Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Przerabianie ogródka pod swój gust 21:23, 07 wrz 2021

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Mordeczka

Mordo ty moja. Ma oczy cwaniaka. Moja sąsiadka znalazła takiego psiaka..był w tragicznym stanie, chudy, zawszony, robactwo. Jak wszystko wyprostowała u niego zrobił się Piękny piesek a jaki jej oddany. Portos się wabi.

Piękny kolor niebieski tego astra.
Sezon 2017 u Hanusi 21:08, 07 wrz 2021

Do góry
Wiesz Haniu że u mnie liliowce nie chcą kwitnąć. Już któryś rok z kolei bardzo słabiutko kwitną. Może jak będę przytne je na zero i przerzedze może za dużo korzeni. Ten d'Oro duży krzak a ma 3 kwiatki na krzyż. Co ty myślisz o tym jaka jest przyczyna. Nawozem je wiosna i taka plamę dają.

A co to za nowa metodą kompostowania nie doczytałam się.

Może posadzę ta brzeskwinie przypomnij jaka to odmiana. Wiem zevpodawwlas ale nie zapisałam.
Ogród w dolinie 20:50, 07 wrz 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Asiu też miałam w zeszłym roku takie gąsienice ścięłam wszystkie liście i zalalam woda szlak je trafił i wylałam na kompost.

Nie martw się wszystko odrośnie to orliki i tsknodbijajs od ziemi.
Dobrze sobie radzisz skarpa się zagęszcza, irga ładnie wygląda przycinanie ja aby się zagęszczała.
Chyba już kiedyś pisałam trzeba wiosna przyciac platana nie bój się będzie gęsty. Choiny też wiosna przytnij koniec marca/ początek kwietnia. Musisz je prowadzić ładnie od młodości. Jeszcze na priv

Elu, dzięki, platana i choiny obowiązkowo będziemy przycinać, wiosną już były cięte pierwszy raz i myślę, że teraz już spokojnie do przodu z tym tematem

Irga czeka na więcej czasu ale dostała w tym sezonie jakiegoś turbo doładowania, myślę, że uda mi się ją przyciąć wiosną.
W ogródku emerytki 20:46, 07 wrz 2021

Do góry
gogo napisał(a)
Moje szambo już nie straszy, bo dziś je ozdobiłam i jestem zadowolona z efektu
Widok z góry.

I na dole.

I ścieżka, eMuś jeszcze poprawi boki, bo wyszły jakoś nierówno.

W niektórych pustych kwadratach będą rośliny skalne w betonowych korytkach o nietypowych kształtach, tylko muszę je zrobić.

I dam jeszcze trochę żwirku, ale niedużo.

Ale pomysł z tymi.mini skslniaczkami ten kamień że mchem cudowny.czy on sam tak obrósł czy po wpychalas ten mech. Jak się trzyma widocznie mu podpasowalo.
Ogród Basi 20:38, 07 wrz 2021

Do góry
basia3012 napisał(a)

Tak Elu, ładne są i duże liście mają, wcale do pierwiosnków nie podobne. Próbowałam je rozmnożyć latem to mi się nie udawało, więdły. A teraz już chyba uda mi się bo na razie są jędrne.

Ja wyciągałam długie korzenie pocielam na 10 cm i wsadziłam w nowe ml iejsce pięknie wypuściły nowe liście może już będą kwitły w przyszłym roku.
Kupiłam Bergenie z liśćmi przebarwionych na bordowo bardzo ładne.
Inwg fotek powinny obficie kwitnąć.
Pamiętajcie o ogrodach 20:27, 07 wrz 2021

Do góry
greg66 napisał(a)
palczatki Prairie Blues

trzcinniki chej do

Grzegorz raz w życiu widziałam spadające gwiazdy. Stałam na balkonie w domu na działce niebo gwiaździste i nagle lecą stracha miałam.

Poluzuje talie tym palczatkom. Rzeczywiście bardzo wysokie coś im podsy podsypałes.
Trzcinniki cheju też ładne mają bardzo ładne kwiatostany polubiłam je. Jednak one powinny być osobno nie wmieszane pomiędzy inne rośliny.

U mnie trzcinnik brachy.... jeszcze bez kłosów. Masz piękne te pokrzywki. Moje wyrosły ok metra mają. W przyszłym znowu wysieje i posadzę po ogrodzie.
Bylinowa łąka 20:01, 07 wrz 2021

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Ta kupna krwawnica to odmianowa jakaś. U Sylwii widziałam, że ma bardziej okazałe kwiatostany. Ale ta zwykła i tak mi się podoba.
Najbardziej polecam rdest himalajski Fat Domino lub jakąś inną odmianę z tej grupy. Rdesty lubią mieć stale wilgotne podłoże powinny dobrze rosnąć i u ciebie.

U mnie też krwawnica słaba. Niby jej dużo, ale jej nie widać. Kupiłam krwawnice bardzo wypasiona i po kilku latach zrobiła się taka mało kwitnąca.
Jak pojadę teraz to wysadze krwawnice i wsadzę do doniczek w dobra ziemie. Czy coś się wiosna zmieni w kwitnieniu zobaczę.
Chociaż piszą że może rosnąć w ubogiej ziemi.
Ptasi gaj 19:42, 07 wrz 2021

Do góry
Dla Marty

To jest październik zeszłego roku. Kolor na liściach utrzymuje się dosyć długo jeżeli nie ma przymrozków. W zeszłym roku do końca listopada.

I ten rok mają doskonale warunki bo deszcz pada i nawadnia non stop

Ogród w dolinie 19:14, 07 wrz 2021

Do góry
Roocika napisał(a)
Jeszcze trochę rozgrzebanej rabaty. Bardzo się cieszę, że runianki się zaczęły rozrastać. Krwawnice przekwitły. Kukliki niesamowicie się rozrosły robiąc już całkiem zawrty dywan.

Ostatni grab fastigiata już się robi żółty ale zauważyłam, że te rosnące przy ulicy też mają ten kolor.

Małe zielone gąsienice zjadły liście wszystkim orlikom Czy orliki puszą wiosną nowe liście?

Asiu też miałam w zeszłym roku takie gąsienice ścięłam wszystkie liście i zalalam woda szlak je trafił i wylałam na kompost.

Nie martw się wszystko odrośnie to orliki i tsknodbijajs od ziemi.
Dobrze sobie radzisz skarpa się zagęszcza, irga ładnie wygląda przycinanie ja aby się zagęszczała.
Chyba już kiedyś pisałam trzeba wiosna przyciac platana nie bój się będzie gęsty. Choiny też wiosna przytnij koniec marca/ początek kwietnia. Musisz je prowadzić ładnie od młodości. Jeszcze na priv
Ptasi gaj 18:26, 07 wrz 2021

Do góry
Roocika napisał(a)
Elu, ale fajna żabkę upolowałas aparatem.
U nas w L już było mocno wybrane a mąż był w południe (dzień wcześniej nic nie było). Cebule schodzą jak ciepłe bułki

A to prawda że jak świeże bułeczki. Miałam szczęście, że weszłam i nikogo przy cebulkach nie było i grzebałem był bałagan, ale odchodząc z cebulkami już było sporo grzebiących.
Dostałam w paczce przez internet bardzo ładne cebulę, ale cenowo mimo że wcześniej kupowałam po upustach są ceny wyższe. L... ma tańsze.
Ptasi gaj 17:51, 07 wrz 2021

Do góry
Byłam dzisiaj w Li... Jest mnóstwo różnych cebul. Jak nigdy nie mogłam trafić na cebulki krokusów takie jakie chciałam to teraz były wszelkiego gatunku.

Wczoraj przyszła paczka z cebulami krokusów. Dzisiaj krokusow nie kupiłam, ale skusiłam się na hiacynty i tulipany.

Ptasi gaj 09:25, 07 wrz 2021

Do góry
Zielona (rzechotka) zabka na dyni wygrzewając się w słońcu

Ogród pod pliszką 00:54, 07 wrz 2021

Do góry
Pliszka5 napisał(a)

Berberysy jak i trawy praktycznie rosną same. Trzeba sadzić zamienniki by ogród nie był wymagający . Dzisiaj zamówiłem 40 sztuk tawuły gęstokwiatowej na żywopłot niski pięknie się wybarwia na jesień i kwitnie. Jeszcze muszę kupić derenia midwinter fire by dać jakiś akcent na jesień

Tawułki nie zastąpione też mam tylko o kolorze bursztynu jakies tam golden.
Przycinam 2 razy w roku, ale nic ich nie gryzie

Trawy tak samo oprócz wiosennego cięcia i jesiennego wiązania nie ma z nimi kłopotu. Gracilimusy dzieliłam wiosna I znowu duże kępy są.
Mentalność i drwal przy wykopywaniu traw potrzebny

Ukorzenione się bez przycinania to silne korzenie
Ptasi gaj 19:11, 06 wrz 2021

Do góry
Mirka napisał(a)

Dopiero początek września w zeszłym roku sądziłam pod koniec października. I tulipany kwitły bardzo ladnie
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 13:25, 06 wrz 2021

Do góry
Oj widzę Joasiu, że u ciebie też zastój.
Żywopłotki cisowe. 13:16, 06 wrz 2021

Do góry
Hania daj znak, że wszystko w porządku. Jak z nogą.
Ptasi gaj 13:13, 06 wrz 2021

Do góry
gobasia napisał(a)
Też tak pomyślłam ,sporo sadzenia.. ale jaka radość wiosną ,przeciez to pierwsze kwiatki

Ja pierwsze to czekam na ciemierniki ciekawe czy zakwitną. Białe pewnie tak, ale kolorowe dostałam od Hani Żywopłotu cisowe.
Hania przepadła nie odzywa się.
Ptasi gaj 13:08, 06 wrz 2021

Do góry
gobasia napisał(a)
Też tak pomyślłam ,sporo sadzenia.. ale jaka radość wiosną ,przeciez to pierwsze kwiatki

Tulipanów mam sporo może jeszcze kupię w Li...lu, czekam na pąki po 50 szt zawsze tańsze van eyki.
Jak widzę wszędzie w ogroda tyle krokusów nie mogę być gorsza

Mialam sporo tulipanow na wrzosowej, ale wszystko nornice czy myszy wyjadły wiosna tylko zielone jest co ebuli nie ma.
Najładniejsze tulipany jednak te zwykłe. Te podwójne jeszcze jakieś inne okazy to jeden rok dobrze kwitną później to przypadek jak kwitnie.
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 12:05, 06 wrz 2021

Do góry
Kim napisał(a)

Elu
Dzielżany są piękne ,jak tylko znajdziesz to kupuj ,ja moje zamawiałam w Alb....e ,przyszły ładne sadzonki
Ten basen to bym chętnie już nie rozkładał no ale moja młodsza dziecina jeszcze dużo z niego korzysta i tak trochę mi go żal pozbawić letniej radości a ja też chętnie zamoczę cztery litery

U mnie basen do złożenia trzeba wodę wypompować a tu nie ma gdzie wody po dziurki w nosie. Jeszcze czekam może susza nastąpi u mnie

Nie maczalam się we swoim bo przyszły deszcze potem wyjazd później też deszcze i to takie lato. Może w przyszłym roku się wytaplam.

Dzielzany już zaglądałam kupię. Ja też kupuje w alb... Można na nich polegać nawet jak się mniejsza się trafi to się wszystko dobrze przyjmuje.
W zeszłym tygodniu paczka przyszła że skalnymi, Bergenie o bordowych liściach i astry od nich. Lubię u nich kupować.

Jak krawcowa kroisz ten trawnik.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 11:53, 06 wrz 2021

Do góry
Kim napisał(a)
Elu nieustannie zachwycam się Twoim ogrodem chciałabym mieć już taki busz jak u Ciebie

I w dodatku masz wszystko pięknie ogarnięte i uporządkowane

U nas w końcu jest jakaś znośna pogoda ,może uda mi się ogarnąć rozkopaną rabatę ,choć opadły mi siły i chęć do działania a to dlatego że pomysłu brak
Pozdrawiam ❤

Kim
Jako tako mam ogarnięte jednak jak eM wkracza z kosiarkami to od razu widać porządek. Mam tego duzo do oprzatku więc trzeba się narobić.
Dobrze, że już nie pada to najważniejsze. Na deszcz nie mogę patrzeć wody mam po dziurki w nosie. Oby znowu nie poszło w odwrotną skrajność - suszy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies