Porządeczek u Ciebie jak się patrzy!
Żeby w dzień wolny lecieć przed 7.00 po wór pokrzyw, to szacun!
U mnie zimnica. Z pracami w ogrodzie poczekam na bardziej sprzyjające warunki.
Chciałam z tych skrzyń wywalić szmaragdy kuszą zeszłym roku . Były tu bo kiedyś rosły tam gdzie drewutnia. Nie dało się tak się korzenie zaczopowały.
Trochę też drewno się sfatygowało i miałam podejrzenie tego mrowiska bo mi się ziemia dołem wysypywała w kamienną opaskę. Za rok lub trzy mogłabym nie mieć już sił na wywalanie tych skrzyń.
A doniczki są mniejsze i będą wieczne bo plastyk.
Marta miałam w gościach swatową i do szkółki nie dotarłam.
Każdy wolny dzień to plan na jakąś robotę w ogrodzie. Marzy mi się lato na trasie na huśtawce lub leżakach to chcę porobić co poplanowalam.
Tylko M ma obawy że potem to będę mieć nowe plany.
Porządek to mam tylko kwiatków mało ;(
Dziękuję
Lidka, jesteś pracowita jak mrówka
Napisz proszę jeszcze raz, trawnik kosicie robotem? Musicie dokaszać brzegi? Jaki to robot, mogłabyś podać, i czy jesteś z niego zadowolona?
Mirko
Mam Husqvarna
Model sprzed kilku lat. Wymaga okablowania trawnika.
Kosi dobrze a kanty docinamy ze 2 razy w sezonie .
Nie wymaga dokaszania normalną kosiarką tzn nie zostawia wysokiej trawy przy brzegach.
Teraz mam krawędziarke ryobi z nożem i na akumulator bo wcześniej Mąż robił kanciki podkaszarką.
Robót jeździ codziennie po kilka godzin. Godzina pracy i godzina ładowania. Nożyki ma wielkości żyletek i czasem trzeba go wyczyścić i zmienić te noże tak raz na mc. Moja trawa gęsta i taki robocik ma co robić.
My kupowaliśmy robota w sklepiku firmowym tej firmy. Pan się znał i nam doradził a potem jeszcze wykonał usługę i okablował trawnik.
Teraz są roboty już bez kabli . Jakoś mapują teren sobie ale nie mam takiego.
Nie skończyłam rozgrabiać kory . I łatać dziur po wykopanych roślinach . Wszystko inne co zaplanowałam to zrobiłam. Wykopałam spod tuj hosty bo zaczęły łysieć od dołu.
Nowe donice
Nowiutki Kanaan
Ma ok 130/140 cm
Obcięłam gałązki od dołu żeby poszedł w górę. Zaaplikuje goni wyprowadzę Pień na 2 m żebym mogła chodzić pod spodem.
Dziękuję Lidziu
My kupiliśmy Dreema, model który kosi bez kabli, sam mapuje, i jesteśmy bardzo niezadowoleni, eM nie może sobie z nim poradzić, mamy trawnik z obrzeżami z dwóch kamieni i "koza" nie chce na nie wjechać, zostawia 15 cm brody nieskoszone, gubi się, kręci w kółko, wygniata mi trawnik w ten sposób. Sama obsługa aplikacji jest bardzo skomplikowana, ciągle traci łączność z internetem, dokupiliśmy wzmacniacz sygnału, a i tak jest problem. Zgłosiliśmy reklamację, zobaczymy czy coś naprawią, bo w informacjach o nim były same superlatywy. Żałuję że nie wzięliśmy z okablowaniem Husqvarny.
Krawędziarkę akumulatorową też kupiliśmy w tym roku, z tej jesteśmy zadowoleni na maxa
Zawsze kanciki robiłam kilka dni, teraz M zrobił to w pół godz a ja tylko wyciągałam i wytrzepywałam obcięte kawałki trawy