Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:16, 21 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dajesz nadzieje i duuuuużo inspiracji

Konrad, wysłałam warzywnik pocztą priorytet, jutro dostaniesz
Dobrze dziekuje ale sie ciesze
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:15, 21 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ale wtedy "gębę" rozdziawiliśmy na to

A z roślin modna była bardzo kolorystyka niebiesko-biała

Odjazd
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:14, 21 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Daniusiu - oczywiście masz rację. Konsekwencja to podstawa. Liczę że się w końcu tej najważniejszej części ogrodowania nauczę ....
Szukam swojej inspiracji i natchnienia, wpadam w zachwyty w różnych momentach, i takie tam.
Chelsea to kopalnia pomysłów i inspiracji. Zawsze "wpadam" jak oglądam fotki z wystaw. A kolorystyka i fotka z 2005 roku trafiłaś w sedno ! U mnie teoretycznie kolory fioletowo - rózowe, czasem przebija gdzies niebieski i biały....

Przewalaj wszystkie galerie zdjęciowe z CHFS i zapisuj sobie co się nadzwyczaj spodobało.

https://www.ogrodowisko.pl/tag/chelsea-flower-show

Swietny pomysł, tylko że... mam problem - bo niestety za dużo mi się podoba ))) Ciężko mi czasem wybrać to NAJ Zreszta na ogrodowisku jest cała masa pięknych ogrodów, inspiracje mnie bombardują, włączając to twój ogród !!!!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:13, 21 sty 2013

Do góry
Kondzio napisał(a)
Dajesz nadzieje i duuuuużo inspiracji

Konrad, wysłałam warzywnik pocztą priorytet, jutro dostaniesz
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:13, 21 sty 2013

Do góry
Ale wtedy "gębę" rozdziawiliśmy na to

A z roślin modna była bardzo kolorystyka niebiesko-biała

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:08, 21 sty 2013

Do góry
Mój skośny ogród ma też coś z tego

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:06, 21 sty 2013

Do góry
AgaNet napisał(a)
Daniusiu - oczywiście masz rację. Konsekwencja to podstawa. Liczę że się w końcu tej najważniejszej części ogrodowania nauczę ....
Szukam swojej inspiracji i natchnienia, wpadam w zachwyty w różnych momentach, i takie tam.
Chelsea to kopalnia pomysłów i inspiracji. Zawsze "wpadam" jak oglądam fotki z wystaw. A kolorystyka i fotka z 2005 roku trafiłaś w sedno ! U mnie teoretycznie kolory fioletowo - rózowe, czasem przebija gdzies niebieski i biały....

Przewalaj wszystkie galerie zdjęciowe z CHFS i zapisuj sobie co się nadzwyczaj spodobało.

https://www.ogrodowisko.pl/tag/chelsea-flower-show
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:03, 21 sty 2013

Do góry
Gabrysia_ napisał(a)

Podobało mi się też to -nazwałam je ekrany z cisa i tak już zostało. Ten termin już u nas się zadomowił na dobre

Pogodziłam jedno i drugie

Danusiu, po prostu mnie olśniło
Ja właśnie kombinuje czym odgrodzić placyk z basenem,trampoliną i grillem ,nie mogę tam żadnej altanki postawić,bo to jest pas zieleni,a widoczne jest to z ulicy,niby na końcu mojej działki ,od drogi coś około 45m...więc może taki ekranik z cisa....?
Jak wybrukujemy to wrzucę fotkę tego miejsca.

Zależy jakiej wysokości, może też być grab i będzie tańszy, Ale jak juz zaczniesz robić to cisy brzytwa i jeden przy drugim i dociąć, bo inaczej nie wyjdzie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:00, 21 sty 2013

Do góry
Pszczółko, ja po prostu staram się Wam pokazać, jak znaleźć właściwą drogę. To jak pisała Konstancja, trzeba dostać w łeb, żeby się ocknąć.

A to 'w łeb' nazywa się INSPIRACJA

A więc narody ogrodnicze, ocknijcie się i z nową wiosną róbcie zmiany na lepsze. Wyznaczam hasło

KONSEKWENCJA - od dziś każdy spisuje na kartce kolorystykę swojego ogrodu i nie ma przepuść (niezdecydowani kolekcjonerzy).
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:58, 21 sty 2013

Do góry
Rzucam Ewciu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:55, 21 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Podobało mi się też to -nazwałam je ekrany z cisa i tak już zostało. Ten termin już u nas się zadomowił na dobre

Danusiu, po prostu mnie olśniło
Ja właśnie kombinuje czym odgrodzić placyk z basenem,trampoliną i grillem ,nie mogę tam żadnej altanki postawić,bo to jest pas zieleni,a widoczne jest to z ulicy,niby na końcu mojej działki ,od drogi coś około 45m...więc może taki ekranik z cisa....?
Jak wybrukujemy to wrzucę fotkę tego miejsca.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:54, 21 sty 2013

Do góry
Zobaczcie, nie trzeba mieć dziesięciu drzew każde inne. To wtedy kolekcja i nie zawsze "zagra" razem.

A to jest niesamowicie proste i jak wdzięczne. Dobra kompozycja jest jednocześnie bardzo prosta, nauczcie się tego, nie kombinujcie z tymi pojedynczymi roślinkami.

Zagajnik z brzozy himalajskiej i kilka gatunków bylin, ale w dużej masie. To jest to

Wszystkie te pomysły, widziane kilka ładnych lat temu, gdzieś po głowie krążą i znalazły swą realizację w ogrodzie z lustrem

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:50, 21 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jednocześnie uwielbiam te klimaty, zobaczcie te kompozycje znane już były dawno

Dla mnie bomba i na pewno mój następny ogród takie coś będzie miał

Danusiu a co to za trawka ????
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:47, 21 sty 2013

Do góry
Aga, może taka kolorystyka? 2006 rok. Poskanowałam wczoraj całe "stare" Chelsea Flower Show. Grzebałam w albumach do północy

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:46, 21 sty 2013

Do góry
Jednocześnie uwielbiam te klimaty, zobaczcie te kompozycje znane już były dawno

Dla mnie bomba i na pewno mój następny ogród takie coś będzie miał. Łany trawek (Stipa), bordowe jarzmianki, białe naparstnice, Stipa gigantea, białe bodziszki, biała rodgersja i niebieskie szałwie omszone. Paprocie. I cały skład roślin. Bukszpanowe kostki wielkie.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:43, 21 sty 2013

Do góry

Ogrodowisko w Anglii lipiec 2012 - Ogrody Wschodniej Anglii 17:43, 21 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Warzywnik w Old Vicarage - to nowe założenie, dwa lata temu była tutaj łąka kwiatowa

Czy ta roślina to może być Aminek?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:42, 21 sty 2013

Do góry
AgaNet - nauczysz się konsekwencji. Musisz, inaczej - misz-masz i niezadowolenie. Im wcześniej wybierzesz kolory - tym lepiej.

Ja w pewnym momencie odkryłam co chcę mieć, a był to przełomowy moment Chelsea Flower Show 2005 i od tego ogrodu wszystko się zaczęło

To było tak, spojrzałam i doznałam olśnienia (rok 2005)

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:32, 21 sty 2013

Do góry
Zeta napisał(a)
Piękne te metamorfozy ....przez nie nabrałam troche otuchy że i mój ogród kiedyś urosnie
Tymczasem mam pytanie Danusiu...jaką odmianę berberysu polecasz ....tak żeby można je na kuleczki ciąć ....mam kilka kulek bukszpanowych a chciałabym kulki w innym kolorze żółte lub czerwone...??
A i czy jest może coś co mogę ciąć na stożek oprócz bukszpanika

Tak, polecam sporo, to fajne jest mieć kulki w innym kolorze

Berberys 'Admiration', 'Pink Queen', może Bagatelle i żółty 'Bonanza Gold'.
Ale bardzo fajne są kulki z tawuły japońskiej te wszystkie odmiany typu 'Golden Princesse' 'Goldflame'.
Witam z Lubonia 17:22, 21 sty 2013

Do góry
Witaj Ewo, niedługo Gardenia, wybierasz się?

Zakładaj wątek, będziemy Cię odwiedzać i pomagać ile się da
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies