Dzisiaj przyjechała ziemia torfowa pod wrzosowisko- 13 t do rozplantowania. Wrzosowisko pod brzozami wygląda kiepsko- myślę że z powodu rywalizacji o wodę, wrzosy przegrywają. Są małe słabo kwitną dlatego dostaną nową kwaterkę.
Miesiąc temu byliśmy z rodziną w Górach Stołowych, i w drodze na Błędne Skały mijaliśmy fantastyczne wrzosowiska- jak nie mogłam wprost nacieszyć oczu. Podzielę się kilkoma widokami i gorąco polecam taki wypad.
5 Limelight- jak posadzone widać to dobrze na pierwszej fotce, za 2 lata 2 z nich wysadzę. Zawsze przestrzegam zasady, żeby sadząc młode i jeszcze drobne rośliny sadzić je w liczbie nieparzystej bo w momencie przerzedzania gdy podrosną nie naruszam ogólnej wizji szpaleru. 1 Vanilka dla akcentu i 5 Anabalek wzdłuz siatki
Tak jak ja.Ale do kompozycji pięknie wyglądają i wytrzymałe są
Te dalijki sa nasionek.w pierwszym roku byłe mniejsze.Na zimę wykopałam małą bulwkę.w tym roku ładnie juz podrosła na krzaczorek. To na drugi tez będzie ładniejsza.
To dziurawiec ten na pierwszej fotce kupiłam w zeszłym roku na próbę, przeżył bez problemu i uroczo wygląda więc na targach w zeszłym tygodniu dokupiłam kolejne
Olga, mam nadzieję, że zima prędko nie przyjdzie, bo będzie ciężko zdążyć
Pewnie, że tak
Moniko, dziękuję bardzo za pochwałę linii Tujki kupowałam tak "na oko" i udało się
Pokażę Wam jeszcze jedną fotkę, którą zrobiłam zanim zrobiło się ciemno. Później jeszcze coś tam porobiłam, przy świetle latarni Wiem, że niewiele się różni od poprzedniej, ale jak dla mnie to dużo Zakopałam obrzeże póki nie mam granicy rabat z kostki, ale dałam je bardzo nisko, żeby można było kosiarką po korze jechać, tak by nie trzeba było podkaszać No i wyznaczyłam żwirkową część z lawendą.
Piękne zdrowe iście, u mnie już przepalone przez słońce, nie wyrabiała pobierać wodę.
Możesz wbić kilka palików na około, zamocować siatkę cieniówkę i zasypać wnętrze suchymi liśćmi. Tak z jedną postępuję i przyznam, że jest mniej roboty niż przy okrywaniu namiotem. Przede wszystkim nie przegrzewa się w ciepłe zimowe dni, bo przez siatkę przechodzi powietrze, co jest niemożliwe w przypadku foli. Zakładam ją tylko podczas silniejszych mrozów oraz podczas opadów aby nie zmoczyć liściowego okrycia.