Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród pewnej ogrodniczki 14:19, 20 wrz 2015

Do góry
Dorotka napisał(a)
Kolejne cuda zakupione zgodnie z radami Any i Marzenki.

ślicznotki...rzadko kupuję i muszę to zmienić
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 14:05, 20 wrz 2015

Do góry
Chopiny w ogrodzie w 2014r.

Nie chodzi o PRZEDogródek ale o PRZYogródek 13:55, 20 wrz 2015

Do góry
Witajcie

tak jak w temacie proszę o pomoc w zaaranżowaniu rabatki przylegającej do warzywnika.

Po lewej stronie zaczyna się warzywnik. Rabata aktualnie jest w trakcie powiększania, choć u mnie na rabatach dominuje falista linia, tu mając na względzie to, że warzywnik jest w kształcie prostokąta, zrezygnowałam z nadmiaru owali. Obecnie jestem też w trakcie wysadzania widocznych na zdjęciu pęcherznic, i karagany, która nigdy mi nie zakwitła.

Jako tło zamierzam posadzić jałowca blue arrow - wiem, że nie jest tu polecany, ale już go mam, u mnie rośnie dość bezproblemowo i za waszymi radami muszę uporządkować mój żywopłot.
mam oczywiście masę pojedynczych roślin, które chciałabym zagospodarować ale nie mam pomysłu jak połączyć warzywnik z pomidorami i truskawkami z jakąś roslinnością. czy to powinno być jakieś przejście łagodne - tzn. przez wiejskie rośliny, np. łubiny, bzy czy piwonie (które też mam) czy może niekoniecznie? Myślałam tez aby dosadzić jeszcze dwie wierzby, przed nimi jakieś niższe piętro np. hortensje lub piwonie a przed nimi żurawki, ale nie wiem czy to dobry pomysł. Proszę poradźcie coś. A i jeszcze - rabata jest od południowo-wschodniej strony - generalnie przez większość dnia porządnie nasłoneczniona.
Moja bajka 13:55, 20 wrz 2015

Do góry
Na zdjęciu trudno wszystko dojrzeć. Ten zaznaczony odcinek z tej perspektywy wydaje się zbyt prosty. Tak jest czy źle widzę?

Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 13:49, 20 wrz 2015

Do góry
L00zak napisał(a)
Budleja Harlequin
Zauroczyła mnie

Piękna, moja ciocia ma krzak, wielki krzak i zawsze jak do niej przyjeżdżam podziwiam jej cudny zapach
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 13:49, 20 wrz 2015

Do góry
kasiek napisał(a)

Himalajkę dostałam w 2006r. i mierzyła 1 m.
To przyrost po pierwszym roku

Przy okazji wyszperałam fotkę widoczku gdzie teraz jest oczko - w 2007r. była tu piaskownica a drzewka były na tyle małe że sąsiada miałam jak na dłoni

Nawet nie wiesz jak mnie tymi fotami podbudowałaś- jest szansa i u mnie na dorodny ogród za parę lat
Pokaż wiecej fotek porównawczych jak było, a jak jest
Mam chyba 1000 pomysłów, tylko czasu brak ;-) 13:49, 20 wrz 2015

Do góry
Edit napisał(a)

jarzmianka...urocza roślinka
Moja bajka 13:40, 20 wrz 2015

Do góry
Robiłam wczoraj obrzeże z kostki po prawej stronie trawnika. Orobiłam się jak diabli, trawnik zryłam jak dzik, a efekt i tak do bani.

Chciałam żeby było symetrycznie do lewej części, a jakieś krzywulce ciągle mi wychodzą. Nie zwracajcie uwagi na te wory, To resztki usuniętej darni (a raczej chwastów).

Środek trawnika będzie pust, specjalnie dla dzieci go zostawiam. Krzewuszka zostanie stamtąd zabrana. Kiedyś trawnika będzie ubywać, a rabata będzie bardziej falować, nie myślcie, że się zresocjalizowałam , fale muszą być .

wydaje mi się, że kostka powinna biec gdzieś między tą obecnie ułożoną linią, a tą wydartą w trawniku i chyba wtedy będzie ok. Ale pomóżcie proszę.
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 13:34, 20 wrz 2015

Do góry
kasiek napisał(a)

A zgapiaj - jest wary kopiowania
A z ogłoszeniem wyników miss jesieni jeszcze poczekam, sporo mam ładnie przebarwiających się, zreszta pod tym względem sumaki zawsze wiodą prym

Ja też mam sporo ładnie przebarwiających się: już same borówki amerykańskie i aronia, klony, berberysy, tawuły japońskie, zawciągowiec, grujecznik... Oj będzie się działo. Marzy mi się jeszcze trzmielina oskrzydlona, prowadziłabym ją sobie jako kuleczkę na pniu zamiast takiego krzaczora . Wtedy byłaby ciekawa przez cały rok . Kasia zobacz jak wymiata ta żarówa od Ciebie
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 13:33, 20 wrz 2015

Do góry
jazzy napisał(a)
Jako, że minął rok, to się pokusiłam o mini porównanie

wrzesień 2014

wrzesień 2015

Jest nadzieja

Wow, super jazzy
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 13:33, 20 wrz 2015

Do góry
Anusia napisał(a)

Piękne

A bakopa coś u mnie w tym roku była kiepska.Twoja śliczniutka.
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 13:30, 20 wrz 2015

Do góry
Budleja Harlequin
Zauroczyła mnie
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 13:30, 20 wrz 2015

Do góry
Pozdrawiam niedzielnie.

Co z tym ogródeczkiem począć 13:25, 20 wrz 2015

Do góry

Pomóżcie mi ją ładnie zaprojektować

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 13:19, 20 wrz 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)
Ile Kasiu wallichiana liczy sobie u Ciebie wiosen?

Himalajkę dostałam w 2006r. i mierzyła 1 m.
To przyrost po pierwszym roku

Przy okazji wyszperałam fotkę widoczku gdzie teraz jest oczko - w 2007r. była tu piaskownica a drzewka były na tyle małe że sąsiada miałam jak na dłoni
Małymi kroczkami do celu... 13:11, 20 wrz 2015

Do góry
Dokładnie tak wygląda od dołu

Ogród wyrozumiały 12:55, 20 wrz 2015

Do góry
Olili napisał(a)
Dziękuję Reniu za poświęcony mi czas !
Wasze pomysły,propozycje są dla mnie nie do przecenienia,bo ja sama tego nie ogarniam. Coś wymyślę i po drodze gubię się....
Wcześniej bałam się traw ze względu na ich podział późniejszy,bo przecież nie dam rady,ale pomyślałam,że będzie mus zaangażować męża i tyle
Podoba mi się i plan B i pomysł rozplenice plus rozchodniki.

A ze żwirkiem to myślisz taką łezkę,która obejmowałaby buka z berberysami ,tę obecnie pustą ziemię i red barona, a brzozy nie.

Mam 20 sadzonek Ice Dance do wykorzystania.
Widzisz/widzicie je gdzieś tutaj ??

Berberysy z hostami super ,widziałam zdjęcie od Kapiasa (bagatelle i hosty)Chyba Ty pokazywałaś ?? U Ciebie mi umknęły,przejrzę sobie jeszcze.
U mnie zostanie chyba tak jak jest ta plama,ja nie umiem takich przeplatanek,przerastają mnie

Z tą łezką to chodziło mi o coś takiego:

Przepraszam za jakość ... nie jestem w tym rysowaniu komputerowym dobra
Między buksiki można dać ID, które masz, dorzucić może bordową żurawkę To jasnozielone to hosty ... red barona przydałoby się jeszcze więcej tak by dochodziły do tej brzozy po lewo Obok tej brzozy po lewo można dać ze dwa miscanty
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 12:39, 20 wrz 2015

Do góry
Jako, że minął rok, to się pokusiłam o mini porównanie

wrzesień 2014

wrzesień 2015

Jest nadzieja
Ogródek Iwony 12:39, 20 wrz 2015

Do góry
Wczoraj znowu grzebałam na tej nowej rabacie , przesadzałam żywopłot z bukszpanu bo po przesadzeniu kocimiętki wyszło że jest w środku rabaty. Przy okazji zobaczyłam jak się ukorzenił,- rewelacyjnie , a takie miał liche korzenie wiosną,
aż zła byłam że mi takie przysłali.

Dzisiaj pada i dobrze, mam nadzieję że na nowym miejscu się przyjmie.
Iwona znasz jakiś dobry środek na mączniaka na róży, mam go na 2 krzaczkach, czytałam art. Danusi, tam jest podane 8 preparatów ale który wybrać ?
A jeszcze umówiłam się z babeczką z OLX ma mi przysłać sadzonki mikołajka .Taniutko ma , po 2 zł., to wziełam wszystkie jakie wystawiła, 20 szt.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies