Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Agatorek 20:49, 16 lip 2023

Muszelka napisał(a)

Alicjo, to krawężniki. W tym roku, w kwietniu zostały położone. Fachowiec pięknie wykonał pracę - położył je dokładnie po liniach, które do tej pory wykonywałam łopatą. Jestem bardzo zadowolona z podjętej decyzji, by pożegnać się z robieniem w ogrodzie kancików

Zobacz kanciki na zdjęciu z ubiegłego roku.
W tym roku mam ten sam efekt, ale bez dodatkowej pracy, co mnie baaaaaardzo cieszy

Czy mogłabyś w wolnej chwili zrobić fotkę - zbliżenie krawężników, jak to wygląda. Wygląda to bardzo super!

No i żadna wieś, proszę pani, pomidorki bardzo ładnie wyglądają w donicach.

A hortki u córki (córek? ) cudowne!
Patrycja_KG_Lu 21:59, 16 lip 2023

Dziękuję, będę się przypominać wiosną! Mają piękne przebarwienia.
Muszelka 23:56, 16 lip 2023

Agatorek napisał(a)

Czy mogłabyś w wolnej chwili zrobić fotkę - zbliżenie krawężników, jak to wygląda. Wygląda to bardzo super!

OK; po prostu fachowiec kładąc krawężniki (zwykłe, 1m., betonowe, w kolorze grafitowym), w miarę potrzeby dzielił je na 3, a nawet 5 części. W związku z tym, nie miał żadnego problemu z wymodelowaniem dowolnego łuku - kładł je dokładnie w miejsce  moich tzw. "kancików".
Muszelka 23:57, 16 lip 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Dziękuję, będę się przypominać wiosną! Mają piękne przebarwienia.

A ja mam nadzieję, że patyczki nie będą u Ciebie grymasić i wypuszczą korzonki
Muszelka 00:01, 17 lip 2023

Jezioro zamiast gór, czyli: "jeśli nie ma się tego, co się lubi, to się lubi, co się ma"  

Dobrej nocy

Muszelka 08:54, 17 lip 2023

Rozpoczął kwitnienie clematis 'Morning Sky'. Rośnie na pergoli wprowadzającej do części gospodarczej. Tam mamy m.in. domek ogrodnika, drewutnie, piękne beczki (serio!) z gnojówkami.

Basieksp 10:48, 17 lip 2023

Clematis piękny, okazały a jezioro, no cóż.... pięknie
ryska 10:51, 17 lip 2023

Muszelka napisał(a)

Rysko, powojnik 'Kacper' ma okazałe kwiaty (ok. 20-25 cm. średnicy), ale nie są tak liczne, jak u innych odmian.

Bataty posadziłam do skrzyni dopiero po 20 maja. Doczytałam, że nie lubią spadku temperatury poniżej 15°C. Maj był stosunkowo zimny, zwłaszcza noce. Dlatego nie zdjęłam ze skrzyni foliaka (w tuneliku na przedwiośniu przechowuję sadzonki np. pora, selera, sałaty itp.).

Pomyślałam, że skoro bataty lubią ciepełko, to niech sobie początkowo rosną pod folią. Maj był chłodny,  czerwiec też. Teraz, w lipcu są wysokie temperatury, ale nie zauważyłam żadnych niepokojących objawów, żeby ta folia batatom się nie podobała, więc jej nie zdejmuję.

Od czasu do czasu je podlewam i nic więcej. Rosną sobie. Póki co, pędy zaczynają szczelnie pokrywać ziemię.

Wielkość kwiatka robi wrażenie. Dziękuję
Powodzenia z plonami batatów. Daj proszę znać jakie będą i czy w smaku lepsze niż sklepowe.
Jeść bataty uwielbiam ale nie zadbałam o moje sadzonki. Może Twój sukces mnie zmotywuje w przyszłym roku.
Muszelka 13:29, 17 lip 2023

Dzisiejsze znalezisko! Pierwszy, tegoroczny pomidorek. Jutro, pojutrze zostanie skonsumowany. Albo rzucimy kości, kto go zje, albo pokroimy go, jak tort

Muszelka 13:41, 17 lip 2023

ryska napisał(a)

Daj proszę znać jakie będą i czy w smaku lepsze niż sklepowe.
Jeść bataty uwielbiam ale nie zadbałam o moje sadzonki. Może Twój sukces mnie zmotywuje w przyszłym roku.

Pytanie, czy w ogóle urosną...
Zrobię fotorelację z wykopków! Albo będę świętować, albo zapłaczę przy skrzyni