Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

anka_ 11:44, 10 paź 2015

Marga napisał(a)
Aniu, u mnie jeżeli łopata nie daje rady sprawdza się kilof, poważnie
Czytam o Twoim oczku, współczuję nerwów.
Pozdrawiam

PS. Kompostownika tez niestety jeszcze nie mam. Mąż mi zbija skrzynie już od wiosny , chyba skończy się na jakiejś brzydkiej pryzmie.

Ha, ha, ha, ja dwa dni temu mówiłam eMusiowi, że musimy kilof kupić. Jak się pisze to śmiesznie brzmi, ale kopanie w takiej skale to udręka.

Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anka_ 12:11, 10 paź 2015

Mira104 napisał(a)
Ania, a w urzędzie jest podany wymiar Twojego oczka?
Bo jeśli nie to ja bym powiększyła bez pytania

Otwarty zbiornik wodny o lustrze wody do 30 m2, zbudowany z nieszkodliwych dla środowiska materiałów, w celach rekreacyjnych, jest oczkiem wodnym. Na taką budowę nie trzeba pozwolenia.

Ja cały czas rozluźniam moja glinę trocinami, piaskiem i widzę, daje to efekt pomału. Wczoraj sadziłam tuje i tam już robi się fajna ziemia, tak samo warzywniak tam tez sypałam sporo trocin jesienią 2014 i wiosna br. Jeśli macie sąsiada co bawi się drzewem, albo stolarnię niedaleko to warto zaopatrzyć się w trociny.
Pozdrawiam

Co do oczka- Miro są w urzędzie wymiary, ale po kolei. Wcześniej było do 30m2 bez pozwolenia, ale na zgłoszenie. Na zgłoszenie też mogą się nie zgodzić. Tzn składałam w starostwie papierek, mapki etc i czekałam miesiąc czy się nie sprzeciwią. Sprzeciwu nie było, więc kopałam. Przepisy się zmieniły o czym Ania (MałaMi) mi doniosła i teraz może być 50m2. Złożyłam o powiększenie o te dodatkowe 20m2. Nie odrzucili bezpośrednio, ale chcą ekspertyz i papierków, których koszt zamyka dla mnie sprawę.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Agania 12:44, 10 paź 2015

Zamień w końcu papierkową robotę w tę ogrodową i sadź
Buziaki
anka_ 13:08, 10 paź 2015

Najpierw krzyczą nie sadź tylko szykuj ziemię, teraz krzyczą sadź.... I bądź tu człowieku mądry.
anka_ 22:49, 15 paź 2015

Jestem obecnie na etapie ogarniania stawu i wertuję wcześniejsze rady.
Mariusz napisał(a)
Na około stawiku masz sporo miejsca, jeśli odpada faszyna i inne metody umocnień, to trzeba wyprofilować brzegi, zrobić półkę złagodzić maksymalnie skosy i gęsto obsadzić roślinnością.

Mariuszu czy coś takiego miałeś na myśli?

Na jakiej głębokości zrobić taką półkę i jaka powinna mieć minimalną szerokość?

Przepraszam za takie upierdliwe pytania, ale bardzo bym chciała wykorzystać niski poziom wody.
Mariusz 21:38, 16 paź 2015

Chodzi mi bardziej o takie brzegi https://www.ogrodowisko.pl/watek/5154-ogrody-inspirowane-natura?page=4#post_6 . Dobry przykład dla stawików gdzie woda nadmiernie oscyluje. Po łagodnie wyprofilowanych brzegach z czasem roślinność schodzi sama. Oscylacje znoszą oczerety, sity, tataraki, manna mielec, kosaćce żółte, różnobarwne i syberyjskie (te okresowe zalewanie, jak tez okresy suszy), trawy... Brzegi porastać mogą sadźce, wiązówki, krwawnice, wierzbownice...
Filomena 13:26, 17 paź 2015

anka_ napisał(a)

Co do oczka- Miro są w urzędzie wymiary, ale po kolei. Wcześniej było do 30m2 bez pozwolenia, ale na zgłoszenie. Na zgłoszenie też mogą się nie zgodzić. Tzn składałam w starostwie papierek, mapki etc i czekałam miesiąc czy się nie sprzeciwią. Sprzeciwu nie było, więc kopałam. Przepisy się zmieniły o czym Ania (MałaMi) mi doniosła i teraz może być 50m2. Złożyłam o powiększenie o te dodatkowe 20m2. Nie odrzucili bezpośrednio, ale chcą ekspertyz i papierków, których koszt zamyka dla mnie sprawę.

Wg art. prawnych: "Do wykonywania robót budowlanych objętych obowiązkiem zgłoszenia można przystąpić, jeżeli w terminie 30 dni od dnia doręczenia zgłoszenia organ nie wniesie, w drodze decyzji, sprzeciwu.
Zgłoszenie jest ważne nie dłużej niż 2 lata od określonego w zgłoszeniu terminu rozpoczęcia budowy lub wykonywania robót budowlanych."
Aniu, jeżeli nie masz decyzji sprzeciwiającej się, to uważam, że możesz kopać te 50m, a ekspertyzy mogą być konieczne do pozwolenia na budowę a nie zgłoszenia. Myślę, że powinnaś podrążyć temat, bo warto! Zamierzenia masz cudne, staw na końcu działki, naturalistyczne nasadzenia.. mniam mniam

z przyjemnością będę Ci kibicować w realizacjach
pozdrawiam
Kasya 14:03, 17 paź 2015

Popieram powyższe
Agania 13:27, 19 paź 2015

anka_ napisał(a)
Najpierw krzyczą nie sadź tylko szykuj ziemię, teraz krzyczą sadź.... I bądź tu człowieku mądry.

Ja przeca nie krzyczę, tylko ładnie proszę
Agania 13:37, 19 paź 2015

Mariusz napisał(a)
Chodzi mi bardziej o takie brzegi https://www.ogrodowisko.pl/watek/5154-ogrody-inspirowane-natura?page=4#post_6 . Dobry przykład dla stawików gdzie woda nadmiernie oscyluje. Po łagodnie wyprofilowanych brzegach z czasem roślinność schodzi sama. Oscylacje znoszą oczerety, sity, tataraki, manna mielec, kosaćce żółte, różnobarwne i syberyjskie (te okresowe zalewanie, jak tez okresy suszy), trawy... Brzegi porastać mogą sadźce, wiązówki, krwawnice, wierzbownice...

Taką oscylację rób u siebie, ja spróbuję u siebie...tylko u mnie woda się nie przelewa, jedynie wiosną...wiesz, ze ja zawsze Ci kibicuję