Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;)

Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;)

Patrycja_KG_Lu 23:54, 15 wrz 2023

Kontonaogrod napisał(a)
Dzięki za podpowiedz Krysiu

Nie wiem czy mi hakone wystarczy I irysy w sloncu, hakone zawsze myslalam ze do polcienia?

Wiola tłumaczyła mi niedawno z hakone. Są takie, które wymagają cienia/półcienia (np. Allgold) i takie na słońce. Mi na rabatę z południowym słońcem doradziła tą w odmianie Greenhills.
Kontonaogrod 06:14, 16 wrz 2023

Nie mam takiej. Dzieki, rozejrze sie
Anda 09:04, 16 wrz 2023

Irysy bródkowe wymagają słońca również przy korzeniu, nie może być zacieniony i suchego podłoża. Do nich wg mnie hakone nie będą pasować, bo zrobią za dużo cienia.
Irysy syberyjskie mają brzydkie liście po kwitnieniu, nie bródkowe. Irysy syberyjskie znoszą więcej cienia i więcej wilgoci.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kontonaogrod 11:25, 16 wrz 2023

Dzieki Ewo, potwierdzasz moje obserwacje. Nadal nie wiem z czym posadzic brodkowe bo same wygladaja jakos smutno, jak przekwitna?
Anda 12:04, 16 wrz 2023

Jak przekwitną to liście tworzą super strukturę. Długo są ładne, ale tylko u bródkowych Możesz do nich dodać np. Campanulę w odmianach - glomerata, porteschlagiana. Niskie jeżowki, Dianthus kartuzek, Calamintha nepeta, Centranthus, Centaurea jacea, Limonium gmelini. Niskie, delikatne byliny, które nie będą im zacieniać nóżek i które będą kwitły po nich. Korzeń tych irysów rośnie płasko i lubi mieć plecki na słońcu. Nie zakopuj go zbyt głęboko. Może go być jeszcze widać w ziemi.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kontonaogrod 15:46, 16 wrz 2023

Dzieki, pogooglam bo czesc tych nazw niewiele mi mowi

Zamowie sobie tez kilka tych zielonych hakone I potestuhe na sloncu, dzieki Patrycjo I Krysiu

A poki co rano grzybki a teraz rodzice I grill

Skoszona trawa I od razu porzadniej

Kontonaogrod 12:26, 17 wrz 2023

Kontonaogrod 13:32, 17 wrz 2023

Oficjalnie skonczylo mi sie miejsce w piwniczce, 3 skrzynki stoja dodatkowo jedna na drugiej. Jeszcze malin ostatnia porcja lub 2 do przerobienia I po sezonie. Jupi

Chciałabym czas przesunac do przodu, licze na szybkie I pozytywne zalatwienie sprawy z kowrem, sprzedaz domku, przepisanie pozwolenia, zakup dzialki I niech zima idzie to odpoczniemy troche I zajmiemy sie planowaniem
Kordina 15:38, 17 wrz 2023

Czy Ty sprzedajesz trochę swojej energii do działania? Kupiłabym chociaż jakieś pół kilo
Kontonaogrod 15:50, 17 wrz 2023

Bożenko, haha

Właśnie usiadłam wyczyściłam cebulę I czosnek z łusek I ziemi, patrzyły na mnie 3 skrzynki już 2 miesiące

Wyrwałam taczkę chwastów, pewnie jeszcze z 10 by sie nazbierało ale nie mam sily. Mam za to czarne paznokcie zaraz je obetnę I nic więcej nie robię