Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

barbara_kraj... 22:08, 09 paź 2015

W trzy godziny pobytu na działce: skoszony trawnik, posadzone hiacynciki hiszpańskie (wreszcie!) i kilkanaście tulipanów, zerwane jabłka, wyzbierane orzechy, pobrane sadzonki ze złocienia krzaczastego.

Jabłka Jonagold i Spartan w tym roku w mniejszej ilości za to większe, bardziej wybarwione i bez parcha

Dobrze mieć sąsiada, który sadzi orzecha włoskiego blisko granicy. Co roku mam sporo orzechów i liści do grabienia również.

to wcześniejszy zbiór

a ten dzisiaj

Mala_Mi 22:14, 09 paź 2015

Dawno mnie nie było, wiec mam co oglądać Od ruin zamkowych po kwiatki z Twego ogrodu. Rutewka biała śliczna, też bym ją przygarnęła
Jeżówka Green j. kwitnie jako ostatnia dlatego jeszcze kwitnie. Wczesne już we wrześniu kończą żywot.. szczególnie na upałach .
Clara Curtis mi w tym roku ...odmówiła współpracy tylko część ładnie kwitnie, a resztę coś dopadło.. za rok może będzie lepiej.. Sadzonki mi przysłałaś.... jak je robiłaś??? Może trzeba ja odmładzać co roku??
barbara_kraj... 22:17, 09 paź 2015

I dzisiejsze fotki

Przebarwiona aronia z marcinkami, cis z 'koralikami'

Przymroziło kwiaty hortensji
barbara_kraj... 22:22, 09 paź 2015

Na żółto

Złocień krzewiasty kwitnie do przymrozków, a ponieważ to roślina u nas jednoroczna o tej porze pobieram z niej sadzonki zielne.

i rudbekia naga

barbara_kraj... 22:29, 09 paź 2015

i na różowo

Pink Swany z patyczka

The Fairy

Rosarium Uetersen - drugie kwitnienie ubogie, pewnie z powodu suszy

hanka_andrus 22:33, 09 paź 2015

Basiu śliczne kwiatki i piękne jabłuszka. Poczęstowałam się orzeszkiem.
Dobrej nocy.
barbara_kraj... 22:39, 09 paź 2015

Mala_Mi napisał(a)
Dawno mnie nie było, wiec mam co oglądać Od ruin zamkowych po kwiatki z Twego ogrodu. Rutewka biała śliczna, też bym ją przygarnęła
Jeżówka Green j. kwitnie jako ostatnia dlatego jeszcze kwitnie. Wczesne już we wrześniu kończą żywot.. szczególnie na upałach .
Clara Curtis mi w tym roku ...odmówiła współpracy tylko część ładnie kwitnie, a resztę coś dopadło.. za rok może będzie lepiej.. Sadzonki mi przysłałaś.... jak je robiłaś??? Może trzeba ja odmładzać co roku??

Widzę, że biała rutewka furorę robi. I wcale się nie dziwię, bo piękna!

Sadzonki Clary Curtis zrobisz wiosną. Można w dwojaki sposób: albo starą kępę podzielisz i rozsadzisz, albo uszczkniesz 15 cm wierzchołki nowych pędów i ukorzenisz je bezpośrednio w ziemi. I po kłopocie.
Odmładzanie i przesadzanie to dobry, a nawet konieczny sposób, bo to roślina żarłoczna i szybko wyjaławia podłoże.
barbara_kraj... 22:41, 09 paź 2015

hanka_andrus napisał(a)
Basiu śliczne kwiatki i piękne jabłuszka. Poczęstowałam się orzeszkiem.
Dobrej nocy.

Haniu, na zdrowie, i miłych snów.
eda 15:57, 10 paź 2015

barbara_krajewska napisał(a)
Na żółto

Złocień krzewiasty kwitnie do przymrozków, a ponieważ to roślina u nas jednoroczna o tej porze pobieram z niej sadzonki zielne.

i rudbekia naga

Śliczny złocień Basiu zbiory imponujące i pięknie och szkoda tego przed przymrozkami mogło by tak zostać ...macham serdecznie i miłego weekendu
Ivvvona 21:45, 11 paź 2015

Jestem wreszcie po długiej przerwie i od razu załapałam się na śliczne zdjęcia. Piękna kolorowa jesień a do tego jeszcze pełna smakołyków. Złocień od Ciebie góruje nad innymi kwiatami, nie sądziłam że w jeden sezon osiągnie takie rozmiary. Na wiosnę będę obdarowywać znajomych sadzonkami