Kasiu
A mogłabyś każdego z osobna obfocić z jednej i drugie strony? Wyglądają nieźle ... może jednak coś z nich będzie ... Ty chciałabyś kulki? Ktoś radził żeby uzupełnić braki tym co zetniesz ... i to chyba jedyne rozwiązanie bo takich sadzonek porządnie ukorzenionych już tam nie wciśniesz - korzeń główny przecież jest szeroki ... zresztą sama próbowałam i się nie da
Pomierzelam je w koncu, maja 110-120 cm wys i 70-90 cm szer i maja cos ok 18 lat
Wsadzilam je juz i ustawilam lysawymi miejscami do tyłu, najwyzej tam cos podsadzę
eM chcial żywopłot
ja takiego zwykłego to nie...myslalam albo o takim wałku wyzszym przy furtce i obnizajacym sie po łuku w strone wejscia do domu
albo stozek i kule...
sama nie wiem
Kasiu - ja mogę stwierdzić, że zarosną szybciej jeśli będą posadzone łysą stroną do większego dostępu światła.
Moje bukszpany wielkie półkola były łyse od strony hali. Dwa lata temu została rozebrana, ale to trzeci letni sezon minął i nie widać łysego.
Kasiu, dziękuję, że zaglądasz do mnie i zawsze ciepłe słowa zostawiasz
Pięknie wymyśliłaś tę rabatkę, już praktycznie jest efekt, a co będzie później...
W kwestii pampasowej- miałam w pierwszym sezonie ogrodu 3 cudne trawy w gruncie, które przecudowne pióropusze wypuściły, oczywiście nie przetrwały zimy i pozbyłam się ich. Następnego roku posadziłam kolejne 3, żadna już nie zakwitła do tej pory, a po ostatniej zimie jedna zgniła. Nie zanosi się, żeby w tym roku zakwitły te dwie i jeśli tak rzeczywiście będzie, to wiosną się ich pozbędę, bo trawa sama w sobie mnie nie zachwyca, tylko te kwiatostany...
Sąsiedzkie buksy wg mnie mają szansę i na stożki i na kule, na to potrzeba oczywiście trochę czasu i delikatnych podsadzeń. Same Ci podpowiedzą czym chcą być.
Pozdrawiam cieplutko