Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Roszponka 14:44, 24 wrz 2015

mój kawałek ogrodu do zmiany wygląda tak, widok ogólny

tu pierwsza część

krzewy z tyłu to irga i tawuła sadzone 8 lat temu
planuje trzy lub cztery hortki oraz jakieś byliny, tylko jakie??? Za duży wybór. No i te miskanty czy będą tu pasowały jak już jest posadzony zebrinus.

i dalsza część ciągu
tu też chyba hortki i inne bylinki

Krzewy z tyłu to irga sadzona 8 lat temu.
Chcę dosadzić hortensje i miskanta variegatus oraz rozchodniki okazałe, ale chciałam dosadzić jeszcze więcej bylin, doradźcie mi jak to ulokować.

A może coś jeszcze wykopać jestem otwarta na wszystkie propozycje.
Łatwiej zakładać ogród o d początku niż tak łatać, ale przecież nie wykopię wszystkiego.
Doradźcie proszę bo jutro mam urlop i może coś podziałam.
Toszka 15:51, 24 wrz 2015

Przy Zebrinusie dosadź Morning Light - kolorem i zwiewnością zrównowazy Zebrinusa. Wysokie zawilce będa tu pasować doskonale.
Odcinek pomiędzy dwoma świerkami mozesz obsadzić hortkami, w nogi dać rozplenice i rozchodniki.
Ogólnie koloru braknie - może o różach pomyśl
Świerki, tylko patrzeć, jak trzeba będzie podkasać - zmieni się widok ogólny ogrodu
Ogólnie moja sugestia - brakuje monolitycznych nasadzeń, które wizualnie uspokoją dotychczasowe nasadzenia.
W jeden dzień tego nie zmienisz. Załóż watek i przez zimę forumowicze pomogą ci zrobić plan.
Izka 22:56, 24 wrz 2015

Witam…szczerze powiedziawszy już myślałam, że nie otrzymam odpowiedzi na mojego posta. Ale jestem mile zaskoczona ale fajnie Toszka bardzo dziękuje za wskazówki. Jutro zadzwonie do v szkółki gdzie kupilam iglaka i dopytam co i jak. Jestem na etapie nauki. Ale chyba te odległość to faktycznie takie bliskie.
Izka 22:57, 24 wrz 2015

Witam…szczerze powiedziawszy już myślałam, że nie otrzymam odpowiedzi na mojego posta. Ale jestem mile zaskoczona ale fajnie Toszka bardzo dziękuje za wskazówki. Jutro zadzwonie do v szkółki gdzie kupilam iglaka i dopytam co i jak. Jestem na etapie nauki. Ale chyba te odległość to faktycznie takie bliskie.
Roszponka 09:16, 25 wrz 2015

Toszka napisał(a)
Przy Zebrinusie dosadź Morning Light - kolorem i zwiewnością zrównowazy Zebrinusa. Wysokie zawilce będa tu pasować doskonale.
Odcinek pomiędzy dwoma świerkami mozesz obsadzić hortkami, w nogi dać rozplenice i rozchodniki.
Ogólnie koloru braknie - może o różach pomyśl
Świerki, tylko patrzeć, jak trzeba będzie podkasać - zmieni się widok ogólny ogrodu
Ogólnie moja sugestia - brakuje monolitycznych nasadzeń, które wizualnie uspokoją dotychczasowe nasadzenia.
W jeden dzień tego nie zmienisz. Załóż watek i przez zimę forumowicze pomogą ci zrobić plan.

Toszka dziękuję za odpowiedż.
Chciałam przed zimą wysadzić Hortensje i
trawy ktòre już są kupione.
Toszka 09:45, 25 wrz 2015

Izka napisał(a)

Kochana, czasami trzeba uzbroić się w cierpliwość (zwłaszcza ogrodnik) - trudno ogarnąć forum i błyskawicznie odpowiadać na posty. Czasami odpowiedź musi być przemyślana
Toszka 09:49, 25 wrz 2015

Roszponka napisał(a)

Toszka dziękuję za odpowiedż.
Chciałam przed zimą wysadzić Hortensje i
trawy ktòre już są kupione.

Roszponka, zerknij https://www.ogrodowisko.pl/watek/4855-do-raju-daleko-u-ewy?page=415 Popatrz, jak Ewa fajnie podkasała sosnę i jak teraz cudnie wygląda to miejsce. Może to dla ciebie będzie inspiracją?
Izka 14:12, 25 wrz 2015

Iglak który posadziłam w narożniku to:

"Jodła górska Arizońska - comaptca" czyli rośnie powoli po ok 10 latach osągnie 2 m wysokości a jej szerokośc maksymalna to 1 m, zwarta na szerokośc max 1 m.

Jestem skłona wysadzic wszytsko i zacząć wszytsko od nowa. Myslę że fajnie wyglądał szpaler z białych lub cytrynowych hortesnji w połaczniu z trawą. Tym bardziej że ten narożnik jest smutny i ciemno zielony a niby od południa
bo cień dają tuje sąsiadów i nasza wklina. a ponadto deski które wystają od sąsiadów.

Bardzo podoba mi się ogród https://www.ogrodowisko.pl/watek/674-any-ogrod-maly-czyli-wygrana-walka-z-ugorem?page=2075

Czy myśląc o szpalerze hortensji miałaś Tośiu na myśli wlaśnie takie szpalery. Sa cudne.

Toszka 15:00, 25 wrz 2015

dokładnie tak, ale... to wiąże się z utknięciem trawnika wzdłuż tui, zrobienie rabaty i posadzenie szpaleru hortek (na ten przykład)
Czy jesteś na to gotowa?
roma2 15:08, 25 wrz 2015

Toszko! Złośliwa! Widziałam inspiracje przy brzozach. Ten dereń to cudo! Jutro sadzę zagajnik brzozowy. Brzózki nie wiem jak wyglądają, bo kupił je mój mąż 300 km od domu!. On niestety zgniłego pomidora potrafi kupić, to się trochę bojam. Ale nie o tym. Jak daleko od brzozy posadzić te piękne derenie "Midwinter Fire" ? I ile? żeby był efekt, a nie pojedynczy misz masz?