Na wszystkie pytania odpowiedział Sebek, długowieczność ? - kilka lat, potem oddzielasz zewnętrzne fragmenty kępy i sadzisz.
Jako roślina okrywowa nie nadaje się. W Anglii widziałam takie połacie tej szałwii na rabatach, ale 500 m to przesada, a zimą goła ziemia. Poza tym trzeba ją po kwitnięciu ciągle ścinać, więc to by było nie do ogarnięcia.
A dlaczego chcesz 500 m tylko jednym gatunkiem obsadzić? Zrób rabatę preriową, to też zależy jakie stanowisko to jest czy suche i słoneczne czy umiarkowane?
To wszystko kwestia przypadku, tego nikt nie ma stale. Polowanie się odbywa, jak zaczynają w Polsce kopać.
Moje duże okazy w ogrodzie są sprowadzone z Niemiec.
Oj tak Danusiu wyprostowały mi się zmarszczki wokół oczu od koloru,a usta wygięły w odpowiednim kierunku
Dziękuję i również ciepło pozdrawiam,miło,że znalazłaś czas
Mówię o normalnym oleju, też coś to da, lepiej niż nic, a wiadomo, że nie zaszkodzi. Kiedyś pamiętam konserwowało się pokostem, ale teraz nie wiadomo co on zawiera jeszcze.
Danusiu dziękuję ci bardzo za podpowiedzi, napewno skorzystam. Ta gałązka nie jest sucha tylko taka żółta się zrobiła, może faktycznie z głodu bo nigdy bukszpanów nie nawoziłam
A ten Florowit to raz, czy częściej???