Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród prawie wymarzony … 10:20, 16 mar 2025

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Oczyma wyobraźni zobaczyłam tę parę na ławeczce w moim przedogródku. Codzienność nabrałaby zupełnie innych barw. Ten dżentelmen jest nad wyraz uroczy, a dama w niczym mu nie ustępuje.

Boska parka co nie

Tu naprawdę jest wesoło
Ogród Basi i Romka 09:34, 16 mar 2025

Do góry
A tu pączki judaszowca W zeszłym roku miał pierwsze, chyba dwa może trzy kwiatki, teraz będzie ich trochę wiecej
Tu na jednej gałązce kilka pąków, takich gałązek jest więcej, sam judaszowiec nie jest duży, jeszcze rośnie
Ogród Basi i Romka 09:27, 16 mar 2025

Do góry
Wczoraj sprzątałam tujowe sucholce. Zrobiłam 1/3 całości, ale miałam na to tylko popołudnie, a i tak wieczorem byłam połamana, na szczęście dziś jest ok
Świeci słońce, też coś porobię, ale coś przyjemniejszego, tuje dokończę w tygodniu
Znalazłam ceculie, powinnam jej mieć więcej, może się jeszcze pokaże

Ta schowana, muszę ją ewakuawać, bo trochę zagłuszona

Daleki od ideału..... 09:18, 16 mar 2025

Do góry
W większości to zakupy dziewczyn, drugi samochód był też załadowany.
Zwiedzanie ogrodu Magdy w śniegu.
Daleki od ideału..... 09:14, 16 mar 2025

Do góry
Moja jazda na wiosenne spotkanie z koleżankami ogrodowo zakręconymi.

Ale to nie przeszkodziło w pierwszym szkółkingu

Ogród w malinówkach 08:02, 16 mar 2025

Do góry
Zeszły tydzień przeleciał ZA SZYBKO. Jednak robota po pracy nie idzie tak dobrze, bo nadal brakuje dnia.

Ale ostatecznie udało się zrobić kanty przy rabatach. Nie były docinane ani razu od założenia trawnika wiosną 2024.

Potem zacząłem rozrzucać kompost i mączkę bazaltową. Zrębka jest zsunięta na bok, a włóknina zdarta.

W międzyczasie przestawiliśmy z bratem zraszacz, bo był za daleko od brzegu i za wysoko względem trawnika. Wkurzało to bardzo przy koszeniu, więc poprawiliśmy.

Do wieczora było już przekopywanie rabat. Potem padłem

Zielony Chram 07:01, 16 mar 2025

Do góry
W międzyczasie koleżanka z pracy rzuca mi rękawicę- przywiozła mi z Kostaryki nasiona kawy, podobno kwiaty pachną niczym delikatny bez. Zobaczymy, czy mi się ta sztuka uda i coś mi z tego wykiełkuje

Dostałam też między innymi takie foto z ich wyprawy, rzadko widuje się coś bardziej cudacznego i interesującego, więc dzielę się też i z Wami. Przyroda cały czas potrafi zadziwiać

Zielony Chram 06:56, 16 mar 2025

Do góry
Planuję w tym roku sporo tetrisów, między innymi tutaj- to niebieskie kółko wkrótce zamieni się w brzozę Shiloh Splash

Kiścień ładnie przezimował i rośnie w siłę:

Pierisy popisują się swym kwieciem:

Narcyzy na przedpłociu próbują je gonić:

Zielony Chram 06:53, 16 mar 2025

Do góry
Roślinki przyoblekają się w prawdziwe perły:

Ciemierniki są tak wdzięczne za ten odżywczy deszcz, że aż chylą łebki w pokłonie:

Zielony Chram 06:51, 16 mar 2025

Do góry
14 marca następuje załamanie pogody, leje solidny, kilkugodzinny deszczyk, świetnie, bo był bardzo potrzebny:

Zielony Chram 06:48, 16 mar 2025

Do góry
W domowym rozsadniku coś tam już się dzieje, miechunki objemy się chyba za wszystkie czasy w tym roku:

Pomidorki też się klują

Na tym zdjęciu wyglądają, jakby były poddawane inwigilacji na milicyjnym posterunku za PRLu:
"Gadaj, co robiłeś 10 marca i kto wtedy z Tobą był?!":

Zielony Chram 06:44, 16 mar 2025

Do góry
Podejmujemy kolejną próbę odgruzowania warzywnika. Zdjęć nie wstawiam, bo łoczy nadal krwawią, ale melduję posłusznie, że przynajmniej obsialiśmy wszystkie wysokie skrzynie:

Zlikwidowaliśmy rozwalony stelarz na fasolnika, co leżał ze smętnym wyrzutem od połowy jesieni. Wycięliśmy wszystkie suche badyle, również na łączce kwietnej, zlikwidowaliśmy część rozklekotanych niskich skrzyń (poddały się bez walki ), co wymusiło poprzesadzanie na tymczasową miejscówkę wiosennych kwiateczków, ale trzmielikowi nie zrobiło to większej różnicy:

A na koniec przenieśliśmy zaniedbaną mini plantację truskawek w inne miejsce:

Plecki bolały, oj, bolały, przez następny dzień chodziłam jak robocik z przykurczem
Zielony Chram 06:36, 16 mar 2025

Do góry
Dupsik tak się napomagała, ze aż padła pod stołem . Ale się uśmiecha, więc chyba jest z naszych dokonań kontenta

Zielony Chram 06:35, 16 mar 2025

Do góry
06-10.03.2025

Biorę pół dnia wolnego w środę i czwartek, aby trochę pogrzebać w ziemi. Najpilniejsza potrzeba: oczyścić wysokie skrzynie i przygotować je pod planowane wysiewy. Z jednej z nich wyciągam resztę pietruszki korzeniowej. Warzywnik dalej wygląda, jakby przetoczył się przezeń gargamiedon

Pilna potrzeba nr 2- wycięcie miskantów i innych traw.

Zielony Chram 06:24, 16 mar 2025

Do góry
MagdaLenka napisał(a)
Coś długo trwał u Ciebie zimowy sen. Ale nic to. Wybaczamy.
Uff.. ale mam wytłumaczenie, a właściwie na kogo zrzucić część odpowiedzialności za ten stan rzeczy- jednym z winowajców jest Jarosław Grzędowicz i jego cykl "Pan Lodowego Ogrodu", tak się zaczytałam, że aż nie wiedzieć kiedy mnie wiosna zastała

Glina i zielsko 23:53, 15 mar 2025

Do góry
LIDKA napisał(a)
Oto efekt
Przed

Po

Urobek

Moja krew
Daleki od ideału..... 21:32, 15 mar 2025

Do góry
Wstawiam wianek, który dzis dostałam.
Aga, jeszcze raz wielkie dzięki.

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 21:29, 15 mar 2025

Do góry
kasiek napisał(a)
Bied..kowe na drugą działkę

Niektóre śliwy żeby wydać owoc potrzebują innych jako zapylaczy.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 21:28, 15 mar 2025

Do góry
kasiek napisał(a)

Zapamiętam, dzięki! zaleje betonem koncówkę

Krokusami cieszyłam się ledwo tydzień

Zalewanie betonem w glinie nic nie daje, dodaje tylko roboty bo potem ten beton przy wymianie trzeba wykopać. Nas właśnie czeka wykopywanie bo pal od hamaka jest do wymiany, trzy sezony dał radę.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:23, 15 mar 2025

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ostatnio, kiedy Magarka u Ciebie zapytała, czy czasem w tych staraniach wokół siewek nie następuje przerost formy nad treścią, to miałam ochotę napisać, że tak.

Nie pamiętam, żeby kiedykolwiek sadzonki pomidorów mi się nie udały. Zanim pójdą do gruntu to z dobroci dostają jedynie rozcieńczoną herbatkę skrzypowo- pokrzywową. Koszt to jakieś 2 zł, bo zużywam raptem kilka torebeczek z pudełka. Sadzonki rosną pięknie bez żadnych kwasów humusowych i bakterii.

Ze skrzynek wyciągam je dużą łyżką z większą bryłką ziemi. Czasem wyciągną się dwie sadzonki, czasem trzy lub cztery. Delikatnie je rozdzielam, wsadzam w dołki z pokrzywą i skórką z banana. Rosną i owocują bez problemu.

Na początku też wkręciłam się w uprawę warzywnika i sadu zgodnie z kalendarzem biodynamicznym. Minęło mi po roku. Nie zauważyłam istotnego wpływu faz księżyca na wysokość i jakość plonów, bo te determinuje przede wszystkim dobra jakość gleby, odpowiednie stanowisko i troska o właściwe odżywianie oraz podlewanie roślin. Taka zwykła proza życia bez żadnych cudów. Po prostu posadź i dbaj- jak to pięknie ujęła jedna z blogerek ogrodniczych.
Uprawa warzyw to jedna z najprostszych czynności w ogrodzie. Nie widzę powodu, żeby ją dodatkowo komplikować. Ktoś nieźle zarabia na tych wszystkich witaminkach, podświetlaczach, ogrzewaczach, pojemniczkach, regałach i co tam jeszcze wymyślono. Nie dajmy się zwariować. Ktoś, kto chciałby się zająć najprostszą uprawą warzyw pomyśli, że jemu to się nigdy nie uda, bo brakuje mu tego całego arsenału.
To moja opinia i nie każdy musi się z nią zgadzać.

Jak zwykle w punkt!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies