Daniusiu - oczywiście masz rację. Konsekwencja to podstawa. Liczę że się w końcu tej najważniejszej części ogrodowania nauczę ....
Szukam swojej inspiracji i natchnienia, wpadam w zachwyty w różnych momentach, i takie tam.
Chelsea to kopalnia pomysłów i inspiracji. Zawsze "wpadam" jak oglądam fotki z wystaw. A kolorystyka i fotka z 2005 roku trafiłaś w sedno ! U mnie teoretycznie kolory fioletowo - rózowe, czasem przebija gdzies niebieski i biały....
Przewalaj wszystkie galerie zdjęciowe z CHFS i zapisuj sobie co się nadzwyczaj spodobało.
Swietny pomysł, tylko że... mam problem - bo niestety za dużo mi się podoba ))) Ciężko mi czasem wybrać to NAJ Zreszta na ogrodowisku jest cała masa pięknych ogrodów, inspiracje mnie bombardują, włączając to twój ogród !!!!
Daniusiu - oczywiście masz rację. Konsekwencja to podstawa. Liczę że się w końcu tej najważniejszej części ogrodowania nauczę ....
Szukam swojej inspiracji i natchnienia, wpadam w zachwyty w różnych momentach, i takie tam.
Chelsea to kopalnia pomysłów i inspiracji. Zawsze "wpadam" jak oglądam fotki z wystaw. A kolorystyka i fotka z 2005 roku trafiłaś w sedno ! U mnie teoretycznie kolory fioletowo - rózowe, czasem przebija gdzies niebieski i biały....
Przewalaj wszystkie galerie zdjęciowe z CHFS i zapisuj sobie co się nadzwyczaj spodobało.
Podobało mi się też to -nazwałam je ekrany z cisa i tak już zostało. Ten termin już u nas się zadomowił na dobre
Pogodziłam jedno i drugie
Danusiu, po prostu mnie olśniło
Ja właśnie kombinuje czym odgrodzić placyk z basenem,trampoliną i grillem ,nie mogę tam żadnej altanki postawić,bo to jest pas zieleni,a widoczne jest to z ulicy,niby na końcu mojej działki ,od drogi coś około 45m...więc może taki ekranik z cisa....?
Jak wybrukujemy to wrzucę fotkę tego miejsca.
Zależy jakiej wysokości, może też być grab i będzie tańszy, Ale jak juz zaczniesz robić to cisy brzytwa i jeden przy drugim i dociąć, bo inaczej nie wyjdzie
Podobało mi się też to -nazwałam je ekrany z cisa i tak już zostało. Ten termin już u nas się zadomowił na dobre
Pogodziłam jedno i drugie
Danusiu, po prostu mnie olśniło
Ja właśnie kombinuje czym odgrodzić placyk z basenem,trampoliną i grillem ,nie mogę tam żadnej altanki postawić,bo to jest pas zieleni,a widoczne jest to z ulicy,niby na końcu mojej działki ,od drogi coś około 45m...więc może taki ekranik z cisa....?
Jak wybrukujemy to wrzucę fotkę tego miejsca.
Zobaczcie, nie trzeba mieć dziesięciu drzew każde inne. To wtedy kolekcja i nie zawsze "zagra" razem.
A to jest niesamowicie proste i jak wdzięczne. Dobra kompozycja jest jednocześnie bardzo prosta, nauczcie się tego, nie kombinujcie z tymi pojedynczymi roślinkami.
Zagajnik z brzozy himalajskiej i kilka gatunków bylin, ale w dużej masie. To jest to
Wszystkie te pomysły, widziane kilka ładnych lat temu, gdzieś po głowie krążą i znalazły swą realizację w ogrodzie z lustrem
Jednocześnie uwielbiam te klimaty, zobaczcie te kompozycje znane już były dawno
Dla mnie bomba i na pewno mój następny ogród takie coś będzie miał. Łany trawek (Stipa), bordowe jarzmianki, białe naparstnice, Stipa gigantea, białe bodziszki, biała rodgersja i niebieskie szałwie omszone. Paprocie. I cały skład roślin. Bukszpanowe kostki wielkie.
Piękne te metamorfozy ....przez nie nabrałam troche otuchy że i mój ogród kiedyś urosnie
Tymczasem mam pytanie Danusiu...jaką odmianę berberysu polecasz ....tak żeby można je na kuleczki ciąć ....mam kilka kulek bukszpanowych a chciałabym kulki w innym kolorze żółte lub czerwone...??
A i czy jest może coś co mogę ciąć na stożek oprócz bukszpanika
Tak, polecam sporo, to fajne jest mieć kulki w innym kolorze
Berberys 'Admiration', 'Pink Queen', może Bagatelle i żółty 'Bonanza Gold'.
Ale bardzo fajne są kulki z tawuły japońskiej te wszystkie odmiany typu 'Golden Princesse' 'Goldflame'.