A tak wyglądała ta rabata chwilę po posadzeniu roślin:
Mnie interesuje to co się dzieje z przodu, czyli bukszpan i runianka, jeszcze Marikeny mamy obie z Jolą.
Środek i przy ścianie to już będą całkiem inne.
U mnie wypadnie to tak, że pomiędzy buksami od tyłu są Elaty, runiankę dałabym przy zewnętrznej krawędzi rabaty (tak jak u Joli), no i jeszcze mam konwalnik do rozdysponowania i tak myślę, że pójdzie między buksy, a przed Elaty - choć boję się, że runianka go pożre i jeszcze się zastanawiam, czy w ogóle go tam dawać.
Werbena opanowuje nasz ogród - na szczęście ewentualne nadmiary łatwo się usuwa . Żółty uczep posadziliśmy 3 lata temu i podobnie jak werbena pozostał w naszym ogrodzie.
A ile jest bylin do cienia ...
ja ostatnio nabyłam: świecznicę i języczkę strzelistą. Pięknie się prezentowały w ogrodzie przy szkółce. U nas w szkółce jest zacienione siatką miejsce z roślinami do cienia, sporo tam bylin, również zawilce japońskie, żurawki, paprocie. To tak na szybko.
Witam. Prosze o pomoc. Od kilku dni widze ze moje tuje na pniu zaczynaja brązowieć w środku, podobnie kosodrzewina , czy coś złego się im dzieje ? Moze maja za malo skladnikow odzywczych i trzeba im pomoc ?
Zakupy ostatnie- rozchodnik i bergenia kupione na targu przy okazji nabywania śliwek do jedzenia. Zawilec kupiłam wczoraj razem z ostróżkami i wydawało mi się że jest ciemniejszy od poprzednio kupionych ale to chyba taki sam. To chyba go podzielę na sporo nowych sadzonek i na rozmnażalnik powędrują.