Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

Joku 21:05, 11 maj 2026

Osoka duża rośnie? Zaciekawił mnie żabiściek.
Magara 22:23, 11 maj 2026

Basieksp napisał(a)

Trzymam kciuki Nawet jak będą jakieś przymrozki do szklarni tak szybko mróz nie wejdzie, zawsze też, na małą chwilę można coś postawić, by dogrzać.

Dziś wykopałam dołki i wsypałam w nie wszystkie dobrocie z mojej listy.
Pomidory i papryki zabrałam na spacer do szklarni, robota głupiego, bo na powrocie do domu każda doniczkę musiałam z mrówek otrząsnąć.
Zajrzałam w prognozy, najbliższe noce tylko 3 na plusie.
No nie mam odwagi sadzić, nawet z grzejnikiem. Muszę to przepracować
Bardzo mnie dziwi, że nocne temperatury w szklarni są raptem o jeden stopień wyższe niż te na zewnątrz.
Alija 22:42, 12 maj 2026

Basieksp napisał(a)
Rabarbar, przymrozki trochę go dopadły, ale wypuścił dużo nowych liści i nie widać tych zniszczonych

Basiu, cudny jest ten rabarbar, wygląda egzotycznie, trochę może przypomina gunerę, lubię bardzo rośliny o takich dużych liściach.
Drzewka pięknie kwitną, wiosna pełną parą.
Anda 15:56, 13 maj 2026

Piekne hosty i inne roslinki. Wiosna u Ciebie Oczko fajnie zarasta
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
anabuko1 18:36, 13 maj 2026

Basieksp napisał(a)
Rabarbar, przymrozki trochę go dopadły, ale wypuścił dużo nowych liści i nie widać tych zniszczonych

Przepiękny, wielki ten twój rabarbar. To dłoniasty ?
Długo go masz ?
Potrzebuje dużo wilgoci ?
Basieksp 22:16, 13 maj 2026

Alija napisał(a)

Basiu, cudny jest ten rabarbar, wygląda egzotycznie, trochę może przypomina gunerę, lubię bardzo rośliny o takich dużych liściach.
Drzewka pięknie kwitną, wiosna pełną parą.

Teraz wiśnia już gubi kwiaty i na ziemi zrobiło się różowo
Basieksp 22:21, 13 maj 2026

Anda napisał(a)
Piekne hosty i inne roslinki. Wiosna u Ciebie Oczko fajnie zarasta

Ewo miło Cie widzieć, fajnie, że od czasudo czasu zaglądasz Oczko sprawia mi największą frajdę niektóre rośliny w oczku dopiero ruszają, wszystkie nie przezimowały, ale mróz też był duży, lód miał około 40 cm.
Basieksp 22:40, 13 maj 2026

anabuko1 napisał(a)

Przepiękny, wielki ten twój rabarbar. To dłoniasty ?
Długo go masz ?
Potrzebuje dużo wilgoci ?

Sadziłam go wiosną w 2022 roku, wychodzi, że to 5 sezon. Z roku na rok jest większy. W tym roku jeszcze go nie podlewałam, daje radę tam gdzie rośnie. Ma tam półcień, ziemia dość żyzna, na wiosnę daje mu garść kupokulek. Tam gdzie rośnie wilgoć się dość długo utrzymuje, ale nie jest to jakiś pomokły teren. On lubi taką chłodniejszą pogodę. Jak są upały, to wtedy go podlewam, od czasu do czasu.
Latem zaczyna tracić swój urok, tak do połowy lata jest ładny. Tak jak ten, zwykły ogrodowy. W tym roku się udało bez przymrozków, bo w zeszłym mróz go trochę dopadł.