Cześć Atenko

Chciałam Ci tylko powiedzieć, że w czasie gdy Ty byłaś u mnie ja się zaczytałam w tym co u Ciebie…. w czasie przerwy śniadaniowej

Masz naprawdę fajną działkę. Fakt, że trudną, ze względu na różnice terenu, ale jakże malowniczą i ciekawą! I pięknie masz, wszystko zadbane, wypielęgnowane, teraz tylko to podopieszczać.
Bardzo ładna ta biała róża! Mi też się róże podobają.
A teraz o rabatce. Rozumiem, że planowana różanka jest między altanką a furtką w rogu, z jednej strony 3 m, z drugiej 2 ?A jaka tam jest strona świata? Będzie słońce? Róże kochają słońce, lawenda też. Larisski to wrzosy? Wrzosy i róże – tu mam trochę wątpliwości, bo wrzosy lubią kwaśną glebę, a róże nie bardzo. Może by się dało im tak podsypać, tak żeby róże już nie miały kwaśno? Nie znam się

Jeśli trawa to ja bym wybrała raczej o pokroju lekko przewieszającym się (ja jestem aktualnie zakochana w variegatusie

– więc jak dla mnie Gracillimus zamiast Zebrinusa. Gracillimus się rozrasta do średnicy 70-90 cm. Bukszpanowa obwódka – jestem na TAK!

Znalazłam taki wątek o towarzystwie dla róż:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3758-towarzystwo-dla-roz
Może weź kartkę i spróbuj sobie rozrysować rabatkę w skali? Ile chcesz tych róż? Wydaje mi się, że fajnie jakby rosły więcej niż 1. Na tą rabatę to na moje oko weszłyby Ci 3 róże (Novalis dorasta do 40 cm średnicy) bo trzeba zostawić trochę im miejsca + miejsce dla towarzystwa (gdzieś czytałam,ze odstęp między różą a towarzystem powinien być tak ok. 50 cm żeby dać róży miejsce). Poza tym ja bym wybrała chyba bardziej kontrastujący kolor – jeśli dajesz lawendę to różę dałabym w innym kolorze (biała? różowa?) Jeśli to róża ma być lawendowa to lawendę/towarzystwo bym dała nie wiem….białą? Ale biała mnie już tak nie urzeka

Zamiast wrzosów dałabym chyba jednak coś innego ze względu na warunki glebowe.
Mam nadzieję, że za bardzo nie namieszałam? W sumie to tak głośno tylko myślę.

Może ktoś bardziej kompetentny ode mnie coś poradzi?