Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sprzeczność w ogrodzie

Sprzeczność w ogrodzie

Jana 10:21, 20 wrz 2015

Moje trawy mają od jednego do dwóch sezonów, szału nie ma, pewnie je przesadzę w przyszłości, rośnie red baron, chyba turzyce (nie umiem zidentyfikować odmian bo u mnie w ogrodniczym sprzedają bez nazw, będę wdzięczna jak ktoś zidentyfikuje), zebrinus, hosta
Jana 10:26, 20 wrz 2015

Hortensje jeszcze dają radę, bez zwinął liście po upałach a azalia pokryła się białym nalotem, mam nadzieję, że odbiją. Zaskakuje mnie rącznik wysiany z nasion, marnie rósł, liście miał kiepskie ale nabiera sił. Mam też pytanie, czy zbiera się nasiona z rudbekii a jeśli tak to jak?
Jana 10:29, 20 wrz 2015

07_Rene 11:08, 20 wrz 2015

Trawa zielona z białym obrzeżem to chyba ice dance. Wszystkie trawy lubią wilgotne stanowiska, wtedy rosną szybko

Mam też pytanie, czy zbiera się nasiona z rudbekii a jeśli tak to jak?

Ja zebrałam z dwóch odmian, będę siać Nasiona są na samym czubku. Najlepiej wziąć jakiś plastikową miseczkę, odwrócić kwiat nad nią i przejecha palcem po czubku. Wówczas nasiona powinny się wykruszyć.
Ja swoje nasiona przechowuje w różnych plastikowych pojemikach lub szklanych - zazwyczaj po kremach. Wszystkie trzymam w lodówce (mam specjalną półkę, dzięki temu szybciej i również wschodzą.

ps. Fajne zakupy
Jana 11:17, 20 wrz 2015

07_Rene napisał(a)
Trawa zielona z białym obrzeżem to chyba ice dance. Wszystkie trawy lubią wilgotne stanowiska, wtedy rosną szybko

Ja zebrałam z dwóch odmian, będę siać Nasiona są na samym czubku. Najlepiej wziąć jakiś plastikową miseczkę, odwrócić kwiat nad nią i przejecha palcem po czubku. Wówczas nasiona powinny się wykruszyć.
Ja swoje nasiona przechowuje w różnych plastikowych pojemikach lub szklanych - zazwyczaj po kremach. Wszystkie trzymam w lodówce (mam specjalną półkę, dzięki temu szybciej i również wschodzą.

ps. Fajne zakupy
tam trawy mają mokro i wilgotno, jeśli to ice dance to u mnie spokojnie przezimowała przykryta agrowłókniną i gałązkami, już mam z niej nowe sadzonki..w takim razie zacznę ekperymentować z rudbekią
sylwia_slomc... 16:30, 20 wrz 2015

Zaciekawił mnie tytułi współczuję i Tobie i Teściowej- świetnie rozumiem, bo sama mam ogród na dawnym podwórku babci, ale ona też choć wiekowa swoje zdanie ma i trzeba je uszanować dlatego na razie nie wycinam drzew, których nie pozwoli wyciąć, choć w przyszłości nie planuje im żywotu w tym ogrodzie. na razie sadzę między nimi to co chcę mieć niech już rośnie jak się kiedyś wytnie niepotrzebne to ogród nie będzie łysy, a zostaną rośliny docelowe.
Znam ten ból gdy nie można wszystkiego zrobić po swojemu, ale trzeba szanować innych i też zrozumieć bo jeśli mieli swoje rośliny i swoja przestrzeń a tu ktoś nowy chce zmieniać? Też bym nie chciała, być w takiej sytuacji. Przyjdzie moment kiedy twoja Teściowa doceni pomoc w ogrodzie, a na razie niech się cieszy swoimi kwiatami jeśli jest w stanie przy nich pracować Rabaty kwiatowe są zadbane i nie straszą- a wierz mi, że mogło być znacznie gorzej.
Jana 19:23, 20 wrz 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Zaciekawił mnie tytułi współczuję i Tobie i Teściowej- świetnie rozumiem, bo sama mam ogród na dawnym podwórku babci, ale ona też choć wiekowa swoje zdanie ma i trzeba je uszanować dlatego na razie nie wycinam drzew, których nie pozwoli wyciąć, choć w przyszłości nie planuje im żywotu w tym ogrodzie. na razie sadzę między nimi to co chcę mieć niech już rośnie jak się kiedyś wytnie niepotrzebne to ogród nie będzie łysy, a zostaną rośliny docelowe.
Znam ten ból gdy nie można wszystkiego zrobić po swojemu, ale trzeba szanować innych i też zrozumieć bo jeśli mieli swoje rośliny i swoja przestrzeń a tu ktoś nowy chce zmieniać? Też bym nie chciała, być w takiej sytuacji. Przyjdzie moment kiedy twoja Teściowa doceni pomoc w ogrodzie, a na razie niech się cieszy swoimi kwiatami jeśli jest w stanie przy nich pracować Rabaty kwiatowe są zadbane i nie straszą- a wierz mi, że mogło być znacznie gorzej.
niestety trzeba iść na kompromis, sądzę, że to nie tylko problem nas ale wszystkich, którzy mieszkają "wielopokoleniowo", coś za coś , z drugiej strony co 4 ręce w ogrodzie to nie 2
Gardener27 21:51, 20 wrz 2015

Widzę że dynie u siebie posiadasz Spryciule wyciągają się coraz wyżej
deszczowymaj 21:56, 20 wrz 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)

Jak ja dobrze znam tą sytuacje
mira 22:01, 20 wrz 2015

Jana napisał(a)
Wczoraj zdecydowałam się wsadzić cebulki, ale jak zobaczyłam chwasty, zaczęłam plewić to mi czasu nie starczyło na sadzenie , muszą czekać na lepsze czasy....mimo, że u mnie lało całą noc z piątku na sobotę to i tak ziemia była twarda jak skała

hehehe to mi się często zdarza, za to miejsce ogarnięte wkoło cebul - jeszcze czas na cebule zdążymy