Weekend minął mi nie inaczej jak ogrodowo. Jutro ma być chłopak do ścieżki więc zabrałam się za odchwaszczanie. Robię to chyba po raz 5 w tym miejscu i szczerze mam dość i marzę, żeby już to skończyć. Na jesień wszystko było zryte glebogryzarką i oczywiście zarosło zanim się ścieżki doczekało. Na dodatek chyba mnie mrówki pogryzły bo mnie okropnie w nocy palec swędział, aż spać nie mogłam
Odchwaszczam też rabatę bylinową za domem, ściółkuję póki co tylko kartonami, walczę z pokrzywami i powojem przerastającymi od sąsiada. Nie ma lekko. Całe szczęście popadało, bo ziemia już była jak skorupa.
Pięknie się krzewy prezentują.
Parzydło piękne.
Moje w ubiegłym roku coś zzarlo.
I same sztywne łodyżki zostaly
W tym roku odbiło. Ale jeszcze w tym roku mi nie zakwitnie.
Szkoda, bo to efektowna roślina.
Ewo podczytuję sobie wątek "Trawiasto liściasty bez thui" i tam "na oko" ujrzałam coś co może podobnie wyglądać, te suche listki na obrzeżach, ale nie wiem czy ta choroba grzybowa może dotykać róże?
W każdym razie wart o również pod tym kątem sprawdzić:
Te dwa kwiaty bardzo ciekawe, które posadzonych przez Ciebie pachną?
Z grujecznikiem nie pomogę, ale na fotce to tak jakbym widziała swojego. Ja tak zainfekowane pędy wycinałam jak jeszcze były cienkie. Muszę do niego zajrzeć.
Z tego co widzę, ma Pan korpus z regulacją ciśnienia (brązowa nakrętka 2,1 bar), więc niezależnie od ciśnienia w sieci dysza pracuje z ciśnienim 2,1 bar i nie osiąga zakładanego zasięgu.
Proszę zastosować korpus/zraszacz bez regulacji - zwykłego prosa-04 z czarną nakrętką (Pro-Spray-04 firmy Hunter), lub ewentualnie Pros-04-prs40 z szarą nakrętką (mało populary).
Mistrzowska uprawa pomidorów, korzystałam z Twoich wskazówek przy sadzeniu
Dyskusja na temat drzewka trwa, ciekawa jestem na co się w końcu zdecydujesz?
Wybieram trawę, która ma rosnąć przy tarasie, ładna nie za wysoka. Mam dwa typy: rozplenica hameln gold lub molinia variegata, obie mam u siebie, kusi mnie rozplenica bo ona ślicznie kwitnie a wtedy do donicy przy oknie mogłabym dać molinie zamiast turzyc, które nabyłam. Co myślicie?
Różanka się rozkręca, szałwia to już nawet zaraz przekwitnie. Kiedyś pisałam, że to szalwia Deep blue ale dokupowałam sztukę jesienią i teraz do donic i one się różnią. Deep blue aktualna nawet bardziej mi się podoba