Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Złamane drzewko - jak uratować zamkn. 16:23, 27 cze 2020

Do góry
Przeniesione do wątku już istniejącego i jest odpowiedź
https://www.ogrodowisko.pl/watek/10087-zlamane-drzewko?page=1#post_5
Złamane drzewko 16:22, 27 cze 2020

Do góry
KamilM napisał(a)
Dzień dobry,
Po wczorajszej nawałnicy z gradem, złamało nam wiśnię piłkowaną Kanzan.
Czy da się uratować jakoś to drzewko?
Złamane jak na foto.
Pozdrawiam.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:51, 26 cze 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Sylwio, polecam mój artykuł, jest tam o wiele więcej pomysłów darmowych, ale lepszych ładniejszych https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/233-podpory-naturalne-dla-roslin

Przejrzyj galerię zdjęciową.

Lecę Danusiu z przyjemnością Choć powiem Ci te co znalazłam i proste i pasujące do mojego ogrodu
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:40, 26 cze 2020

Do góry
kasia_c napisał(a)

Przepięknie. Tu zawsze można wejść i się nasycić kolorami i pięknymi widokami. Jak w tym roku łąka kwietna? Nadal jest?
Czy te kwiecie na zdjęciu to ostróżka?

Tak, to ostróżka, ale nie pasuje tutaj ten odcień. Będzie przesadzona.

W tym roku jedyna łąka jest w skrzyni w warzywniku, zawiera chabry (4 kolory) i kąkole oraz jednoroczne ostróżeczki. Gdzieniegdzie są kosmosy.

W miejscu łąki jest rabata z topiarami i bylinami oraz różami.
Co poradzić na świerka zamkn. 22:37, 26 cze 2020

Do góry
Tutaj odp. https://www.ogrodowisko.pl/watek/3376-choroby-i-szkodniki-swierkow-swierk-picea?page=36#post_8
Choroby i szkodniki świerków, świerk - Picea 22:36, 26 cze 2020

Do góry
Malgorzatka1 napisał(a)
Co poradzić na taką sytuację. Nie wiem Czy dobrze widać. Świerk jakby chyba schnie brązowieje od środka gubi igły.

Moim zdaniem to jodła nie świerk i ma zapewne przędziorki. Opryskaj preparatem Ortus.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:32, 26 cze 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Taki pomysł znalazłam na podtrzymywanie roślin. Darmowy zupełnie, a dekoracyjny przy tym

Sylwio, polecam mój artykuł, jest tam o wiele więcej pomysłów darmowych, ale lepszych ładniejszych https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/233-podpory-naturalne-dla-roslin

Przejrzyj galerię zdjęciową.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 08:51, 26 cze 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wypuść trawnik wyżej przy koszeniu, podnieś noże.

Dzieki- w takim razie nie będę kosił przez 10-14 dni. W mojej nowej kosiarce 55 mm to najwyższe ustawienie noży więc wyżej się nie da. Ale pewnie cały problem wziął się z tego że jedno koszenie temu skosilem na 43 mm i wtedy tak poszarpalo trawę. Odczekam kilka dni więcej aż trawa wypuści i zobaczymy co będzie.
Rozumiem też żeby z nawozem się wstrzymać jeszcze z 2-3 tygodnie i gdzieś w lipcu spróbować rozpylić.
Identyfikacja drzewa zamkn. 06:59, 26 cze 2020

Do góry
Nie wiem. Przeniosłam do wątku identyfikacja drzew https://www.ogrodowisko.pl/watek/4571-rozpoznawanie-drzew-i-krzewow-lisciastych?page=101
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 06:58, 26 cze 2020

Do góry
michal87pl napisał(a)
Witam,
Prosiłbym o pomoc w identyfikacji drzewa. Ma około 3 metrów, powolny wzrost, drzewo kolumnowe,
Brak kwiatów/owoców. Załączam zdjęcia liści oraz kory. Z góry dziękuję
za pomoc. Liczę na profesjonalizm w odróżnieniu od forum poradnikogrodniczy na którym usuwają konto oraz temat.
Pozdrawiam

Chwasty w trawniku 18:03, 25 cze 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wygrab plastikowym wachlarzem to siano, wydrap, następnie odczekaj i zobacz co się będzie działo. Co nie, to ja nie wiem czy za dużo nasypałeś nawozu, to może stwierdzić tylko stacja chemiczno-rolnicza po zbadaniu gleby, aj po wyglądzie nie jestem w stanie tego powiedzieć, jak dla mnie było za gęsto i sama trawa się wyeliminowała gnijąc.

Przy krawężnikach zrobiłeś dobrze od razu posiej nasiona. Podlewaj tam częściej niż normalnie podlewasz trawnik.

Co do tego nawozu do trawników firmy biopon, to jak mam inaczej spowodować to że trawa zejdzie przy tych krawędziach kostki o których wspomniałem Pani. Skoro mówi Pani że są to jakieś wynalazki, Pani ma inny pogląd i doświadczenie w swoim fachu każdy przypadek jest inny ja się uczę i to dopiero mój pierwszy trawnik. A chce żeby był dobrze zrobiony by nabrać doświadczenia na przyszłość
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:24, 25 cze 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Duża kępa chyba z powodu deszczu - jej część jakoś dziwnie zwiędła. Ja ucinam całe łodygi, żeby kwitło dalej z dolnych części kępy. Mój przezimował z zeszłego roku. Nie trzymam na nasiona, najwyżej kupię kolejne. Na wiosennej mam takie brązowo-niebieskie...jakieś takie dziwne kolory, przyblakłe.

Przycięłam dziś i czekam na efekt ponownego kwitnienia
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:48, 24 cze 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Przepięknie. Tu zawsze można wejść i się nasycić kolorami i pięknymi widokami. Jak w tym roku łąka kwietna? Nadal jest?
Czy te kwiecie na zdjęciu to ostróżka?
Pszczelarnia 20:22, 24 cze 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja za chwilkę od progu za furtką też będę miała skończone...i zielono zamiast chwastów, rabata już jest, brak tylko trawnika. Pięknie masz, przepięknie, padam z zachwytu.

To chodźmy do drzwi frontowych.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:16, 24 cze 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Pamiętam ostrożki miałaś wielkie imponujace
Piękny , ba przepiękny ogród stworzylas . Wielkie brawa.!!

Wszystkiego najlepszego z okazji imienin
Dużo radości ogrodowych i życiowych.
Pozdrawiam .
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:12, 24 cze 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tojady spróbuj, kwitną później niż ostróżki, kocimiętkę żyłkowaną 'Blue Moon'(uwielbiam) lub bodziszki wspaniałe -Geranium × magnificum. Jeszcze kocimietka kubańska. Może Amsonia? Baptysja? Dzwonek skupiony.

Danusiu własnie nie napisałam że chcę żeby kwitło właśnie teraz tłem jest różowa róża obok tawuła japońska,dziękuję zaraz poszukam w necie tych roślin.
Ogród z plażą 13:41, 24 cze 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Połamane czy zamieranie pędów? utnij te suche - nie wywalaj od razu.

Danusiu tym starym nie wiem co było. W środku wszystkie moje tuje Danica są brązowe, nie wiem czy to normalne? Czy one wszystkie wymierają od środka? Tak zrobię, wytnę te suche i może popryskam czymś na fytoftorozę?
Ogród z plażą 13:19, 24 cze 2020

Do góry
Połamane czy zamieranie pędów? utnij te suche - nie wywalaj od razu.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 13:12, 24 cze 2020

Do góry
batanek napisał(a)
Dzień dobry, borykam sie z problemem nieestetycznie wyglądających końcówek trawy po skoszeniu. Wymieniłem kosiarkę na nowa- mocniejsza problem pozostaje. Trawnik z rolki założony pod koniec kwietnia. Koszenie na wysokość 55 mm. Raz nawożony w połowie maja opryskiem substral nawóz regeneracyjny. Wczoraj była chwila słonecznej pogody więc skosilem trawę po południu gdy przeschło i tak trawa wygląda po skoszeniu
Mnóstwo poszarpanych koncowek- trawę kosze co 6-7 dni. Pierwszy raz koszona gdy urosła do 10-12 cm.
Pada bardzo czesto - noz naostrzony i wywazony zalozony w dobra strone. nie wiem czy trawa jest za slaba i stad te postrzepienia czy dac jej odrosnac na wyzsza wysokosc i dopiero skosic gdzies po 10 dniach
Mysle ze nawozu nie ma co dawac w takiej pogodzie. Dzieki za porade

Wypuść trawnik wyżej przy koszeniu, podnieś noże.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:05, 24 cze 2020

Do góry
Bog napisał(a)
Danusiu ostróżki masz wspaniale ten zestaw kolorów uwielbiam jest pięknie niestety
u mnie w półcieniu ostróżki nie chcą rosnąć a bardzo potrzebuję niebieskiego mam różowego już za dużo przy okazji spytam co by w tym miejscu dało radę?

Tojady spróbuj, kwitną później niż ostróżki, kocimiętkę żyłkowaną 'Blue Moon'(uwielbiam) lub bodziszki wspaniałe -Geranium × magnificum. Jeszcze kocimietka kubańska. Może Amsonia? Baptysja? Dzwonek skupiony.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies