Oluś nowe ogrodzenie jak najbardziej pasuje do nowego ogrodu i twojego domu. Proste, elegancckie...
Ja też czekam jak rozwalisz szopę i zrobisz nową rabatę.
A latem to ty będziesz po tych 30 arowych włościach z białą parasoleczką chodziła tak będziesz mieć wymuskane
Mirelko, trzymam kciuki, by twoja magnolia zakwitła. Może zwyczajnie zmroziło jej kwiaty i tyle.
Ja mam dwie magnolie posadzone w tym roku:
W formie drzewa - Spektrum i mniejszą na nodze - Old Port. Też jestem ciekawa, czy wiosną zakwitną. Lubią kwaśną ziemię.
Co do miskantów, fajnie wyglądają te kwitnące. Lubię te pędzelki.
Powinien niedługo zakwitnąć Grosse Fontanne, jakoś u mnie z opóźnieniem, bo Ewa bacowa pisała, że u niej już kwitnie.
Z wcześnie kwitnących jest jeszcze:
Malepartus,
Graizella,
Ferner Osten.
Mój Klaine Fontanne ma wysokość ok 1,60 z pędzelkami. Nie wiem, czy to ostateczna wysokość, bo mam go od wiosny, a w pierwszym sezonie może być niższy. Jeśli Ewa zajrzy, to się wypowie, bo ma go dłużej
Przy okazji zobacz, jak fajnie Danusia zaprojektowała rabatkę, w której składnikiem może być kwitnący miskant:
Szkoda, ze nie mam miejsca na taką inspirację. Bardzo mi się podoba.
A na tej stronie zrobiłam fotki, jak się rozwijały pędzelki miskanta: Tutaj, post niżej.
Początek kwitnienia u mnie 10 sierpnia i cały czas kwitnie
już się przekonał że to takie proste posadzić tylko !
mam w kieszenie nasiona ale super !!
a to cleome bylinowe - ale zdecydowanie wyraziste jest to jednoroczne
a to jeszcze nie koniec - byłam pod wrażeniem ilości pracy - sianie,pikowanie przesadzanie, dzielenie - masa pracy
własna produkcja
ile tu musi być sadzonek
Mirelko to jest bylina z astrowatych nazywa się krwawnik kichawiec dość szybko rośnie i osiąga docelową wysokość od 0,5 do 1m rośnie w kępylubi lekko kwaśne i wilgotne podłoże i oczywiście słoneczko
a teraz zaczyna się absolutnie piękna rabata bylinowa pod murem - inna sprawa że mnie zdołowała - no ale zamysł pod tym murem świetny - co było przedtem
kolejna lekcja przekonywania Rysia do bylin
nie kwitną a tak super wyglądają - jak nie kochać bylin
Hej duszko no upycham, ale muszę trochę poluzować i wywalić trochę roślin, róze się rozrastają i potrzebują miejsca, a jakie dostałaś od Bogdzi lilaki? masz Irenko duży ogród to insza inszość niż u mnie buziolki