Co do tego nawozu do trawników firmy biopon, to jak mam inaczej spowodować to że trawa zejdzie przy tych krawędziach kostki o których wspomniałem Pani. Skoro mówi Pani że są to jakieś wynalazki, Pani ma inny pogląd i doświadczenie w swoim fachu każdy przypadek jest inny ja się uczę i to dopiero mój pierwszy trawnik. A chce żeby był dobrze zrobiony by nabrać doświadczenia na przyszłość
Przepięknie. Tu zawsze można wejść i się nasycić kolorami i pięknymi widokami. Jak w tym roku łąka kwietna? Nadal jest?
Czy te kwiecie na zdjęciu to ostróżka?
Danusiu własnie nie napisałam że chcę żeby kwitło właśnie teraz tłem jest różowa róża obok tawuła japońska,dziękuję zaraz poszukam w necie tych roślin.
Danusiu tym starym nie wiem co było. W środku wszystkie moje tuje Danica są brązowe, nie wiem czy to normalne? Czy one wszystkie wymierają od środka? Tak zrobię, wytnę te suche i może popryskam czymś na fytoftorozę?
Tojady spróbuj, kwitną później niż ostróżki, kocimiętkę żyłkowaną 'Blue Moon'(uwielbiam) lub bodziszki wspaniałe -Geranium × magnificum. Jeszcze kocimietka kubańska. Może Amsonia? Baptysja? Dzwonek skupiony.
Duża kępa chyba z powodu deszczu - jej część jakoś dziwnie zwiędła. Ja ucinam całe łodygi, żeby kwitło dalej z dolnych części kępy. Mój przezimował z zeszłego roku. Nie trzymam na nasiona, najwyżej kupię kolejne. Na wiosennej mam takie brązowo-niebieskie...jakieś takie dziwne kolory, przyblakłe.
Wygrab plastikowym wachlarzem to siano, wydrap, następnie odczekaj i zobacz co się będzie działo. Co nie, to ja nie wiem czy za dużo nasypałeś nawozu, to może stwierdzić tylko stacja chemiczno-rolnicza po zbadaniu gleby, aj po wyglądzie nie jestem w stanie tego powiedzieć, jak dla mnie było za gęsto i sama trawa się wyeliminowała gnijąc.
Przy krawężnikach zrobiłeś dobrze od razu posiej nasiona. Podlewaj tam częściej niż normalnie podlewasz trawnik.
Powiem tak gdybym wiedział że ziemia jest zachwaszczona to bym posypał nawozem na chwasty, było u sprzedającego napisane odchwaszczona, przefiltrowana itd. Dlatego później walczyłem z tymi chwastami i co jakiś czas je wyrywam ale żebym mógł opryskać ja to dopiero za rok chyba mogę co nie ?
Co do betonu niestety nie było mnie przy tym ponieważ to dziewczyny były jak robili tą kostkę a dopiero później one stwierdziły że posiejemy trawę gdybym był przy tym sam bym im powiedział co i jak , bo pracuje z materiałami budowlanymi i wiem co jest 5.
Co do nawozu po 1 koszeniu nawiozłem nawozem agrecool do regeneracji i zakładania trawników i dlatego w niektórych miejscach zrobiło się siano, ale to chyba z racji dużej dawki co nie ? I dlatego szukam pomocy co z tym zrobić. Czy na nowo posiać trawę w te miejsca ?
Było 2 koszenie i chwasty wzrosły więc je też usunąłem ręcznie ale zapewne nie wszystko z korzeniem bo się urywały pomimo delikatnego wyrywania.
Teraz będę kosił 3 raz bo trawka znacznie podrosła a na te boki gdzie się zaczyna kostka ostatnio dosypałem ziemi z nawozem ale muszę poczekać 10-14 dni i potem chce dosiać w te miejsca trawę (czy tak mogę ?)
Ja przezornie zamierzam zrobić sadzonki. Po doświadczeniach tegorocznych już wiem coś więcej o tych szałwiach, próbuję dalej Jedyna sadzonka, która przetrwała zimę, zaczyna kwitnąć