Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Muszelka 10:01, 27 sie 2023

Patrycjo, przed chwilą skończyłam opracowywać Wizytówkę mojego ogrodu.
Informuję Ciebie o tym, bo jesteś jej "matką chrzestną"

Nigdy wcześniej nie myślałam o tym, żeby ją zrobić. Dopiero Twój post, sugerujący wykonanie Wizytówki, natchnął mnie do tego.
Zobacz, jak bardzo słowa innego człowieka potrafią być motywujące
Patrycja_KG_Lu 13:35, 27 sie 2023

Mój mąż z uwagi na rodzaj pracy często odwiedza klientów w ich domach. Wielokrotnie dostaje jakieś gratisy. Tym razem było to ok. 3-4 kg malin. Z dwóch kilogramów zrobione dżemy (a z pestek kompot do obiadu na świeżo), trochę przeznaczone na elementy tortu - żelkę malinową, mus malinowy i dekoracje. W torcie dodatkowo jest mus z białej czekolady. To mój trzeci tort, tym razem bez okazji - taki do kawy. Kupiłam mniejszą tortownicę 16 cm średnicy, bo dwa pierwsze torty były w takiej 24 cm.

Patrycja_KG_Lu 13:38, 27 sie 2023

Muszelka napisał(a)
Patrycjo, przed chwilą skończyłam opracowywać Wizytówkę mojego ogrodu.
Informuję Ciebie o tym, bo jesteś jej "matką chrzestną"

Nigdy wcześniej nie myślałam o tym, żeby ją zrobić. Dopiero Twój post, sugerujący wykonanie Wizytówki, natchnął mnie do tego.
Zobacz, jak bardzo słowa innego człowieka potrafią być motywujące

To wspaniale! Teraz łatwiej się połapać i pooglądać zdjęcia bez klikania x stron wątku. Jak już wcześniej Ci pisałam wymyśliłaś oryginalną wizytówkę swojego ogrodu, mniej klasyczną niż 4 pory roku. Podoba mi się.
Patrycja_KG_Lu 13:51, 27 sie 2023

Marcin89 napisał(a)
Duże masz pomidory, moje są drobniejsze, ale jest ich dużo. Wczoraj wstawiłem zdjęcie u mnie

Ja z kolei obrywam wszystkie liście z żółtymi i brązowymi plamami, myśląc, że to zaraza ziemniaczana. Niektóre krzaki mają tylko owoce (zdrowe) i gołe łodygi. Ale zastanawia mnie skąd zaraza w szklarni? Tam nie ma moczenia liści, jest przewiew. A może jednak to coś innego, że liście wyglądają tak źle?
Naprawdę nie wiem jak temu zaradzić. To skraca okres owocowania. Koniec sierpnia, początek września i jest padaka

Znalazłam coś takiego:
Zarodki zarazy ziemniaczanej mogą się przenosić przez wiatr, deszcz, owady.

To by wyjaśniło sprawę w tunelu. Jak masz dziwne liście to może szara pleśń lub niedobory składników?
Marcin89 14:45, 27 sie 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Znalazłam coś takiego:

To by wyjaśniło sprawę w tunelu. Jak masz dziwne liście to może szara pleśń lub niedobory składników?
Może tak być, a cały czas zwalam winę na zarazę, bo objawy są po opadach deszczu. Jednak same owoce wolne są od plam i czarnych kropek.
Patrycja_KG_Lu 15:34, 27 sie 2023

Marcin89 napisał(a)
Może tak być, a cały czas zwalam winę na zarazę, bo objawy są po opadach deszczu. Jednak same owoce wolne są od plam i czarnych kropek.

Przejdź proszę ankietę na tej stronie http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=klucz. To najlepsze narzędzie do diagnostyki pomidorów jakie znam.
Wafel 20:24, 27 sie 2023

Polecam lilak Meyera Palbin mam na pniu i zwykłego bujnie kwitną pięknie pachną drobne ładne listki zero chorób, derenia Ivory Hallo u mnie na patelni podlewany w czasie suszy - piękny zwarty ładnie rozświetla rabatę. Karłowa odmiana pęcherznicy Little Joker drobne listki, powtarza kwitnienie może być bordowym zamiennikiem berberysa, ładne wyginające się gałązki, kruszyna pospolita Fine Line - kolumnowa o nieco bambusowym wyglądzie. Gdybym miała więcej miejsca to może bym się też skusiła na kruszynę Asplenifolia. Pęcherznica Lady in Red i Tiny Wine ładne wybarwienie, mniejsze odmiany, tawuła nippońska - bezobsługowe.
Patrycja_KG_Lu 12:40, 28 sie 2023

Lista roślin do kupienia na najbliższy czas:
Porzeczka czarna Tihope - 2 szt.
Porzeczka czarna Titania - 2 szt. (mam)
Porzeczka czerwona Jonkheer Van Tets - 1 szt. (mam)
Porzeczka czerwona NN - 3 szt. (mam)
Borówka Chandler - x szt?
Borówka Bluecrop - x szt?
Borówka Bonus - x szt?
Jagoda kamczacka - Wojtek - dużo
Jagoda kamczacka - Zojka - mniej
Malina Radziejowa, Polana, Benefis
Pigwowiec pośredni Cameo - 2 szt.
Leszczyna Webba Cenny - 2 szt.
Leszczyna Tonda Gliffioni - 1 szt.
Brzoskwinia Harnaś
Brzoskwinia Soczysta
Śliwa President
Śliwa Haganta/Kalipso
Jabłoń Ligol (mam)
Jabłoń Szampion
Jabłoń Jonagold (mam)
Jabłoń Papierówka/Antonówka Półtorafuntowa Jabłoń Goldendelicious
Jabłoń Liberty (mam)

Mam też na stanie truskawki i poziomki, zamierzam pozbyć się agrestu. Jeszcze o jakiś owocach warto pomyśleć?
Patrycja_KG_Lu 13:04, 28 sie 2023

Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach wydał w 2013 roku krótki (22 strony) przewodnik po Letnich przetworach. Jest on łatwo dostępny online.

Ciekawie są tam opisane różnice pomiędzy dżemem, marmoladą konfiturą, a także podane przepisy. Ja sama wcześniej nie wiedziałam czym się różnią.

Dżem
Dżem zawiera całe i część owoców przetartych lub zmiksowanych, równomiernie zawieszone w półskrzepłej galarecie lub przecierze owocowym. […] Do przygotowania dżemu używamy, mniej niż w przypadku konfitury, cukru: wystarczy 600-800 g na 1 kg owoców, a ostateczna ilość zależy od stopnia słodkości owoców i ilości zawartych w nich pektyn.

Konfitura
Dobrze przygotowana konfitura, w odróżnieniu od dżemu czy marmolady, musi zawierać owoce w całości. […] Konfitura jest jednym z mocniej słodzonych przetworów owocowych: na 1 kg owoców przypada aż 1 kg cukru.

Marmolada
Marmolada, w przeciwieństwie do konfitury czy dżemu, składa się w całości z rozgotowanych i przetartych lub zmiksowanych owoców. […] Do marmolady dodajemy mniej cukru w porównaniu z dżemem czy konfiturą, wystarczy 500-600 g na 1 kg owoców.

Powidła
Powidła należą do przetworów owocowych o najniższej zawartości cukru – można nie dodawać go w ogóle lub wsy- pać niewielką ilość – do 20 dag na 1 kg owoców. Trwałość powideł zależy od stopnia zagęszczenia – im gęstsze, tym bardziej trwałe.

Galaretki owocowe
Galaretkę owocową można przygotować z soku owoców o dużej zawartości pektyn.

Angelika95 13:09, 28 sie 2023

Nie lubicie agrestu? U siebie mam jeszcze wiśnie, czereśnie i grusze, ale to też zależy co kto lubi