Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Pokaż wątki Pokaż posty

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Polon 13:26, 27 sie 2023

Moja gaura w gruncie i perovskia jeszcze w doniczce, wiadomo, mała jest i docelowe proporcje będą inne, ale tak dla jakiejś orientacji
Na chwasty nie patrzymy
Magara 23:08, 27 sie 2023

Z moich obserwacji wynika, że gaura jest kapryśna i nieprzewidywalna. Mam/miałam posadzoną w różnych miejscach - w jednych przetrwała zimę w innych nie, w niektórych jedna z kilku przetrwała tylko - nie jestem w stanie jej rozgryźć
Lidka ma rację - nie zamiast jeżówek, tylko razem. Też mam w takim zestawieniu, fajnie wygląda, a jak coś wypadnie to za bardzo się nie rzuca w oczy
anuska2507 13:24, 28 sie 2023

Dziękuję Wam za rady w temacie gaury! Rabata będzie dość szeroka, więc zmieści się i perovskia, i gaura, i jeżówki
Takie zestawienia, gdzie dziury po wypadniętych roślinach nie rzucają się w oczy, są na wagę złota. To jeden z powodów, dla których staram się nie sadzić w rządkach
Agatorek 11:53, 30 sie 2023

To dobry powód
Byliny to pikuś, ale jak wypadnie jakieś drzewo ze szpaleru to już jest kłopot .

Agatorek 11:54, 30 sie 2023

cofnęłam się do pomidorowych zbiorów - piękne okazy Ci wyrosły
anuska2507 13:37, 30 sie 2023

Właśnie o drzewa i krzewy chodzi A jeśli duże nasadzenia zrobi się nieregularne, to automatycznie mniejsze też takie wyjdą
anuska2507 21:03, 31 sie 2023

Musiałam wyplewić nową rabatę z dereniami, bo zarosła mi... trawnikiem. Niestety nie wysypałam na niej kory, bo jeszcze będę tam dosadzać trochę bylin i traw. Mam też mnóstwo małych siewek stipy, w niektórych miejscach prawie kożuch jeśli przetrwają zimę, będę rozdawać.

A to rabata pod okienna obok tarasu:

Kwitną żółwiki:

To miejsce czeka na przeróbkę. Hortensja zamieni się miejscem z rosnącą przy tarasie krzewuszką. Widać ją za klonem palmowym. Ten klon to dwuletni maluszek z biedronki teraz ma chyba ponad metr. Podejrzanie szybko przyrasta, więc zaczęłam się martwić, czy to dobre miejsce dla niego. Może jednak wymienię go na inny, wolniej rosnący okaz.
anuska2507 15:29, 01 wrz 2023

Czy możecie polecić mi niskie sosenki, ewentualnie inne karłowe iglaki, do takiej kompozycji, jak na pinie?
Myślałam o kosodrzewinie Pumilio, bo można ją dostać w dobrej cenie, ale czytam, że ona docelowo dorasta do 1,5-2m. To trochę za duże rozmiary, chyba, że rosłaby naprawdę baaardzo powoli Może macie jakieś typy?

mrokasia 15:47, 01 wrz 2023

Sipy i u mnie pełno, część muszę wyplewić bo rośnie w bylinach ale resztę zostawię na wiosenne uzupełnienia.
Z mniejszych (ale i sporo droższych) kosodrzewin jest odmiana Mops. Możesz też spróbować z Varellą albo Smidtii - one są bardziej kuliste.
Mam u siebie kosodrzewiny Pumilio na froncie. Jedna ma już z 10 lat i faktycznie jest duża (sięga mi chyba pasa) ale to dlatego, że jej nie kontrolowałam. Pozostałe egzemplarze po prostu ogławiam z przyrostów i przycinam/wycinam gałęzie, które mi przeszkadzają. Wciąż są tak do kolana mniej więcej .
anuska2507 15:52, 01 wrz 2023

Oo to jest szansa, żeby je utrzymać trochę mniejsze właśnie tak do kolan by mi pasowało a szeroko u Ciebie rosną?
Popatrzę też na tego Mopsa i Varellę. Cena będzie znacząca, bo tych sosenek wyjdzie mi kilka, ale też nie chciałabym sobie dokładać mnóstwa pracy ich przycinaniem...