Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 22:37, 09 paź 2015

Do góry
A te dalie niestety już zmarzły- aż szkoda.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:31, 09 paź 2015

Do góry

Ogródek Iwony 22:30, 09 paź 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Iwonko ja znowu o miskancie KF. Czy on ma srebrne czy białe pióropusze?

I jeszcze mam pytanie jak myślisz czy on by ładnie wyglądał przy śliwie wiśniowej, ale nie szczepionej na pniu tylko takim zwykłym drzewku?

Mirelko, Miskant Klaine Fontanne ma raczej srebrne pióropusze. A nowe przyrosty mają kolor miedziany. Potem bieleją. Do bordowych liści pasuje jak najbardziej. Ja też mam przy wiśniach posadzone KF.

Mój 4 arowy azyl... 22:29, 09 paź 2015

Do góry
i na różowo

Pink Swany z patyczka

The Fairy

Rosarium Uetersen - drugie kwitnienie ubogie, pewnie z powodu suszy

Mój ogród nad rzeką... 22:29, 09 paź 2015

Do góry
Oluś dziękuję

Mój gracek chyba nie jest grackiem bo nie ma nic czerwonego ani nawet różowiejącego. Jutro cyknę.

A tymczasem dziś rano było u nas -7 .
Popatrzcie na trawnik , reszta nieużytki.

Przymarzly wszystkie rośliny , hortensje są całe brązowe.

Funkie chciałyby jeszcze zakwitnąć , ale mróz im nie pozwolił.

I efekt który uwielbiam , czyli pojawiające się słońce powoduje , że trawa odżywa. Ale tylko tam , w cieniu już nie.

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 22:29, 09 paź 2015

Do góry
Wczoraj zrobiłam zdjęcie pierwszego i jedynego kwiatka dalii i w nocy był mróz i już wszystkie dalie są do wykopania. A ta dalia przez całe lato nie chciała rosnąć zaczęła bardzo późno i dopiero jeden kwiat rozkwitł. Dobrze że chociaż jeden to widzę jaka ładna ona jest.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:28, 09 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dziękuję najmocniej, jak umiem.

cudne hortensje ,tylko sobie wyobrazam co bedzie jak ta kalina sie przebarwi
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:25, 09 paź 2015

Do góry
Zaraz zaraz lada moment będą kłosy

widok z warsztatu

Ogródek Iwony 22:23, 09 paź 2015

Do góry
leon60 napisał(a)
super Ci wychodzi prostowanie rabat bardzo mi się podoba

Olu, te linie proste, to tak u ciebie mnie skusiły. Tylko u mnie mniejsza przestrzeń. Ale coraz bardziej cieszą mnie efekty.
Wczoraj dokończyłam wycinanie i przeszczep trawy. Niestety w nocy był przymrozek. Być może o trawnik będzie trzeba zawalczyć wiosną. Po wertykulacji wrześniowej kiepsko wystartował. Zbyt sucho u mnie i zimno.
Ale bynajmniej wertykulator zebrał z trawy koniczynę.
Mój 4 arowy azyl... 22:22, 09 paź 2015

Do góry
Na żółto

Złocień krzewiasty kwitnie do przymrozków, a ponieważ to roślina u nas jednoroczna o tej porze pobieram z niej sadzonki zielne.

i rudbekia naga

Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:20, 09 paź 2015

Do góry

Mój 4 arowy azyl... 22:17, 09 paź 2015

Do góry
I dzisiejsze fotki

Przebarwiona aronia z marcinkami, cis z 'koralikami'

Przymroziło kwiaty hortensji
Ogródek Iwony 22:16, 09 paź 2015

Do góry
olga80 napisał(a)
Nieustannie Cię podglądam i zachwycam się ogrodem.

Olga, miło mi i dziękuję.
Dziś było bardzo zimno, w nocy temperatura ujemna zmroziła hortensje. Już nie są różowe, zbrązowiały przez jedną noc. Jutro muszę zrobić porządek z daliami, wykopać kanny. Szkoda,że już jesień.
Na tarasie już nie posiedzę. Podglądam przez okno.

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 22:16, 09 paź 2015

Do góry
Agania napisał(a)

Cieszę się, że się napatrzyłaś i mnie odwiedziłaś

Piękna jesień u Ciebie, Aganiu

Zachwycam się Twoim dojrzałym ogrodem ilekroć zajrzę...
Ten mój skrawek przestrzeni taki mały, młody, niewyrośnięty...

Nasiona magnoli niezwykle ciekawe. Nie widziałam nigdzie takich.
Pozdrawiam cieplutko
Sprzeczność w ogrodzie 22:16, 09 paź 2015

Do góry
Jana napisał(a)
do dziś sądziłam, że na pierwszym zdjęciu mam rącznik bo go wysiewałam, dziś stwierdzam, że to chyba jednak szarłat. Żeby nie było -na dowód, że mogłam się pomylić mój wysiew nasionek i host z tego roku

Toż to juz zaawansowana produkcja roślinna
Mój ogród nad rzeką... 22:13, 09 paź 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)
Po fotkach ciężko mi jest osądzić na 100% czy jest to Miscanthus sinensis ,,Gracillimus"
Charakterystyczną cechą jest liść w kształcie wąskiej rynienki z białym cieniutkim paseczkiem i brak jakiegokolwiek przebarwienia na obrzeżach, tak jak jest to widoczne u np. Miscanthus sinensis ,,Morning Light".
Olu. Przetnij ostrymi nożyczkami jeden liść. Na przekroju powinna Ci się ukazać idealna litera U. Następną cechą charakterystyczną dla Gracillimusów jest to, że liście nie wyrastają bezpośrednio tuż nad ziemią, lecz z rurkowatej osnowy która ma długość ok 25-30 cm. Osnowa ta u młodych Gracillimusów o tej porze roku jest przebarwiona na brązowo -czerwony kolor. Cała kępa trawy w dotyku jest ostro szorstka, a niektóre jej liście mają tendencję do lekko spiralnego skrętu.

waldek727 napisał(a)
Strefa przykorzeniowa Miscanthus sinensis ,,Gracillimus"

foto: paulina_ns
Sprzeczność w ogrodzie 22:08, 09 paź 2015

Do góry
Witaj przyszłam z rewizytą, przejrzałam cały wątek. Przeczytałam większość wpisów, trudno mi sobie wyobrazić dwie ogrodniczki w jednym ogrodzie, ale myślę, że sztukę kompromisów musiałyście z T wypracować. Trzeba uszanować upodobania T bo to Ona zakładała ten ogródek i na pewno wkładała w to wiele serca, nie można pozbawiać jej uczestnictwa w dbaniu o ogród.
Wiem, że chcesz wprowadzać zmiany, bo ogród w takiej formie jest bardzo pracochłonny i na pewno Ci się to uda.
Taras macie piękny, a widok z niego zachęca do wypoczynku
Mój 4 arowy azyl... 22:08, 09 paź 2015

Do góry
W trzy godziny pobytu na działce: skoszony trawnik, posadzone hiacynciki hiszpańskie (wreszcie!) i kilkanaście tulipanów, zerwane jabłka, wyzbierane orzechy, pobrane sadzonki ze złocienia krzaczastego.

Jabłka Jonagold i Spartan w tym roku w mniejszej ilości za to większe, bardziej wybarwione i bez parcha

Dobrze mieć sąsiada, który sadzi orzecha włoskiego blisko granicy. Co roku mam sporo orzechów i liści do grabienia również.

to wcześniejszy zbiór

a ten dzisiaj

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:06, 09 paź 2015

Do góry
Z tego myslenia nad bylinówką (kurcze, ja nawet zasypiając mysle o niej...) chyba troche poprzesadzam na innej rabacie...

Ta część jakos nigdy tak do końca mi się nie podobała... moze dlatego, że cisy nie są idealnymi kulami...
ale jakby je troche poprzesadzac...

To co musi zostac na miejscu - duzy bukszpan, buk, obok niego jasminowiec i jego chyba tez mi się nie chce przesadzać...

Inspiracja była rabata frontowa Łukasza , ale mi tak ładnie nie wyjdzie...
I jak to widziałam oczyma wyobraźni to wyglądało ładniej niz przeniesione na paint...

I tak pomyslałam zeby taki układ przenieść na bylinówke... jedną kulke (no, prawie...) bym juz miała
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:01, 09 paź 2015

Do góry
Marga napisał(a)
Sylwia, spóźnione gratki na 300-tną stronkę

PS. coraz lepsze zdjęcia robisz Przyjemnie się ogląda

Staram się uczyć na błędach i kreatynością w tym względzie wykazać bo wiedzy w tym temacie mam zero
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies