Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Magary Dramaty z Rabaty 00:35, 15 cze 2023

Do góry
Ewcia - też się cieszę Haniu - próbuj
Dziś niestety prawie cały dzień spędziłam w samochodzie, wróciłam wieczorem do domu, podlałam na szybko pomidory w foliaku, do mszyc nie zaglądałam bo głodna byłam jak pies, więc nie wiem jak kolejny dzień kuracji. Jutro ogarnę. Podobno ma padać u nas...

Dziewczyny, przepraszam z góry Was wszystkie za to, że czasem zapytam o coś w Waszych wątkach a potem nie reaguję na odpowiedź.
Niestety poruszam się po forum opcją "powiadomienia" - czyli powiadomienia o nowych wpisach w wątkach, które obserwuję. Na forum zaglądam z reguły wieczorem/nocą, czasem też w ciągu dnia, z telefonu, przy kawie.
Wczoraj zaglądając po 23ciej widziałam powiadomienia z godziny 17tej. Potem to się nakłada. Przychodzą kolejne powiadomienia i łatwo się zgubić w tym, do którego wątku się już zajrzało, a do którego nie. Niestety przez to wiele mi umyka... Forum pozostaje bez wsparcia technicznego i tak już chyba zostanie
Umknęła mi też przez to arcy-ciekawa debata o forum jako takim i jego założeniach, ale to może i dobrze, że się nie zdążyłam wypowiedzieć i nie wygenerowałam kolejnych wpisów

Zostawiam obrazek z biedronkowymi wróżkami, Małżonek mocno zniesmaczony mamrotał pod nosem o krasnalach
Ale mi te wróżki w hostach i paprociach się podobają
Bylinowa łąka 00:31, 15 cze 2023

Do góry
Chaber wielkogłówkowy w pąku.

Piwonia Coral Sunset Uwielbiam jej zmieniające się kwiaty, choć nie wabi zapachem.

Na rabacie piwoniowej też rośnie.

Ogródkowe perypetie:) 00:24, 15 cze 2023

Do góry
Bylinowa łąka 00:24, 15 cze 2023

Do góry
Pierwszy kwiatostan żmijowca - ciekawe czy będzie się siał u mnie?

Rabata przed tarasem, widok z boku

Teraz drugi boczek.

I widok z tarasu

Ogródkowe perypetie:) 00:18, 15 cze 2023

Do góry
Bylinowa łąka 00:17, 15 cze 2023

Do góry
Żylistek Strawbery Fields zapączkowany.

Przetacznikowiec Cupid - tegoroczny nabytek, polowałam na niego po Wojsławicach. Na razie wielkością nie powala, ale daję mu czas..

Przywrotniki od Madzi.

Ogródkowe perypetie:) 00:13, 15 cze 2023

Do góry
Purple Rain, The Pilgrim, Isabel Renaissance
Ogród Muszelki 00:13, 15 cze 2023

Do góry
Muszelka napisał(a)
I tu pytanie do Was. Czy odmiana 'Golden Globe' może rosnąć w słońcu? Czytam w necie, że nie bardzo
A może macie inne doświadczenie? Baaaardzo mi sie podoba i oczami wyobraźni już je posadziłam

Większość drzew o ilimonkowych listkach woli półcień, zresztą krzewy też, ale po pewnym czasie potrafią się przystosować do mocniejszego nasłonecznienia. U mnie dwa przykłady to perukowiec o jasnych listkach i wiąz wredei.
Bylinowa łąka 00:10, 15 cze 2023

Do góry
Paprociowisko. W roli głównej pióropusznik - dobry zagłuszacz podagrycznika i innych chwastów.

I drugie z długoszem królewskim

I kolejne z pióropusznika.

Ogród Muszelki 00:10, 15 cze 2023

Do góry
Muszelka napisał(a)
Wróciłam z objazdu okolicznych szkółek. Wpadły mi w oko dwa drzewa.

Klon jesionolistny 'Auratum'

Tak wygląda (z daleka) 12. letni egzemplarz właścicielki szkółki. Właścicielka zapewnia, że drzewo jeszcze nigdy na nic nie chorowało, nigdy nie było przycinane. Tylko rośnie i zachwyca. A ja słabość właśnie do tego koloru w ogrodzie mam, oj, mam...

Podoba mi się! Jedyny minus, który powstrzymał mnie przed kupnem drzewa, to lekko krzywy pień w pobliżu korony. Musiałabym je palikować.

A to na pewno klon jesionolistny? Bo one inne liście mają. Mam jesionolistne u siebie i liść na bank inny.
Ogródkowe perypetie:) 00:08, 15 cze 2023

Do góry
Heritage, Bonica, Mounstead Wood,

Ogródkowe perypetie:) 00:01, 15 cze 2023

Do góry
Lykkefund, Eden Rose, Gertruda Jackyll, Baillando

Bylinowa łąka 00:00, 15 cze 2023

Do góry
Paproć od Sylwii. Chyba jej tam dobrze, bo obok rośnie mały dzidziuś.

Cyrtomium

Paprotnik zbrojny

Wietlica, którą chciałabym podzielić, ale się boję. Nigdy nie dzieliłam paproci. Wszelkie wskazówki mile widziane.

Bylinowa łąka 23:51, 14 cze 2023

Do góry

Smotrawy już całkiem duże.

Planuję posadzić je po prawej stronie tej ścieżki. A po lewej będzie paprociowisko.

Ogródkowe perypetie:) 23:51, 14 cze 2023

Do góry
Pomęczę Was w takim razie różami. Sezon w pełni.
Parennial Blue, Benjamin Britten, Eva Starlet i pomyłka, miała być Lady of Shallot.

Bylinowa łąka 23:45, 14 cze 2023

Do góry
Najwcześniejsza róża Sweet Laguna. Chorowała w tym roku miała takie miejscami blade liście jakby ją przędziorek dopadł, a potem zauważyłam że jeszcze młode liście się tak zwijały. Liście pozwijane oberwałam, ale w końcu jej nie opryskałam - może da radę.

Pierwszy kwiat jarzmianki Fokker Red. Mam nadzieję, że jeszcze będzie troszkę ciemniejsza.

A to dwie zeszłoroczne, prawdopodobnie Roma, choć kępki nie są identyczne i mogą być różne. A w tamtym roku kupiłam już przekwitnięte, więc nie wiem jaka będzie.

Ogródkowe perypetie:) 23:35, 14 cze 2023

Do góry
vita napisał(a)
Hej Jak miło zajrzeć po latach . Może i nie masz miejsca na większą ilość piwonii, ale ta jedna drzewiasta robi za wszystkie piwonie świata. Dla mnie idealna, o białych pojedynczych kwiatach i jaka okazała, gratuluję. Ciekawie zagospodarowałaś skarpę, te gabiony, niżej element wody. Z wielkim smakiem zagospodarowany każdy fragment ogrodu, daj znać kiedy będzie emisja w tv.

Oj Vita miło, miło
Nie mam miejsca na piwonię, ale mam jedną ulubioną.. choć pojęcia nie mam jaka to piękność, bo kartkę z nazwą posiałam.
Może rozpoznasz?

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:28, 14 cze 2023

Do góry
JoannA napisał(a)

ŚlicznyRaz jeszcze dziękuję za wszystkie roślinki patrz jaką mam pamięć co ja się namyślałam skąd w łące dzwonki, teraz już wiem
Bylinowa łąka 23:27, 14 cze 2023

Do góry
Jeszcze kwitną kamasje.

W pąku rodgersja. Za nią zaczyna kwitnienie kolkwicja.

Paprotnik

Najwcześniejszy liliowiec.

Bylinowa łąka 23:18, 14 cze 2023

Do góry
A teraz kilka aktualnych fotek
Zakwitły irysy syberyjskie
Pierwsze były takie - odmiana nieznana

Drugie ciemnoniebieskie - też nie znam odmiany

Trzecie - pomylone w kolorze bardziej lila niż na zdjęciu. Podobają mi się.

Czwarte Concord Crush

A piąte szykują się do kwitnienia Butter and Sugar.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies