Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Połowa działki - czyli mam powoli dość

Połowa działki - czyli mam powoli dość

zawitka 16:41, 16 sty 2013

QQQQQQ Widzę że są archtekci ogrodowi-dzięki wam Tak Zetko tylko powiedz mi czy te graby trzeba zcinać bo nie chcę zasłonić sobie okienbo sam płot zarośnie bluszczem jak go podpędzę na wiosnę.Kulek bukszpana mam dużo więc tez tak myślałamchoć to jesst zachodnia str więc chcę rozjaśnić trochę ogród bo jak dędą wszedzie bukszpany to będzie smutno A jeszcze ważna rzecz to to że chcę mieć mniej pracychoć przez rok dwa bo muszę podkarmić ziemię bo jest dobra ale już wyjałwiona .Dzięki za czas poświ
Zeta 17:00, 16 sty 2013

Graby kolumnowe rosną wąsko wiec nie musisz ich ścinać ....a jak pod spodem dasz kulki bukszpana to aby rozjaśnic pomiędzy wsać np..funkie patriot albi wide brim....mają jasne listki .....albi jakieś białe kwiaty. Czy trawy no jak wolisz ....może dereń elegantissima też biały rośnie duży więc możesz go ciąć ....ja bym posadziła grupami czyli po kilka sztuk każdej rośliny żeby zrobić plamy koloru a graby to może nie na całości tylko tam gdzie chcesz się zasłonić np. Trzy sztuki wystarczy....no przemyśl to bo Tonie ma się podobać...a nie mnie
Ozz 18:33, 16 sty 2013

Graby na żywopłot trzeba ciąć, ale plus taki, że rosną powoli i dość wąsko, no i... cena, takie kopane z gruntu na wiosnę to można po 5-6 zł za sztukę (1.60-1.80 m wys.)

O popatrz: http://hampshirehedges.co.uk/

Można im od dołu ogołocić ,,nogi" i będzie więcej miejsca na zrobienie rabaty.

Kolumnowe graby może i trochę mniej roboty wymagają, ale zazwyczaj są solidnie droższe.
Zresztą mniej niż 3-5 szt. jednego gatunku w jednym miejscu bym nie sadziła, bo się zrobi misz-masz.

A może - skoro wolisz zainwestować w pnącza - zrobić takie delikatne podwyższenie muru z kratki, lub poprzecznych deseczek? Bo podpory na część pnączy i tak musiałyby się pojawić, a kratka jest ażurowa, nie zabiera tyle światła, tania, no i będzie ażurową przegrodą od bloków. Mur z kratką można pomalować w tym samym kolorze (np. jasno szarym) i się nie będą gryzły. O tu przykłady z zachodu:

foto u góry 1
http://www.nrgardendesign.co.uk/small_garden_01.php

deseczki poziome:
http://www.gardenbuilders.co.uk/section.php/33/1/small_garden_10
zawitka 09:26, 17 sty 2013

Wittttaaaj QZZ.Dzięki za wspaniałą propozycję bo to jest to pnącze i kratki wyżej ale masz pomysła już to widzę bo nie trzeba zcinać pójdzie na drugą stronę z tej strony nie zabiorę trawnika bo mi go szkoda jjuż mam tuje przesadzę po 2--5 sztuk i cóóś jasnego na dól bo swoje tuje od dołu już ogoliłami będzie fajnie Już rysuję sobie jka to zrobię .Barrrrddzo Ci dziękuję za poświęcenie czasu moj ARCITEKCIE Pozdrówka
zawitka 08:18, 18 sty 2013

Proszę o nazwę tej hortensji -mimo że ratowana to mi się odwdzięczyła.
zawitka 08:22, 18 sty 2013

Jak biało to białe Pozdrwka
zawitka 08:24, 18 sty 2013

I jaszcze jedni -gęsiówka tyż na biało.
Gardenarium 19:03, 21 sty 2013

Jestem Halinko, fajne te płotki poziome, takie niespotykane u nas

Instagram Ogrodowiska
zawitka 19:49, 21 sty 2013

Te płotki zjadły mi dużo nerwów ale są .Już robię listę co mam co będzie potrzeba . Mam 70 bukszpanów

tuje 1,5 m z 17 szt tuje niebieski 2 - 1,50 , 2 małe trzmielina żółta 47 szt szara 10 szt Rh-2 duże 3 małe

hortensje chyba 8-szt różowo- fiolet 4 biał4 . Cisy średnie z 10 . 1duży a reszta nie policzona i chyba się nie da policzyć bo tego dużoPOzdrówka dla wszystkich odwiedzających

Dzięki Dananusiu że zjrzałaś Pięknie wyglądasz zza tego drzewka!!!!!!!
Gosiniak 20:22, 21 sty 2013

Zaglądam i pozdowienia przesyłam
A co do rabatki to mogą być propozycje dziewczyn podobają mi się, a bluszczyk widzę, że już rośnie i niedługo zakryje mur, będzie ślicznie, tylko niech już ta wiosna przyjdzie.