Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Życie w wiejskim ogrodzie 18:41, 08 wrz 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Przemek, czy na drugim planie to rozplenica? A ta na pierwszym jak się nazywa?
Cudne masz te trawy, u mnie w tym roku posadziłam rozplenice, ale do tej pory nie wypuściły kwiatostanów, tylko rubrum kwitnie, nie wiesz jaka może być przyczyna?
Dlaczego tak mało zdjęć wstawiasz? masz co pokazywać a nie dajesz się nasycić obrazami
W cieniu - zacieniona 18:41, 08 wrz 2015

Do góry
Kolorowe listki i przekwitłe kwiatostany też są ciekawą ozdobą...
Hortensjada 18:40, 08 wrz 2015

Do góry
Wyraźnie ładniej wybarwiają się kwiatostany, które pojawiły się później i nie zdążyły się podzielenić -wchodzą w różowienie bezpośrednio z białego. Te drugie, które cieszyły nas dłuższy czas mają tzw brudny róż. I jeszcze jedno -dobrze nasłonecznione płatki intensywniej różowe. Na jednym krzaku Vanilek mamy więc istny mix odcieni. Na pewno jest jeszcze jakaś inna zależność glebowa poza kwasowością , dlatego też tak różne są nasze hortensje Ale nie podlega wątpliwości, że u Wszystkich piękne

Patrzę teraz na świat przez różowe okulary
Moja działka na Dębowym Lesie 18:34, 08 wrz 2015

Do góry
Dominika11 napisał(a)
No proszę jakie piękne grona i hortki i powojniki

Dominika11 napisał(a)
ja humus najpierw sprawdziłam na domowych kwiatkach i powiem - no efekt jest i warto

Winogrona są pyszne.Na razie podskubujemy co dojrzalsze owocki.
Tegoroczny clemek jeszcze sobie ładnie kwitnie
no cóz m kupiłam ten humus activ to go już wykorzystam.I na wiosnę też zostanie.
Ale może i na doniczkowe tez trochę go dam, jak juz go mam

Kwitną chryzantemki pierwsze

Hortensjada 18:26, 08 wrz 2015

Do góry
horcia napisał(a)

Czyli bardziej kwaśna znaczy bardziej czerwony czy odwrotnie?

No to mamy problem, bo ta zależność nie jest tak jasna jak u ogrodowych .
Coraz bardziej profesjonalnie podchodzę do swojej pasji i na pewno będę badać dogłębnie jak odczyn gleby wpływa na wybarwienie kwiatostanów, na tym etapie już wiem, że są różnice odmianowe. A to inne spostrzeżenia z mojego ogródka- najintensywniej wybarwiła się ( mówimy w tej chwili tylko i wyłącznie o Vanilkach) ta rosnąca w szpalerze przed wjazdem ( fotka nie oddaje intensywności barwy- w rzeczywistości jest prawie wiśniowa)

Posadzona bez dodatku torfu, ziemia gliniasta ale mimowolnie jest trochę wymieszana z korą, cały dzień w słońcu, odżywka w tym roku bardzo skąpo ( nie zużyłam nawet połowy tego co w zeszłym a krzaków prawie 2x więcej)
Ogród Małej Mi - sezon 2015 18:22, 08 wrz 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Idę spać.. jutro odpowiem.. u Vivy zabałaganiłam...

Lawender miniaturowa.. sięga mi.. szyi.. miniaturowa jestem tylko ja.. i to tylko w zwyż...

cudowny misz masz Widziałam w oknie kolekcje storczykową jak Ty kochana dajesz z nimi radę mój się pogniewał wystawia pąki i usycha coś źle robię a tak ładnie kwitł pozdrówka zostawiam
Wszystkiego po trochu 18:20, 08 wrz 2015

Do góry
trawy

Ranczo Edy 18:17, 08 wrz 2015

Do góry
trójsklepka ,tytoń ,tytoń i smagliczka

Ranczo Edy 18:14, 08 wrz 2015

Do góry
jesieni korale -kalina hordowina chyba

Wszystkiego po trochu 18:10, 08 wrz 2015

Do góry
Trochę foteczek z sierpnia, zatęskniłam już za upałami

Candlelight

żurawka Georgia Peach
Blaski i cienie nowego życia 18:03, 08 wrz 2015

Do góry
Urszulla napisał(a)

Natomiast dostałam od sąsiadki jakiegoś miskanta (nie znam nazwy) i ten wypuścił kwiatostany ale radość
cudne miotełki...będę go rozmnażać.

Ulka
kupiłam miskanta Silberspinne, Wygląda bardzo podobnie i też dopiero co wypuścił takie miotełki. Może to taki sam?

Śliczne masz trawki

A werbena nie rozsiewa Ci się? U mnie siewki werbeny wzchodzą w całym ogrodzie, nawet w szklarni. Najpierw przeszczepiałam je w inne miejsca, teraz już pielę A najlepsze jest to że jak próbowałam ją wychodować z nasion na parapecie to ani jedna mi nie wzeszła
Bajkowy ogród Weroniki 17:56, 08 wrz 2015

Do góry
Milka napisał(a)
Widoki piekne, ale zmartwiłam się tym chorowaniem, przy okazji zadzwonie i pogadamy, sciskam Was.
Wczoraj o was myslalam, a rano twoj post zobaczylam

Miłeczko, widoki przesuszone i przegrzane w tym roku. My leczymy się i mam nadzieję, że "wydobrzejemy" bo mamy bilety w daleką podróż. Też myślimy o Was zawsze ciepło i czerpiemy z Waszego optymizmu, tego zdrowotnego, bo za ogrodowym nie nadążamy.
Męczę się by coś tu wstawić. Z powodu myszki,którą popsułam. Udałam się nawet do miasta by ją kupić, ale przypomniałam sobie, ze jestem kobietą i kupiłam bluzeczkę, zamiast. Uczę się korzystać z myszki laptopowej, może zaoszczędzę, i się douczę na starość, jak starczy cierpliwości
Buziaki.

Działka prawie w Borach Tucholskich 17:50, 08 wrz 2015

Do góry

w otoczeniu jodły kalifornijskiej "składzik i przechowalnia" traw wszelakich

Wszystkiego po trochu 17:41, 08 wrz 2015

Do góry
Levana ciągle czeka na posadzenie. U mnie od tygodnia leje, zimno, dzisiaj raz słońce raz deszcz

taras w deszczu,

Ogród wyrozumiały 17:35, 08 wrz 2015

Do góry
Dziękuję za miłe wpisy!!
Dziś dopadł mnie dół ogrodowy i ogólny,powiedzcie ,że to przez pogodę
Na dodatek głowa pęka.
To obrazek sprzed kilku dni:

Idę trochę do Was.
Drewniany domek w cieniu olchowych drzew. 17:31, 08 wrz 2015

Do góry
Tył domu to jednocześnie najbardziej słoneczne miejsce, nie ma tu drzew i w przyszłości będą tu krzewy z owocami jadalnymi.Pierwsze dwa krzaki borówki zostały już w ten weekend posadzone

Tutaj dokładnie widać odkąd zaczynają się olchy, przez większą część dnia słońce jest za nimi:

Właściwie odtąd zaczyna się ta ciemniejsza część działki, miejsce na ognisko, kiedyś, kiedyś będzie prawdziwy grill, wędzarka....

"obama" czyli nasz zielony barak jest całkowicie zacioniony. Chciałabym w przyszłości zajać się i nim , i tymi drzewami, tzn. na początek jeśli się da poobcinać dolne gałęzie, żeby wpuścić nieco światła oraz odzyskać miejsce, które nam zabierają. Na chwilę obecna nie wiem czy mogę i na jaką ewentualnie wysokość to zrobić. Na "obamę" kupiłam już pnączę RDEST AUBERTA, ale nie wiem czy jedna sadzonka wystarczy :/ Jeżeli ktoś ma jakieś doswiadczenia z pnączami to chętnie posłucham.

Na dziś wystarczy . Resztę zostawiam na następny raz. Postaram się za jakiś czas zrobić plan i wrzucić go tutaj.
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 17:19, 08 wrz 2015

Do góry
cd

Ogród w skali mikro cz.II 17:12, 08 wrz 2015

Do góry
Zdjęcie niewiele da , ponieważ rośnie tam brzydki jak kooopy żylistek i jeszcze brzydsza od niedawna mozga...no i figa , która permanentnie przemarza...stad niewiele bedzie widać na zdjęciu ...

Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 17:09, 08 wrz 2015

Do góry
Zarosłam trochę. I to od frontu. Wstyd, takie "brody". To ostatnie miejsce, w którym mam obrzeża trawnikowe. Od ubiegłego roku systematycznie je wyciągam i zastępuję docinanymi ręcznie kancikami. Jak widać obrzeża nie gwarantują bezobsługowych kantów
Najpierw odgarniam pazurkami korę. Potem docinam linię trawnika półksiężycowym nożykiem i wyciągam pasy trawy pazurkami. Wytrzepuję nadmiar ziemi z wyciętej darni. Zagrabiam ziemię na równo Docinam brzeg trawnika nożycami z długimi trzonkami, zgrabiam uciętą trawę. Rozgrabiam korę i proszę po robocie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies