Oto i moja rabata traw, sadzone były w doniczkach z wyciętym dnem i uważam że jeśli chodzi o ekspansywne gatunki to jest to dobrym rozwiązaniem i trochę ogranicza ich rozrost. Trochę, bo po 5 latach widzę że pojedyncze trawki wychodzą mi obok, ale są do opanowania.
Tył rabaty traw. Ta wysoka ściana tworzy z tej strony tzw. kącik zadumy
Wczoraj momentami dość mocno wiało i zdjęcia niezbyt ostre wyszły...
I drugie pytanie, po lewej stronie widzę chyba klona globosum, powiedz czy miałeś z nim jakieś problemy typu choroby, przemarzanie itp. Ile ma już lat?
Chciałabym ożywić kolorystycznie tę stronę pod płotem. Myślę o żółtej hakone ale z drugiej strony może zdecydowałabym się na frosted curles żeby obie strony ogródka pasowały do siebie kolorystycznie. Co myślicie?
Cierpliwość jest zaletą ogrodnika. Poczekałam i w końcu przecenili mój kwietnik zardzewiały. Liczyłam na to że taki grat za ciężką kasę nikomu się nie spodoba
Jeszcze nie powieszony i wrzosy tycie, ale będzie ładnie
Specjalnie dla Gosi- kociołkowo. Ten kocioł ukradłam ze strychu babci. Są tam skarby wszelkie, ale nie chciałam wszystkiego rozbierać. Trochę żałuję...
Kompozycja w kociołku raczej przyszłościowa niż letnia. Na razie zdążyłam tylko ustawić.
Balia, kocioł,kwietnik, stojak "ogórkowy"- zaczątki mojej kolekcji blaszanej Będzie tego więcej
Krysiu, Silver Dollar była u mnie pierwsza więc ma jakieś 3 lata. Ma sztywne łodygi. Rośnie w bardziej półcienistym miejscu więc późno kwitnie. Nie mam jej w pełnym słońcu więc może byłoby inaczej. Na początku wydawała mi się mniej atrakcyjna od innych, ale po 3 latach nawet mi się podoba. Tylko jak przekwitnie to kwiatostany brązowieją i nie są takie ładne jak np. w Magical Candle- one są dłużej różowe.
Lilie linowce dla mnie wszystkie są piękne
Nie obcinam kwiatów po ich przekwitnięciu.Nie wiem , czy dobrze czy nie.
Polish Spirit ci nie kwitnie, a ile on ma ?
Może Jeszce młody ??
Wczoraj byłam w kilku ogrodowych poszukiwałam jakiejś hortensji , jakiej nie mam jeszcze.
Znalazłam bowiem miejsce dla jeszcze jednej.I kupiłam sobie Pinky Winky.
I nieplanowana taką rudbekię
i dwie jeżówki - a chciałam tylko żółtą , bo moja gdzieś mi przepadła
JEŻÓWKA SUMMER COCKTAIL
I...
Echinacea - jeżówka Secret Glow - wszystko juz posadzone
Tak sobie myślę że to jednak pomponella. Pojawiły się pęki kwiatów. Czyli mam Włocha Leonarda i Włoszkę Pomoponellę. Ciekawe czy sobie z nimi porozmawiam
Ewa w tym roku nowy nabytek nie dostanie żadnych "dopalaczy". Miały w doniczkach papu i to im wystarczy. Dopiero na wiosną. Zobaczę u Ciebie co kupiłaś.
Karol myślę że przy tej donicy na placyku stanie ławeczka aby dumać nad swoim losem he he he.
Justyno pomyślałem o wrzosach ale trawki też by pasowały. Mam ML ale to za duże. Chodziło mi o to aby ten zakątek rozświetlić.
Kasiu właśnie takie mi pasują bo mam wąskie rabaty i one są idealne. Mam chyba bzika na ich tle bo w sumie jest ich 8 szt. Myślę że trzeba im dać czas i sprawa cięcia - jeszcze nie umiem ale już wiem o co biega. Tak należy ciąć aby powstała gęsta kula kwiatowa od dołu do góry. Te co niżej pokazuję mają trzeci rok. Kwiaty nie są takie małe a jeszcze w rozkwicie.
witaj u mnie Magda----rozglądaj się a ja wstawiam Ci ściągawkę do cięcia buksów Róże te normalne to nie są takie piękne ale te miniaturki to mi się odwdzięczają nie powiem To jest wysoka na 1 m a druga mała