Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród nad rzeką...

Mój ogród nad rzeką...

babka 22:03, 09 paź 2015

Werbena raczej do słońca kochanie Zaraz Ci poszukam opisy Waldkowe odnośnie gracków. Dlaczego sadzisz, że masz innego miskanta ? Ja dalej pewna nie jestem co mam ale Mała Mi pisała, ze póki młode to mogą trochę inaczej wyglądać i kwitnąć niż dorosłe okazy. Pokaż Twojego !
babka 22:13, 09 paź 2015

waldek727 napisał(a)
Po fotkach ciężko mi jest osądzić na 100% czy jest to Miscanthus sinensis ,,Gracillimus"
Charakterystyczną cechą jest liść w kształcie wąskiej rynienki z białym cieniutkim paseczkiem i brak jakiegokolwiek przebarwienia na obrzeżach, tak jak jest to widoczne u np. Miscanthus sinensis ,,Morning Light".
Olu. Przetnij ostrymi nożyczkami jeden liść. Na przekroju powinna Ci się ukazać idealna litera U. Następną cechą charakterystyczną dla Gracillimusów jest to, że liście nie wyrastają bezpośrednio tuż nad ziemią, lecz z rurkowatej osnowy która ma długość ok 25-30 cm. Osnowa ta u młodych Gracillimusów o tej porze roku jest przebarwiona na brązowo -czerwony kolor. Cała kępa trawy w dotyku jest ostro szorstka, a niektóre jej liście mają tendencję do lekko spiralnego skrętu.

waldek727 napisał(a)
Strefa przykorzeniowa Miscanthus sinensis ,,Gracillimus"

foto: paulina_ns
chojna 22:29, 09 paź 2015

Oluś dziękuję

Mój gracek chyba nie jest grackiem bo nie ma nic czerwonego ani nawet różowiejącego. Jutro cyknę.

A tymczasem dziś rano było u nas -7 .
Popatrzcie na trawnik , reszta nieużytki.

Przymarzly wszystkie rośliny , hortensje są całe brązowe.

Funkie chciałyby jeszcze zakwitnąć , ale mróz im nie pozwolił.

I efekt który uwielbiam , czyli pojawiające się słońce powoduje , że trawa odżywa. Ale tylko tam , w cieniu już nie.

basia3 22:37, 09 paź 2015

bdan napisał(a)
Cebulek dużo, to wiosną kwiaty będę u Ciebie podziwiać. U mnie po powrocie z urlopu rabata cała przez nornice przeryta, mam nadzieję, że wszystkich cebul nie wyjadły

Kota Ci potrzeba, a raczej kocich bo koty to lenie, u mnie żadna nornica, kret, mysz a nawet ptak się nie prześlicznie, mam kociego strażnika Ciućkę.
chojna 22:42, 09 paź 2015

Basiu kocicę mam. Ale mieszkam w środku łąki.
Moją kocica jesienią woli mruczeć mi w nogach niż łapki mrozić.
O , jak to robi teraz !
basia3 22:42, 09 paź 2015

Ja wparowałam i nawet z gospodynią się nie przywitała.
Pięknie u Ciebie, cebul bardzo dużo fajnie będą wyglądały wiosną.
U nas też był mróz liście lecą, begonie, dalie, hortensje ogrodowe zmarzlina, cóż taka kolej rzeczy.
basia3 22:47, 09 paź 2015

Ola piękny masz ogród, dopracowany, cudne obwódki z bukszpana, też takie planuję na wiosnę. Odnośnie kota nasz to jakiś wojownik, przez całe lato prawie codziennie zwierzynę przynosiła, czasem nawet kilka, czekała na pochwały.
babka 22:50, 09 paź 2015

U mnie przymrozków jeszcze nie ma ale że -7 toż to szok !
Ładne foteczki, mnie by się nie chciało z aparatem biegać w taki ziąb
sylwia_slomc... 23:16, 09 paź 2015

Aż -7 matko to zima, a nie żadna jesień
siakowa 23:38, 09 paź 2015

-7 o matulu, czim sie ciepło