Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Za drzwiami do ogrodu... 22:43, 08 kwi 2026

Do góry
W ogrodzie warzywnym prace dopiero rozpoczynam.
Na razie walczę z gwiazdnicą pospolitą, u nas mówi się na ten chwastów mokrzyc. Wysypałam jesienią do skrzyń swój kompost i mam taki efekt. W sumie nie wiem dlaczego, bo nie wyrzucam na kompost tego chwastu, wogóle staram się nie wrzucać tam chwastów, tylko daję je pod świerki na końcu działki.

Na szczęście w jednej skrzyni położyłam kartony i przysypałam skoszoną trawą i tam mam spokój.
W skrzyni z ziołami musiałam pozbyć się tylko siewek kopru tego ciemnego wielkiego od Danusi. Wystarczy mi jeden krzaczor!
I wysypałam drobniutki korą.

Za drzwiami do ogrodu... 22:19, 08 kwi 2026

Do góry
Pomidory wysiałam trochę późno, zbrakło mi czasu i są dopiero takie:
Za drzwiami do ogrodu... 22:14, 08 kwi 2026

Do góry
Papryki trochę mi wybujały, bo stały mn zbyt ciepłym parapecie. Wczoraj je przepikowałam do większych doniczek, bo też ciut zaczęły blednąć. Postawię je teraz w chłopdniejszym pokoju. A jak minie zagrożenie przymrozkami to wyniosę do tunelu.
Za drzwiami do ogrodu... 22:08, 08 kwi 2026

Do góry
Alija napisał(a)

Aniu, ależ u Ciebie kolorowo, cudnie, prawdziwa wiosna.
Papryki już masz wielkie, super.

Po tym deszczyku naprawdę się zazieleniło, a rozkwita coraz więcej kwiatów! Nie mogę jakoś oprzeć się tym kolorom i wciąż kupuję w szerokiej gamie kolorystycznej różne cebulowe i inne wiosenne. Zresztą w sezonie też umnie raczej kolorowo, a nie jak u innych np.różowo- biało.
Ale miejscami kumuluję kolory i staram się je ostatnio trochę segregować , by się nie różniły tak mocno na jednej rabacie czy w jednym miejscu. A czasami specjalnie sadzę dla kontrastu, bo ciemne fiemierbiki, czy jakieś fioletowe kwiaty wyglądają zbyt smutno, dodaję im do towarzystwa białe, czy żółte.

Magary Dramaty z Rabaty 22:03, 08 kwi 2026

Do góry
Ewa - moja sąsiadka przygłucha nie jest, ale ma słuchawki z najwyższej półki, podobno

Kaśku - kilka dni temu byłam prawie odkopana Ale ostatnie trzy dni mega wiatrów sprawiły, że mam rabaty od nowa do sprzątania Naspadało igieł, witek brzozowych, suchelców sosnowych, nawiało suchych liści i innych śmieci z drogi i od sąsiada. Sprzątnę (nie wiem tylko kiedy???) ile się da bo na rabaty już ciężko głębiej wejść z uwagi na cebulowe. No i zimnica u nas straszna, robić się zwyczajnie nie chce
O oczarze wyjątkowo pamiętałam, nawet była próba kupna na Dzień Kobiet, zamiast ciemiernika. Ale wysoka cena za niewielką sadzonkę ostatecznie mnie otrzeźwiła i zabroniłam Małżonkowi kupować
Stacjonarnie u nas lipa z oczarami - są jak kwitną, a wtedy ceny powalają. Jak nie kwitną to tańsze, ale nie wiesz do końca co kupujesz. Ja bym chciałam Amethysta albo ostatecznie Diane. Przez neta mam opory, wolałabym zobaczyć sadzonkę i pokrój na żywo. Więc pewnie oczar pozostanie jednym z wielu moich niespełnionych chciejstw ogrodowych Dzięki za pamięć, cmok

Lucy - dostrzegam tą jakże subtelną różnicę pomiędzy psem, który szczeka, bo ma ku temu powód, a psem, który potrafi ujadać przez kilka godzin non stop biegając wzdłuż płotu Ale nie chcę już tego tematu chyba kontynuować

U nas zimno, wietrznie, nieprzyjemnie, w nocy minusy, i tak ma być jeszcze dobrych kilka dni.
Na pocieszenie kupiłam dziś sobie w Brico pierwiosnka przecudnej urody
Cena mnie powaliła, ale uznałam, że mi się należy
Za drzwiami do ogrodu... 21:54, 08 kwi 2026

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Pięknie ci się te krokusy rozrosły. Efektownie już co wyglądają.
Ja muszę dokupić fioletowych i niebieskich bo malutko ich mam.hak nie zapomnę na jesieni to kupie.
Ciemierniki cuuudenka.
Zasilasz je czymś ?
Przylaszczkowe kępa też śliczna.
Piękny kolor iryskow. Lubię takie biskupie kolory

Ogromne ilości krokusów zjadły mi nornice, już miałabym naprawdę pokaźną rzeczkę krokusów. A mam rzadszą niż w ubiegłym roku. Ale niektóre kępki się uchowały i faktycznie przyrastają.
Ciemierniki natomiast ładnie rosną i mam nadzieję, że nie smakują gryzoniom. Podsypuję je ze dwa razy w sezonie mielonymi skorypkami jaj. Sypię sporo, ze trzy- cztery garstki, w zależności od wielkości kępy. Na wiosnę napewne dostaje im się trochę obornika granulowanego przy okazji sypania po rabacie przy różach, czy hortensjach. A w trakcie sezonu jakaś np. Jara Mila, ale też ogólnie sypię a nie specjalnie pod nie.

Za drzwiami do ogrodu... 21:48, 08 kwi 2026

Do góry
anpi napisał(a)

Tak, u mnie taki miszmasz kolorystyczny

Aniu, ależ u Ciebie kolorowo, cudnie, prawdziwa wiosna.
Papryki już masz wielkie, super.
Za drzwiami do ogrodu... 21:34, 08 kwi 2026

Do góry
Agatorek napisał(a)
Piękna wiosna u Ciebie moc kolorów ❤️

Kotek świetny! Ja muszę pilnować swoich narzędzi, bo moje szkodniki je wynoszą i chowają

Tak, u mnie taki miszmasz kolorystyczny

Glina i zielsko 20:35, 08 kwi 2026

Do góry
Aha!
gaury żyją, będą siewki, przetaczniki wyszły , szałwia też i mam srylion siewek, lilie wychodzą i widzę że się namnożyly.
Mam sporo roślin z ogrodowiskowych darów i one mi rosną super. I jeszcze się mnozą.

Za 2 tyg będę miała do oddania kępy hosty. Mam taką z ciemno zielonymi liśćmi, wcześnie wychodzi i ma dzwonkowe jasnofioletowe kwiatki z ładnym zapachem.

Ktoś chętny?

Muszę spod tych tunel wykopać hosty bo rosną już pod tujami i mi tujki łysieją od dołu.

Te do oddania to 4,5,6 kępa z fotki.
Glina i zielsko 20:31, 08 kwi 2026

Do góry
Kochane Bratnie dusze ogrodowe .
Za życzenia dziekuję.
Dochodzę do siebie i jutro lekarz i robię sobie badania kontrolne. Krew mocz itd.

Dziś mi się humor poprawił bo wrócił jeden z moich bocianów. Czekamy oby drugi szczęsliwie wrócił

A poza tym trochę się zacebulkowalam

Ceny wychodzą niezłe kupiłam, narcyzy t'tatet i bridal crown. Oraz zółte hiacynty.

I moja rzeczka z szafirków cieszy bo coraz ładniejsza.

Cieszą hiacynty choć nie mam ich wiele (jeszcze)

Narcyzki wokół kortowej też cieszą.

Lilak już w pełni ulistniony

Poza tym jest masakrycznie sucho. Nie uruchamialiśmy jeszcze nawodnienia na trawnik bo nocki zimne. Widać już wyraźnie że przydałoby się.
Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II 18:59, 08 kwi 2026

Do góry
mrokasia napisał(a)

Wisienka Kojou no mai w całej okazałości. Spore z niej drzewko .

Podziwiam kancik i zielony trawnik
Wisienka bombowa
Ożankowy ogród 18:24, 08 kwi 2026

Do góry
Margo2 napisał(a)
I jak wypiłaś kawę w altanie?
Z jednej strony nie zazdroszczę tego śniegu,a z drugiej przy suszy jaka panuje to zbawienie.

Altankę tylko przemyłam, a że muszę zabejcować podłogę, wiec rozpoczecia sezonu nie było. I niestety pogoda nie dopisała ze względu na halne wiatry. Altanką się zajmę w przyszłym tygodniu. Kawy w domu powodują, że nie zauważam dodatkowych prac.

W przyszłym tygodniu będzie u mhie pierwsze koszenie i mycie okien po zimie.

W wielkanoc pięknie rozkwitła wiśnia szczepiona ozdobna, ależ zapach, pszczoły miały ADHD i obsypana na maksa, nie było wolnych przestrzeni beż kwiatów. Uwielbia ją, sprawiłabym sobie jeszcze jedną taką na kuchenną rabatę.

Ożankowy ogród 18:15, 08 kwi 2026

Do góry
Kordina napisał(a)
Mam nadzieję, że już po śniegu, stopniał i zasilił wilgociowo glebę a przecież w marcu jak w garncu. U mnie duży rozrzut z temperaturą, w dzień po kilkanaście, a w nocy przymrozki do - 2-3°C

Cały czas depresja pogodowa z powodu zimna więc palenie w piecu nie ustaje. Ptaki też docieplają gniazda, zbierają ścinki traw z rabat, kursują dół- góra non stop szpaki urządziły sobie od południowej strony pod dachówkami, kolejny rok gniazdeczko. Potem denerwują się, że przeszkadzam im chodzeniem po ogrodzie, nie mówiąc jak przeszkadzam, kiedy koszę a może mnie lubią i czują się tu bezpiecznie. Jedzenia m8ęsnego na rabatach jest pod dostatkiem, tłuściutkie dżdżownice i inne robaczki

Magnolia Susan kwitnie, pytanie czy mini przymrozki coś jej zrobią. Druga, od znajomych - Nigra? Czy kolejna Susan? Trudno powiedzieć, startuje minimalnie później, jeszcze nie rozchyla kwiatów bo zimno.

Jarzębiny są świetne gdy się otwierają, a grujeczniki też cudowne w wiosennym słońcu
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 17:04, 08 kwi 2026

Do góry

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 17:03, 08 kwi 2026

Do góry

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 16:39, 08 kwi 2026

Do góry
Drzewka kwitną, jest zimno a wiatr chce łeb urwać
Ciekawe czy je coś zapyli

Czosnek Sloniowy

Piwonie

U Polon 15:51, 08 kwi 2026

Do góry
Marcin89 napisał(a)
Rewelacyjne te hiacynty. Jest moc

No ta “moc” mnie trochę zgniotła

Teraz aktualizacja warzywna

Papryczki - jedna z większych

No i lista pomidorów - większość wzeszła, teraz będę koło nich łazić, żeby wydały plon tysiąckrotny

Pomidor Najwcześniejszy
Early Williamette
Sub Arctic Plenty
Early Wonder
Matriosza
Dwarf Arctic Rose
Bajaja
Dwarf Seanis Yellow
Sejk
Ola Polka
Betalux
Dwarf Perth Pride
Śląska Malina
Harzfeuer F1
Malinowy Ożarowski
Cytrynek Groniasty
Dwarf Loxton Lass
Dwarf Pink Passion
Kmicic
Moneymaker
Poranek
Sutton (White) Hairloom
Dwarf Shadow Boxing
Tiny Tim
Dwarf Purple Heart
Dwarf Brandyfred
Lubań
Dwarf Mongolian
Thunder Mountain
Barry's Crazy Cherry
Aussie Heirloom
Stara Babcina Malinówka
Brown Sugar
Malinowy Retro
Aurija
Summer Cider
Ananas
Yellow Dragon
Blue Tom
San Marzano
Gigantomo
Kellog's Breakfast
Ptasi gaj 15:27, 08 kwi 2026

Do góry
Witam wszystkich.
Czy ktoś może zna nazwę tej rosliny

Tutaj w tle

U Polon 14:15, 08 kwi 2026

Do góry
I miodunki - no skradły moje serce, są przecudowne

I zbliżenie na “stołownika”

U Polon 14:13, 08 kwi 2026

Do góry
Jejuuuu, widział kto taki zimny początek kwietnia???

Święta z rodziną, więc czasowo absorbujące, nawet nie było jak gości na taras wywalić, bo zimno jak cholera

Dziękuję za odwiedziny i życzenia ♥️♥️♥️

Połaziłam po ogrodzie w nadziei na jakieś miłe dla oka obrazki - kiepsko, ale wstawiam co mam

Zaczynają tulipany, na razie bardzo nieśmiało i do poczucia dumy baaaardzo daleko, ale coś tam kolor pokazuje

Hiacynty na obrazku wyglądały na ciemny malinowo-czerwony kolor, a wyszedł zaje… róż- świeci jak żarówa

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies