Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Ogrodnik Mimo Woli cd 19:07, 30 cze 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Hanuś trzymam kciuki za "połamanie" Twojej "róży".. byś szybko obejrzała swoje floksy.. ale masz czas.. to dopiero pierwsze niesmiało zaczynają.. nie zdążyłam pouszczykiwać i szybko mi przekwitną Trudno.. za rok...
Jedyne margerytki które mi rosną bez problemu.... Sunny Side Up

piękna jest !!!
Byliny na byliny i trawy ;) 17:20, 30 cze 2014

Do góry
Jeżówki ale tylko rózowe, floksy też głównie rózowe i tawułkę tez w tym kolorze , ale teraz chyba zły okres na wysyłkę , poczatek wrzesnia dużo lepszy.
Ogród z łezką 16:59, 30 cze 2014

Do góry
Mirka napisał(a)
Lilie jak z katalogu cudo,cynie dorodne ci urosły ja też siałam ale nawet jedna nie wzeszła może ziemia jakaś g u mnie .Robiłaś badania swojej gleby?A floksy chcę jak ci się tak rozrosły buziol wielki

Cynie siałam czerwone, białe i jeszcze jakieś...tylko czerwone się udały, tamte zdychloki jakieś były. Ale dostałam parę sadzonek, zobaczymy jakich
Nie, nigdy nie badałam gleby, ale musi nie być kwaśna, skrzypu nie mam.
Floksy już jadą do Ciebie, ale to szydlaste są zapakowane różowe. Tych dużych nie mam jeszcze na tyle, żeby dzielić. Niech rosną
Wichrowe wzgórze 13:59, 30 cze 2014

Do góry
Nadrabiam zaległosci...

Dawno nie pokazywałam kamieni wewnątrz różanki - na "podłodze" przekwitły wszystkie płożące się floksy, ale rozrosły się ładnie macierzanki

I ogród - zdjęcia robione o poranku we mgle, niczym w angielskim ogrodzie

Miłego ogródkowania wszystkim życzę

Concerto
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:20, 30 cze 2014

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
U Ciebie, Aniu już floksy wiechowate w rozkwicie? Szok.
Ale pewnie i ja będę w szoku jak ogród po tak długiej niebytności obejrzę. Jeszcze nie wiem kiedy.
Zdrowia Wam wszystkim.

Hanuś trzymam kciuki za "połamanie" Twojej "róży".. byś szybko obejrzała swoje floksy.. ale masz czas.. to dopiero pierwsze niesmiało zaczynają.. nie zdążyłam pouszczykiwać i szybko mi przekwitną Trudno.. za rok...
Jedyne margerytki które mi rosną bez problemu.... Sunny Side Up

Ogrodnik Mimo Woli cd 09:46, 30 cze 2014

Do góry
U Ciebie, Aniu już floksy wiechowate w rozkwicie? Szok.
Ale pewnie i ja będę w szoku jak ogród po tak długiej niebytności obejrzę. Jeszcze nie wiem kiedy.
Zdrowia Wam wszystkim.
Między pasjami 00:24, 30 cze 2014

Do góry
kolejna odsłona mojego wiejskiego ogródka
Lilia Św.Antoniego, pachnie cudownie!
stare poczciwe wiejskie pachnące floksy
pachnąca tegoroczna róża NN
w rogu działki, tuż pod brzózką i malwami, zasiały się polne maki, żal mi było je kosić, maja jeszcze mnóstwo pączków

moja wiejska rabatka

a tak niszczyłam chore liście z drzewek i krzewów

a wszystko pod nadzorem i czujnym okiem mamy
Pozdrawiam wszystkich serdecznie, bo Wasze ogrody codziennie oglądam i chyba się już uzależniłam i od "Ogrodowiska" i od komputera...
MIKRO ogród 2.0 - czyli szewc bez butów chodzi 20:57, 29 cze 2014

Do góry
Gardener27 napisał(a)
A może tam miedzy tymi płytkami Płomyki darniowe Floksy Na wiosnę kwitną obficie a przez resztę roku są zielone jak trawa

w sumie fajny pomysł...
Ja mam między płytami karmnik dopiero rok...więc o starzeniu się jeszcze niewiele wiem. Na razie wygląda super.
Ogrodowy spektakl trwa ... 00:16, 29 cze 2014

Do góry
a tu romans lwiej paszczki z lilią

floks daje mi już swój zapach, inne floksy przycięłam co opóxni ich kwitnienie
e będę

Na kwitnienie liliowców czekam, już widzę że dużo nie będzie - to pewnie efekt przesadzania, jedne są niewzruszone a inne coś kapryszą

a to żeby był rózowy post

MIKRO ogród 2.0 - czyli szewc bez butów chodzi 21:56, 28 cze 2014

Do góry
Nad zagęszczeniem bukszpanu mogę pomyśleć faktycznie, bo ze dwa lata na efekt pewnie trza poczekać... ale mam dostęp tylko do b. żółtego, ten w pozostałych miejscach to 'Suffruticosa' - bukszpan dla leniwych...
Fajne te przykłady z linku, ale powiem, że na niektórych w rabatach też jest niezły misz-masz Szalenie mi się podobają takie ogrody, ale powiedz Sebku tak uczciwie... byłbyś w takim stanie utrzymać ogród przez dłuższy czas?
Bez zmiłuj się i dosadzania kwiatków i innych dekoracji?

Jedyne czego się trzymam to kolorystyka - dużo niebieskiego i fioletu, trochę żółtego z liści, biel, róż - kropka. A kupiona jeżówka zamiast zielonej będzie pomarańczowa, buuu...

Przemku - Floksy to dobry pomysł, może jeszcze jakieś goździki niskie, lub karłowy żagwin? Trochę pól w szachownicy mam Ja myślałam o gęsiówce sturi - ona jest zimozielona i radziła sobie u mnie ładnie w donicach, ale kolory się przydadzą.

Uff, część udało się zasadzić - zdjęcia jutro, bo noc i komary nas zastały. Czemu jutro niedziela? Ale ustawiać rośliny do sadzenia chyba można A przycinać bukszpan w stożek?
MIKRO ogród 2.0 - czyli szewc bez butów chodzi 19:59, 28 cze 2014

Do góry
A może tam miedzy tymi płytkami Płomyki darniowe Floksy Na wiosnę kwitną obficie a przez resztę roku są zielone jak trawa

Ogród z łezką 21:51, 27 cze 2014

Do góry
Lilie jak z katalogu cudo,cynie dorodne ci urosły ja też siałam ale nawet jedna nie wzeszła może ziemia jakaś g u mnie .Robiłaś badania swojej gleby?A floksy chcę jak ci się tak rozrosły buziol wielki
Mirkowy ogród (początki) 21:49, 27 cze 2014

Do góry
Przeleciałam tylko wzrokiem róże dzisiaj, ale patyczki będą, widziałam.
Może chcesz różowe floksy szydlaste? Za jednym zamachem bym Ci wysłała, dużo mam, rozrosły się jak wściekłe
Ogród z łezką 10:58, 27 cze 2014

Do góry
Donia72 napisał(a)

Dziś byłam rowerem w szkółce i kupiłam 4 byliny, w żółtym kolorze Przyjechałam do domu i co się okazało??? Że przebiłam koło
A floksy, takie jak kiedyś rosły w wiejskich ogródkach, takie wysokie i różowe. W szkółce też były po 8zł, ale w koszyczku na rowerze bym je połamała
I te floksy od teściowej, to babcia mojego m mówiła, że lepiej na jesień wykopać.

Jakie byliny kupiłaś? I takie ciężkie, że aż koło nie wytrzymało???

Dobre takie wysokie floksy na tyły rabatki. I te wiejskie najlepsze, wszystko wytrzymają

Jak tak mówi, to się wstrzymaj do jesieni. Ważne, że możesz je mieć
Ogród z łezką 21:41, 26 cze 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)

Kolekcję lepiej na wiosnę powiększaj, większa pewność, że latem będą

Ciekawa jestem jakie te floksy wytargasz? Przylecę zobaczyć do Ciebie

Dziś byłam rowerem w szkółce i kupiłam 4 byliny, w żółtym kolorze Przyjechałam do domu i co się okazało??? Że przebiłam koło
A floksy, takie jak kiedyś rosły w wiejskich ogródkach, takie wysokie i różowe. W szkółce też były po 8zł, ale w koszyczku na rowerze bym je połamała
I te floksy od teściowej, to babcia mojego m mówiła, że lepiej na jesień wykopać.
Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 16:27, 26 cze 2014

Do góry
No chyba z tymi floksami pod wierzbą 'Haskuro..' to nie za bardzo,bo musisz ją ciąć trzy razy do roku i będziesz deptać floksy.
Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 15:12, 26 cze 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
Witaj

Nasuwa się pomysł, by dać jakieś ładne, zielone tło dla tych jasnych wierzb. Gdyby coś urosło za ogrodzeniem od strony domu, spełniłoby to zadanie?????

Mi podoba się choina kanadyjska.
Danusia ją często stosuje w ogrodach.

Dzięki Małgosiu, że napisałaś i na pewno się nie gniewam, że napisałaś tak dużo.

Z tym przodem to mam zagwozdkę... bo niby dużo miejsca, ale M. nie pozwala mi tam nic sadzić, bo będzie miał problem z koszeniem
przed ogrodzeniem mogłabym posadzic bordowe berberysy (bez mieszania ich z żółtymi, aby faktycznie nie było za pstrokato), bo za ogrodzeniem nic nie moge posadzić - tamtędy biegną kable z prądem - więc

do wierzb właśnie założyłam nowe paliki, ale nie udało się na siłę wyprostować pieńków, choć próbowałam - spróbuję raz jeszcze

chciałabym przynajmniej w jednym miescu - zaraz między drugą a trzecią wierzbą przesadzić floksy szydlaste, we wrzosowisku strasznie mi się rozrosły i zarastają mi wrzosy, a tak posadzę te 5 rodzajów obok siebie tworząc taki kolorowy kobierzec
a pod wierzbami pozostanie pusto

może takie rozwiązanie M przyjmie, bo szkoda mi je wyrzucić...???

rabata o której piszesz z trawami, owszem byłaby fajna, bo lubię takie rozwiązania, ale wiąże się to z nowymi zakupami - a obiecałam M. na razie pass na zakupy- oszczędzamy na wakacje w październiku, więc mam zakaz odwiedzin sklepów ogrodniczyć, bo co wejdę do sklepu to zostawiam tam 90zł, 170 zł, 130 zł, 220 zł i tak w kółko co parę dni - M. twierdzi, że to uzależnienie od kupowania roslin!

Więc ustaliłam, że jedynie posadzę coś przed ogrodzeniem (głównie aby przysłonić nieduże prześwity pod ogrodzeniem) i to koniec zakupów w tym roku, reszta jest w planie na przyszły rok.

do tego czasu moja ulubiona czynność - plewienie

Ogród z łezką 12:17, 26 cze 2014

Do góry
Donia72 napisał(a)
Iwonko, ja mam tylko dwie lilie, z czego jedną notorycznie mi łamią, bo rośnie przy chodniku Ale zamierzam powiększyć swoją "ogromną" kolekcję A floksów nie mam, ale jutro wybiorę się do teściowej i sobie wykopię. I tak ma uczulenie na floksy, kicha od ich zapachu

Kolekcję lepiej na wiosnę powiększaj, większa pewność, że latem będą

Ciekawa jestem jakie te floksy wytargasz? Przylecę zobaczyć do Ciebie
Ogród z łezką 12:15, 26 cze 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Dziewczyny, to się nie godzi, tyle stron napisać w jeden wieczór. Dopiero nadrobiłam.
I jeszcze stwierdzam, że to niesprawiedliwe, aby u was floksy miały już takie pączki. U mnie jeszcze nic nie widać.
Różami też się chwalicie, a moja dopiero w pąkach. I muszę dalej czekać. Dobrze, że lilie mi choć zakwitły. Kilka stron wcześniej było porównanie lilii i liliowców. Od zawsze miałam liliowce, łatwo się je rozmnaża. W zeszłym roku kupiłam w B pierwsze lilie i w tym roku pięknie kwitną i długo. A liliowce posadzone na tej samej rabatce szybciej przekwitają i nie dają takiego efektu. Zajmują więcej miejsca niż lilie i dziś się zastanawiałam, czy ich nie przesadzić i dosadzić lilii?

Wcale tak wczoraj źle nie było Bywało więcej
Floks tylko biały zaczął, także się nie stresuj, reszta jeszcze...
Róże już przynajmniej 6 tygodni kwitną...
Jak z liliami zaczęłaś, to tak szybko nie skończysz Nie chcę Cię martwić, ale wiosną znowu będzie istne szaleństwo zakupowe lilii na forum. Ja też zaczęłam od paru, teraz...nawet nie liczę I pewnie wiosną znowu dokupię, dość łatwo je upchnąć
Ogród z łezką 23:49, 25 cze 2014

Do góry
Iwonko, ja mam tylko dwie lilie, z czego jedną notorycznie mi łamią, bo rośnie przy chodniku Ale zamierzam powiększyć swoją "ogromną" kolekcję A floksów nie mam, ale jutro wybiorę się do teściowej i sobie wykopię. I tak ma uczulenie na floksy, kicha od ich zapachu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies