Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 17:50, 03 sie 2015

Do góry
Klimatyczne, bo ludzie z pasja je stworzyli.
a tu moje kamyki. Czesc czyli, reszta szczegolnie te wieksze jeszcze w skrzyni. Wyobrazcie sobie, ze one poprostu tak kolo pola leza i rolnik caluje w raczke jak sie je zabierze

W tym ogrodzie "Gartenreich" mieli z takich kamieni murki. Ja mam troche za malo jeszcze na murek. Niew iem co z nich zrobic, moze skalniak. Moze wlasnie w tym miejscu gdzie teraz leza bylo by dobre miejsce. To taka wysepka. Wczesniej byly tam pomidory. Z przodu rosna poziomki hmmm
moze macie Jakis pomysl?
Mały miejski ogród Ewy 17:50, 03 sie 2015

Do góry
przed

po

przed

po
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 17:44, 03 sie 2015

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Hej, to przegorzan. Mikołajka masz na zdjęciu poniżej, po lewej, już przekwita.
Jana, nie cały, tak w 8o%. Z nasion i ukorzeniania sadzonek. Reszta to wymiana ze znajomymi i zakupione chciejstwa. Drzewa też będę musiała zakupić.

i mikołajek i przegorzan są piękne, ja mam wsadzonego w tym roku z Biedronki mikołajka, są liście ale wiadomo w tym roku nie zakwitnie, czy Ty je czymś okrywasz na zimę. A 100 czy 80 procent dla mnie to żadna różnica i swego zdania nie zmieniam, mnie rzadko coś wyrosło z nasionek choć w tym roku lepiej
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 17:37, 03 sie 2015

Do góry
Milka napisał(a)
Śliczna, ogrodowamam jedną sztukę, rośnie bardzo zgrabnie, ma krótkie pędy, kwiaty i gałązki się nie pokładają

To super Cieszy mnie to bardzo,

I moja rozplenica od siedmiu boleści... pan wiedział tylko, że to Pennisetum i tego sie mocno trzymał

I anafalis

Wąska działka + dzieci + marzenia o pięknym ogrodzie? Może jednak się da...? 17:35, 03 sie 2015

Do góry
Witajcie moi Drodzy

Ciesze się, że znalazłam w przestrzeni internetowej miejsce pełne inspiracji i porad.
W temacie ogrodu mam niestety pod górkę ponieważ działka która kupiliśmy należy raczej do tych trudnych (taki się przynajmniej wydaje mi-laikowi)
Przedogródek ma wystawę zachodnią, poprzedni właściciel działki nawiózł piachu w którym nic co posadziłam nie chce rosnąć. Ogród "wypoczynkowy" jest po stronie wschodniej, ziemia jest ciężka, gliniasta (nawieźliśmy trochę torfu)i póki co rośnie tam trawa, 3 drzewka owocowe, stoi piaskownica i huśtawka. Od strony południowej sąsiedzi uraczyli nas szpalerem tuj, ekspansywnym bluszczem wijącym się po prawie całym ogrodzeniu, milinem i języcznikiem.
Zależy mi na tym, żeby ogród cieszył zarówno dzieci (2,5 i 2 mies więc temat jest rozwojowy ) jak i nas - dorosłych. Żeby pięknie wyglądał zarówno latem jak i zimą. I żeby nie wymagał zbyt dużych nakładów pracy w przyszłości. Jestem psychicznie gotowa na przekopywanie, zmienianie ziemi i inne zabiegi
W załączniku zamieściłam zrzut z zaznaczonymi drzewkami. Ogród znajduje się w woj mazowieckim.
W następnym poście postaram się opisać moje pomysły

Berberys - Berberis 17:14, 03 sie 2015

Do góry
Danylenko napisał(a)

Jeżeli chodzi o karłowe odmiany to, jak już wcześniej MoniDomi wspomniała, Admiration, a dodatkowo Bagatelle (purpurowy), Koblod(zielony), Atropurpurea Nana(purpurowy). To jeśli chodzi o karłowe odmiany.

P.S. Rozumiem że żurawki, trawy i Liguster zostają.
Wilcza Góra 17:04, 03 sie 2015

Do góry
WilczaGora napisał(a)
mam dziś dla Was taki świeży, hortensjowy widoczek

"Limy" ruszyły

WOW! Ale czad!

WilczaGora napisał(a)
kupuję przekompostowany i mieszam z próchnica 50/50; jesienią podsypuję wszystkie krzaki i większą część rabat
p.s. robię z tego również kopczyki pod róże na ten przykład

Gdzie kupuje się obornik przekompostowany?
Podwórkowa rehabilitacja 17:03, 03 sie 2015

Do góry
ryska napisał(a)
powojniki
przetaczniki

Co to za trawka rośnie z przetacznikami i gdzie kupiłaś różowe?
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 16:55, 03 sie 2015

Do góry

a tu jeszcze z drugiej strony kawiarenka.

i grzadki, grzadki. Wszystko podpisane i posortowane w zakeznosci od wymagan glebowych i slonecznych

a tu Czarny Bez podoba mi sie ta odmiana.
mam u siebie Taki zwykly i wiosna robie galaretke z kwiatow, dodaje troche kwiatkow do konfitury truskawkowej i jeszcze syrop z nich robie. Owocow za to nie lubie za bardzo, troszke tylko dodaje do konfitury sliwkowej.
Hortensjada 16:47, 03 sie 2015

Do góry
ewsyg napisał(a)
Bożenko, masz taką hortensję ?

Mam ale dopiero drugi rok, w zeszłym roku był tylko jeden kwiatostan
dzisiaj wygląda to tak, dopiero zaczyna

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 16:46, 03 sie 2015

Do góry
I tak nierozsądnie przytargałam dzis do domu przypadkowo takie cudo....

Tak długo zastanawialam się, że kupić białą czy buraczkową, że pani aż rabat zaproponowała dla zachęty A musze przyznac, że i tak była połowę tańsza, w porównaniu z tymi jakie widziałam wczoraj w castoramie. Niestety nie ma etykiety, więc nie wiem czy to ta co radziła Toszka.

Hortensjada 16:42, 03 sie 2015

Do góry
Filemon24 napisał(a)
Bożenko mogłabyś mi napisać o magical moonlight na jakim stanowisku rośnie u ciebie

Magical Moonlight mam na dwóch stanowiskach

Pełne nasłonecznienie do późnego popołudnia ( kwiatostany wyraźnie bardziej rozwinięte)

I słońce od południa do zmierzchu

Stan na dzień dzisiejszy

Dla przypomnienie ten sam krzaczek jesienią ubiegłego roku, do końca kwiatostany pozostają białe
Hortensjada 16:37, 03 sie 2015

Do góry
Krys napisał(a)

Bozenko czy te bordowe kulki to berberys Admination? A ile on tutajma lat? Co ile jest sadzony?

Tak to Admiration, rośnie u mnie 4 rok, sadzony co 50 cm. na pierwszej fotce rok po posadzeniu, wiosną cięty co najmniej o połowę, wybarwia się intensywnie tylko w pełnym słońcu, zacienione listki są zielone ( demonstracja na ostatniej fotce)

Znowu na wsi 16:34, 03 sie 2015

Do góry
Się pracuje

i obserwuje gości

Cdn. Bateria woła jeść.
Znowu na wsi 16:27, 03 sie 2015

Do góry

Eksperymentarium 16:25, 03 sie 2015

Do góry
Krolewna
Znowu na wsi 16:23, 03 sie 2015

Do góry

Makowo na Kociewiu 16:21, 03 sie 2015

Do góry
makkasia napisał(a)
i takie tam...
Malinowy Ascot

Gospel

I jeżówki

Cudnie jest........a ascot powala...mój po I. kwitnieniu stanął i stoi i ani mysli powtarzac.....
Piekny masz ogród naprawde, piekny.
Co robisz ze ci zimuja jeżówki, moje 4 odmianowe pełne + jedna zwykła ciemno różowa sadzone w ub roku nie wzeszły a zima była przecież licha w tym roku... au ciebie las jezówek...
Kupiłam w tym roku kilka i znów bede próbować ale co robic żeby zostały na dłuzej ???
Znowu na wsi 16:19, 03 sie 2015

Do góry
Aktualności

Sanssouci w Poczdamie 16:06, 03 sie 2015

Do góry
Z przyjemnością uzupełnię ubiegłoroczne relacje Kondzia o moje wrażenia z wizyty w Poczdamie i Berlinie w lipcu bieżącego roku .
Poczdam uwiódł mnie swoją czystością, odnowionymi bramami i murami miejskimi, pałacami, willami, ogrodami, wieloma zabytakim do zwiedzania, cudnymi i rozległymi ogrodmi wokół nich (jeden cały dzien w Poczdamie to mało aby to wszystko zobaczyc, nie mówiąc juz w ogóle o zwiedzaniu wnętrz)
Oto tegoroczna odsłona pałacu i parku Sanssouci :

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies