki werbeny. Dzisiaj eksperymentalnie wysadziłam kilka na przedpłocie. Ciekawa jestem czy coś z tego wyjdzie bo to niemal sam piach.
Alija 22:33, 16 lip 2023

Joku napisał(a)

Niezawodna Westerland w towarzystwie lawendy

Piękne towarzystwo. Pięknie Ci kwitnie Westerland, moja jest w cieniu i marnie wygląda,
chyba jej muszę zmienić miejscówkę.
Joku 22:56, 16 lip 2023

Alu, ta róża jest u mnie bezproblemowa, rośnie bujnie, powtarza kwitnienie. Ma wystawę południową przy ścianie więc słońca jej nie brakuje. Największy minus dla mnie to jej kolczaste mocarne pędy.
Basieksp 00:13, 17 lip 2023

Ślicznie u Ciebie rośnie ta knautia ładnie wyprostowana też ją mam, bardzo ją lubię, ale moja taka pokładająca jest.
basia3012 11:24, 17 lip 2023

Jolu, ile kwiecia. Teraz chyba u Ciebie oprócz róż byliny królują. Bardzo ładnie to wszystko wygląda i pewnie pachnie.
zbigniew_gazda 16:17, 17 lip 2023

Kwiatów i różnych roślin masz moc. Idzie chmura - może poleje?
Joku 17:08, 17 lip 2023

Basiu, moja knautia też jak tylko może to leży . Podpierają ją od przodu wilczomlecze i bodziszek. Jak przycięłam bodziszek to zaraz kilka niepodpartych gałązek padło. Ona ma to chyba w swojej naturze. Najlepiej jak coś ją dokoła podpiera.

Basiu czerwiec - lipiec to faktycznie najbardziej kolorowe miesiące w moim ogrodzie. I najbardziej przeze mnie lubiane. Aktualnie delikatnie pachną floksy, zaczynają rozkwitać lilie drzewiaste. Te pachną na odległość.

Zbyszku kolorowo jest . Na dostawy deszczu ostatnio nie mogę narzekać. Pada krótko i niezbyt mocno ale często. Oszczędzam na wodociągach .