Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Basieksp 22:56, 12 maj 2026

Fajny pomysł z tą balią Jak masz możliwość to wprowadź dużo roślin, glony będą się mniej rozwijać. O komary bym się aż tak bardzo nie martwiła. Jak miałam wodę, deszczówkę do podlewania w kaście budowlanej, zawsze jakaś żaba tam siedziała
A co do roślin to tak jak napisała Gosia, zabiściek fajnie by wyglądał, są też mini lilie wodne. Ja też bardzo lubię w wodzie, miętę wodną, a ostatnio na brzegach oczka posadziłam dąbrówkę, zaskoczyła mnie bo dobrze sobie radzi w wodzie, na płyciźnie. Trawa turzyca u mnie też znalazła miejsce w oczku, zobaczę jak będzie rosła, narazie wypuściła pierwsze źródła W oczkach robią takie pływające wyspy z roślinami , może byłby to jakiś pomysł ? Ale się rozpisałam
Anda 15:51, 13 maj 2026

Joku napisał(a)
Mam problem z prowadzeniem róży La Belle Sultane. To róża historyczna, parkowa albo pnąca, kwitnie tylko raz pojedynczymi kwiatami. Zrobił się z niej drapak, bałam się ją ciąć bo zaczynała od małej sadzonki, poza tym kwitnie na ubiegłorocznych pędach. W zeszłym roku wycięłam kilka pędów tuż nad ziemią i nie wiem co dalej. Tzn. nie powinnam jej teraz przycinać bo stracę kwitnienie. Ale co potem?

Tak wygląda jak kwitnie, kwiaty nietrwałe i niezbyt liczne co może wynikać z jej prowadzenia.
Podpora chyba nie za bardzo jej pasuje.

Ktoś coś podpowie? Będę wdzięczna .

Dziewczyny juz daly Ci swietne rady. Piekna ta roza. Przytnij ja po kwitnieniu tak jak Ci pasuje, a najstarsze pedy tnij az do ziemi. Bedzie miejsce na nowe. te przewieszajace sie pedy kulkuja sie jakby same, bo rosna bardziej poziomo. Te powinny zakwitnac najobficiej. Dobrze ja nawiez, bo tuja jej pewnie bardzo duzo zabiera.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Joku 19:39, 13 maj 2026

Najpierw wkleję sobie skopiowany fragment wpisu Gosi Margo odnośnie roślin do oczka wodnego żeby mi nie uciekł

Co do roslin ja mam tylko pływające. Mam osokę i wywłócznika. Kiedyś miałam też pistię, ale ją już wycofali. Nie wiem czemu, bo przecież ona w naszych wodach chyba nie jest inwazyjna, bo ginie podczas zimy.
Do tego miałam szałwię wodną i rzęsę.
Ale Ty możesz też posadzić w doniczkach inne rośliny takie jak rozpław, żabieniec, a nawet miniaturową lilię wodną.
Wybór jest duży.

Basiu, dzięki za podpowiedź, będę się zastanawiać co wybrać.
Joku 19:46, 13 maj 2026

Ewa, ależ niespodzianka że się pojawiłaś. Brakowało mi ciebie. Dziękuję za kolejne wskazówki, już mi się rozjaśniło nieco w głowie.
Joku 20:02, 13 maj 2026

Tak prezentuje się aktualnie moje oczko wodne, a raczej punkt wyjścia do oczka. Zarówno ono jak i otoczenie wymaga dopracowania.

Przy okazji na fotkę załapała się tzw. spożywka. Część truskawek w donicach wygląda marnie, podejrzewam że to sprawka opuchlaków. Planuję wywalić zawartość tych podejrzanych doniczek i sprawdzić co siedzi w środku. Jakoś wolno mi robota w tym sezonie idzie.

Basieksp 22:44, 13 maj 2026

Posadziłam bym jakąś trawę, albo kosaćce tak z boku, takie tło dla innych roślin i mogą być pływające Będziesz zadowolona z tej bali z wodą i roślinkami
mirkaka 06:25, 16 maj 2026

Joku napisał(a)
Tak prezentuje się aktualnie moje oczko wodne, a raczej punkt wyjścia do oczka. Zarówno ono jak i otoczenie wymaga dopracowania.

Przy okazji na fotkę załapała się tzw. spożywka. Część truskawek w donicach wygląda marnie, podejrzewam że to sprawka opuchlaków. Planuję wywalić zawartość tych podejrzanych doniczek i sprawdzić co siedzi w środku. Jakoś wolno mi robota w tym sezonie idzie.

Fajna, kupiłaś czy wyciągnęłaś z czeluści?
Konewki też profesjonalne Takie pamiętam z dzieciństwa, teraz wszędzie plastik się panoszy
Co masz w tych doniczkach, jakieś nowe roślinki? Nie mam na myśli spożywki, truskawki mogą mieć opuchlaki, wyciągając dobrze przekop ziemię i poszukaj ich
Ewa777 09:57, 16 maj 2026

Piękna ta balia. Będziesz miała śliczne oczko wodne

Jolu, jak Twoje róże burgundy? Moja są zielone, ale nie wypuszczają listków. Dziś będę je przesadzała do nowej ziemi, to przyjrzę się korzeniom.
Joku 19:44, 16 maj 2026

Mirka, wanienkę M skądś przytaszczył. Pomyślał że będzie mi się podobać . Kilka lat przeleżała w szopce. Konewki sama kupiłam, jeszcze w ubiegłym wieku . Teraz ich nie używam bo są dość ciężkie, z zawartością szczególnie. Plastikowe może i brzydsze ale mają jedną wielką zaletę czyli są o wiele lżejsze.
W doniczkach są dzwonki Poszarskiego dla ciebie. Nabierają masy (pamiętam że chciałaś, nadal chcesz?), w tej z przodu jakaś odmiana bluszczu o ładnych pokręconych liściach. Trochę zmaltretowana po zimie.

Ewa, Burgundy ledwie zipie, właściwie nie wiem czy coś z niej będzie. Podobnie z moimi innymi różami doniczkowymi oraz dwoma drzewkami które w zeszłym sezonie przesadziłam z rabat do donic. Burgundy przesadziłam w świeżą ziemię gdzieś pod koniec marca lub w kwietniu licząc na to że zimę już mamy z głowy. Róże i to drzewko przy wanience (miniaturowa czereśnia) wyglądały nieźle, zaczęły nabrzmiewać pączki ale przyszły mrozy, które długo się trzymały i to je chyba załatwiło. Róże mają jeszcze pojedyncze zielone pędy ale pączki wyglądają jakby już były kaput. Powoli zaczynam myśleć o kupieniu nowych róż.
ajka 20:00, 16 maj 2026

Joku napisał(a)

Cudowna. Ja jeszcze nie skusiłam się na ogrodówkę, boję się ich. Co roku podziwiam u swojej teściowej

Fajna balia na oczko. Ja też sugeruję posadzić przy niej irysy.