Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mały ogród Kasi

Mały ogród Kasi

Malgosik 07:54, 22 wrz 2015

Madzenka napisał(a)
Jestem zatem, nie umarłam

Kasiu drzewa wymagaja opalikowana nie tylko dlatego aby sie nie powywracała. Gdy sie zaczynaja ukorzeniać podmuchy wiatru uszkodzają mikrokorupcji. Zatem drzewo wolniej przyrasta. Wiec warto dac nawet niskie paliki aby utrzymac nieruchomo bryle korzeniową w glebie.
Zarz Ci puszczę linka palików po holendersku

Na zdjęciach holederskich szkółek obserwuje palikowanie bardzo nisko, tak jak na zdjęciu po lewej
http://www.drzewa-tree.pl/index1-1.html

Może to i dobry pomysł na palikowanie, bo korona może się wyginać na wietrze i mniejsze szanse na złamanie są. Może.
Ale ja w wielu przypadkach muszę dać długi bambus przy samym pieńku, bo jeszcze wiotki, cienki, by prosto urósł. I dopiero podpórka w oddaleniu.
kasia_w 07:56, 22 wrz 2015

u mnie pienki są grube.Będziemy palikowac
Malgosik 10:39, 22 wrz 2015

Kasiu zajrzyj do mnie proszę w sprawie ewentualnej podmiany zawilców na astry na rabacie variegatusowej.
Margarete 14:27, 22 wrz 2015

Ależ tu u ciebie klimatycznie, póki co widziałam tylko kilkanascie ostatnich stron z twojego wątku ale twoje drzewka na rabtach sliczne, dekoracje z dyni i wianek równiez piekny...na pewno tu jeszcze pobuszuje dłużej kiedys....szczególnie że czuję pewna więź z toba i twoim ogródkiem poprzez jego gabaryty, mój tez niewielki, przy bliźniaku a właściwie przy "trojaczku" bo nasze 3 domy są w jednej bryle....
Pozdrawiam
Malgosik 14:30, 22 wrz 2015

Kasia pokaż swoje cyprysiki.
Kamajla też kupowała u BK i ma żółte.
To chyba wie kobita co sprzedaje.
A jak nie, to będę brać od Ciebie materiał na sadzonki z tego małego żółtego....
kasia_w 19:35, 22 wrz 2015

Margarete napisał(a)
Ależ tu u ciebie klimatycznie, póki co widziałam tylko kilkanascie ostatnich stron z twojego wątku ale twoje drzewka na rabtach sliczne, dekoracje z dyni i wianek równiez piekny...na pewno tu jeszcze pobuszuje dłużej kiedys....szczególnie że czuję pewna więź z toba i twoim ogródkiem poprzez jego gabaryty, mój tez niewielki, przy bliźniaku a właściwie przy "trojaczku" bo nasze 3 domy są w jednej bryle....
Pozdrawiam

Witaj i zapraszm częściej
Pozdrawiam sedrecznie
Madzenka 19:42, 22 wrz 2015

Malgosik napisał(a)

Może to i dobry pomysł na palikowanie, bo korona może się wyginać na wietrze i mniejsze szanse na złamanie są. Może.
Ale ja w wielu przypadkach muszę dać długi bambus przy samym pieńku, bo jeszcze wiotki, cienki, by prosto urósł. I dopiero podpórka w oddaleniu.

Małgosiu pisałam o Umbrach Kasi, ktore maja proste i juz grubie pnie. Tymdrzewom wystraczy zapewnic stabilizacje korzeni. Patyczakom, krzywym , wiostkim zawsze daje tyczki bambusowe aby były proste

Moje brzozy dostały po 1-2 grubym paliku aby ich korony na wietrze nie wyginało , bo sa proste ale gietkie

Wot i sie pohabilitowalam...
kasia_w 19:44, 22 wrz 2015

Małgosia, moje cyprysiki. kolor dziwny bo z tel

żółty

i zielony

kasia_w 19:47, 22 wrz 2015

Przyjechała dziś do nas moja wymarzona żona dla miłorzęba. Miło mi przedstawić- Prunus Serrulla Branklyn vel Tibetica

Madzenka 06:36, 23 wrz 2015

Ładna ta żona!