Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Nowego początki 16:03, 06 wrz 2015

Do góry
pierwsze nasadzenia, to było bardzo ryzykowne w takim upale ale zaryzykowałam i chyba się przyjęło
Moja "przyziemna" :) pasja 16:03, 06 wrz 2015

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Żal mi, że AM w donicy nie są takie, jak tu. Na szczęście nie ścięłam berberysów przed falą upałów, bo nie wiem, co by z nich zostało. W tym sezonie pewnie już nie odbiłyby.

PIĘKNE! Zachwycam się od 10 min.
Mój jest ten kawałek ogrodu 15:48, 06 wrz 2015

Do góry
aga_podlasie napisał(a)
Zrobiłam dziś wianek z hortensji i rozchodnika. Wyszedł taki i zawisł na furtce:

Śliczny
Nawet nie pomyślałam o robieniu wianków z hortensji. I jak ładnie komponuje się z rozchodnikiem.
Jak znajdę czas chciałam coś takiego zrobić z wrotycza lub jarzębiny. Tylko tego czasu - brak
Nowego początki 15:46, 06 wrz 2015

Do góry
A wyglądało to tak : wszystko poszło pod mlotek a raczej koparke,
potem dużo piachu

pomyśleliśmy, że przydałoby się nawodnienie

a jak założyliśmy eco-bordy to ja już widziałam nowy ogródek
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 15:45, 06 wrz 2015

Do góry
Powoli zacznę Was przygotowywać na widoki do których nie jesteście przyzwyczajeni na forum Nikt nie pokazuje bajzlowników, brzydkich ścian itd. Zimą będę myśleć nad elewacją i będą musiały pojawić się zdjęcia całego mojego domu więc zaczynam od dziś przyzwyczajać Wasze oczy do brzydactwa...

Donice z buksami przed domem i bakopa...

Wieje dzisiaj od rana, zaczaiłam się z aparatem i czekałam na mocniejsze podmuchy! Falujące gracilimusy

Barony i ML też tańczą na wietrze

Ogród w skali mikro cz.II 15:42, 06 wrz 2015

Do góry
Anda napisał(a)
Hej Lola, jak leci

Bardzo ładny wianek. U mnie wrzosów niet.

Znam słowo śpik, z Wielkopolski jestem, ale nie wiem, czy u Ciebie to samo znaczy

Lola mówi ,źe dobrze
Wianka jakoś specjalnie nie planowałam , ale po tym jak mi śruba odbiła i zakupiłam nowe zasłony , to miałam problem z nagłą zmianą koloru i doborem dekoracji..a źe kolor mam teraz wrzosowy ...więc było jak u tego pomysłowego Dobromira trzy podskoki piłeczki mmaaaaaammm

A śpiki chyba znaczą to samo , skoro tak chętnie omijamy temat tłumaczenia tego wyrazu buziole Ewka miło ,źe zaglądasz

Małymi kroczkami do celu... 15:27, 06 wrz 2015

Do góry
paulina_ns napisał(a)

Może się mylę ale mam przeczucie, że w niedługim czasie ta rabata zmieni całkowicie swoje oblicze.
Sielsko - anielsko 15:23, 06 wrz 2015

Do góry
Porobiłam też nowe dekoracje w donicach:

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:23, 06 wrz 2015

Do góry
Witam Wszystkich Ogrodowiczów, zaczynam swoją przygodę z ogrodem i od miesiąca buszuję po ogrodowisku, i szukam inspiracji na skarpy w ogrodzie, ale nigdzie nie znalazłam konkretnych i ciekawych inspiracji do tak długich skarp i położonych w środku ogrodu, skarpy są dwie, z obu stron domu, przecinają się pod kątem 90 stopni, no i obie bardzo długie - jedna ok 30m druga nieco mniejsza i łagodniejsza ok 20m; może ktoś bardziej doświadczony podpowie mi jak sadzić na takiej skarpie rośliny; jakie by się tu sprawdziły bo skarpa jest z totalnej gliny i nawieziono na nią 20-30 cm dobrej czarnej ziemi z odrobiną torfu, nie wiem czy to nie za mało ale może jakoś da się to obsadzić a jeśli nie to co zrobić? dosypać jeszcze ziemi? sadzić w donicach?
przeczytałam też wszystkie wątki ze słowem glina ale niewiele tego jest a zdjęć z ogrodami na glinie też mało...
wszędzie czytam aby wybrać dwa trzy gatunki, ale czy na dwóch skarpach o podobnej długości to nie będzie nudne?
jak sadzić rośliny na takich skarpach - wybrać 3-4 gatunki i na przemian po 2-3 sztuki z każdego czy lepiej w rzędach?
chciałabym stworzyć nowoczesne skarpy i jednocześnie ładnie komponujące się z ogrodem który będzie za nimi, ponieważ za skarpami jest jeszcze ok 12- 15 metrów do ogrodzenia i tam ma być warzywniak z jednej strony a z drugiej budynek gospodarczy i sad.
Och mam tysiące pytań... i potrzebuję Waszej pomocy żeby to ogarnąć...
Jak to nowocześnie zagospodarować?

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 15:15, 06 wrz 2015

Do góry
Patrzymy na rabatę patrzymy, bo wkrótce na niej rewolucja. Evergoldy czy Ice Cream oszalały... To jakies potwory u mnie

Werbena też szaleje

Dosadziąłam jeżówki do róż bladawców, czy przeżyją i za rok bedą robić purpurowe plamy w różach?

Te hortensje ewidentnie mi nie leża... do zmiany wiosną! I perwoskię powtykam w miskanty i zawilce

Sielsko - anielsko 15:15, 06 wrz 2015

Do góry
Prawie cały piątek i sobotę spędziłam na ogrodzie. Robię, robię i nie widać efektów. Ale wyrzuciłam już część surfinii. Po prostu nie można było już na nie patrzeć. W to miejsce posadziłam wrzosy. Niestety zrobiłam błąd, bo posadziłam wrzosy bordowe - które bardzo lubię, a nie np białe - i ich po prostu nie widać. Zlewają się z kolorem okien. Trudno, w przyszłym roku będę mądrzejsza. A może uda mi się je jakoś rozświetlić czymś jasnym.
Uporządkowałam malutką rabatkę z wierzbą, obsadziłam część skarpy (tą, która była jeszcze pusta), uporządkowałam rabatę z różanecznikami.

Tak wyglądały skrzynie z surfiniami. Ja chyba nie umie dbać o kwiaty. U sąsiadów zawsze ładniejsze

A tak wyglądają teraz:

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 15:14, 06 wrz 2015

Do góry
Ha dobrze, ze jade w delegację to obskoczę przydrożne Biedry i Lidle
Wklejam zdjecia z dzisiajszego zimnego (brrr tylko +12 stopni) Wrocławia. Pada to dobrze dla nicieni
Rewolucji w tym tygodniu nie będzie, zdjęc też...

Busz

Do mojej ulubionej sząłwi dosadziałam sząłwię caradonna. Za rok mam nadzieję mieć dwa pietra szałwi. Chyba że znó postanowię je przesadzać....

Jesli miniturowe przetaczniki się sprawdzą to żurawki ida out z tej rabaty
Ogród wśród pól i wiatrów 15:12, 06 wrz 2015

Do góry
I jeszcze trochę koloru z jeżówkowej-ryneczkowej

"Ryneczek lidla" przechodzi stopniowo w rabatę brzozową, z za brzozami właśnie zakwitają moje ulubione zawilce Jeśli tak ma się zaczynać jesień w moim ogrodzie, to już ją lubię

W cieniu - zacieniona 15:11, 06 wrz 2015

Do góry
marzena napisał(a)

zdjęcia 'tajemniczej Ani' świetne

podziwiam Twój ogród, pięknie się prezentują te wszystkie kwitnące rośliny wokół super ścieżek !
podziwiam Cię pracusiu
i dzieki za te nasionka cleome, też mi cudnie urosły, pozdrawiam miło !
Cieszę się,że cleome zachwyciła...
W cieniu - zacieniona 15:09, 06 wrz 2015

Do góry
monteverde napisał(a)
Bogusia ale dużo pięknego kwiecia śliczne masz jeszcze lilie u mnie niedobitki już tylko buziolki
...mam jeszcze w pąkach...ale sama nie wiem jakie...

Hortensje w tym roku wybujały...
Ogródek Iwony 15:04, 06 wrz 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Beatko, ja nigdy tego nie ukrywałam
I siem odzywają. Bogdzia też była nauczycielką matematyki. Teraz na emeryturze. I zobacz, jaka to cudowna osoba
Nie ma reguł

Ha, ha, ha. Może miałam szczęście, ale wszystkie matematyczki na mojej drodze edukacji to wspaniałe kobietki. Fakt, problemów z matmą nigdy nie miałam, nawet ustną na maturze zdawałam... Ach, to były czasy.
Ogród wśród pól i wiatrów 15:00, 06 wrz 2015

Do góry
U nas dzisiaj pogoda w kratkę, z jednej strony słońce, z drugiej groźne chmury.

Na poprawę nastroju dzisiejsza hortensjowa

Hortensjada 14:58, 06 wrz 2015

Do góry
bozga napisał(a)
Zapowiedziane fotki
Przy wejściu do kącika zadumy z obu stron będzie hakone, sadzonki już mam przygotowane, reszta zostanie tak jak jest

Rajski ogród
Ogród wśród pól i wiatrów 14:54, 06 wrz 2015

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Jolu zerknij do mnie

Byłam, napisałam Zresztą zawsze patrzę na moje ulubione ogrody, tylko nie zawsze piszę
paulina_ns napisał(a)
Chyba żartujesz że to ona w tych doniczkach? Może będzie dostępna w Parku M efekt byłby szybszy

Haha, nie żartuję Ale byłam przed chwilą na działce i prostuję: werbenek na całej długości jest 10 sztuk Zobacz, jakie są szerokie, specjalnie tak zrobiłam zdjęcie, żeby było widać

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 14:51, 06 wrz 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)

U mnie spadło ok 1l na matr kwadratowy. Dobre i to choc i tak musiałam podlewac.Pozdrówka.

właśnie zaczęło padać

zlikwidowałam rabatę z irysami białymi, iryski zaniosę do przedszkola

zaczął kwitnienie bluszcz Hedera

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies