Na wszystkie pytania nie znam odpowiedzi bo ja nie mogę zagwarantować że coś przezimuje, to zależy od wielu czynników w danym miejscu, ale szansa jest.
Jednak bym negowała sadzenie w przeciętnej glebie ogrodniczej - nigdy tego nie rób z żadną rośliną.
Każdej podsyp dobrej ziemi (kompostu, próchnicy, ziemi ogrodniczej) do dołka podczas sadzenia. Ta troska jest konieczna a rośliny nam się odwdzięczą.
Po 3 latach na pewno wytrzyma bez stałego nawadniania.
Ogrom ciężkiej pracy wykonanej przez Was, ale efekty powalające ! Dzieło Mistrzów. Tworzycie wspaniale zgraną ekipę, iskrzy dobrymi pomysłami.
Cudowne z Was małżeństwo.
Patrzę, że mam i taką hortensję, i takiego berberysa, i coś tam innego; ale to są pojedyńcze sztuki (za wyjątkiem szmaragdów i cisów) dlatego prawie są niezauważalne.
Dopiero w grupie cudownie eksponują się. No tak, w grupie siła
Ale, gdzie tak się szybko te roślinki kupuje?
Pomyślisz, Danusiu, strzelisz z palca i już je targasz do ogrodu.
Jakby tylko czekały na Ciebie
Ja to się muszę naganiać i... wracam nie z tym co chciałam
Wielkie podziękowania za przecudowną Inspirację
Ps. a co robić z żurawkami, które tak się rozrosły?
Asiu, najpierw przejrzyj wszystkie realizacje Gardenarium i na stronie firmy i na forum (patrz załozyciel wątku). Mamy czas, poczytaj zwłaszcza te wątki, tam masz krok po kroku zakładanie ogrodu, Danusia podaje rośliny w nasadzeniach i masa wzorów do odgapienia i inspiracji. Zacznij od tego. Za tydzień (oceniam, że tyle ci zajmie czytanie i przemyslenie) pogadamy
Danusiu, napisałam u ciebie i może doradzisz, czy powtarzalność czy nie, bo w dekalogu jest o konsekwencji, dużej grupie roślin jednego gatunku, no ale jak to zsynchronizować!!..buziam
Formuła naszego Ogrodowiska jest taka, że tutaj pokazujemy zdjęcia działki, to nie jest nabór na projekt prywatny za darmo, ale wspólna praca nad poprawą wyglądu ogrodu