Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;)

Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;)

Patrycja_KG_Lu 19:57, 26 sie 2023

Ten płac zabaw to prywatny czy publiczny? Przy wynajmie domków jakby był publiczny to na plus dodatkowy.
Kontonaogrod 20:11, 26 sie 2023

Plac zabaw wiejski, publiczny. Ale mają go likwidować bo dzieci mało we wsi. Pytałam w gminie.
Zanim cokolwiek tam zrobimy to sladu po nim nie bedzie pewnie poki co chce tylko dzialke kupic, nic nie bede tam robic poki co procz czekania na przylacze pradu.

Zobaczymy. W poniedzialek zadzwonié do geodety spytac o koszt wznawiania granic I mapki do celów projektowych I czy wznowienie jest konieczne. U nas koniecznie chca robic a im gorszy ksztalt działki tym wiecej punktow geodezyjnych I tym wiecej to kosztuje. Dla działki w górach 6 tys. Tu byloby przynajmniej tyle lub drozej.

I zloze propozycje wlascicielom. I zobaczymy.
Kontonaogrod 13:56, 27 sie 2023

Wróciliśmy. Jutro do pracy, buuuu

Zebralam polowe malin. Robie sok. Reszta pod wieczór z kapeluszem I siatką żeby mnie (znow) pszczoły nie użądliły...

Kontonaogrod 16:06, 27 sie 2023

Kontonaogrod 18:39, 27 sie 2023

Złożyłam ofertę kupna tej działki, czekamy.
Kordina 21:15, 27 sie 2023

no to powodzenia
Kontonaogrod 21:21, 27 sie 2023

Nie dziękuję

Prócz tego mam na oku hektar dwie ulice dalej, tu gdzie mieszkamy. W tygodniu spotykam się z właścicielką. Hektar ogrodu? Buahaha trzebaby kupić traktor
Patrycja_KG_Lu 10:32, 28 sie 2023

Jeśli jest możliwość przekształcenia na budowlane i podziału to pewnie. Koleżanka kupiła rolną działkę. Poczekała 7 lat na następne poprawki MPZP, zmieniła na budowlane i podzieliła na 4. Za trzy sprzedane kasa poszła na budowę ich domu.
Kontonaogrod 10:39, 28 sie 2023

Niestety nie. Działka siedliskowa. Ale gwarancją jest brak sąsiadów - okoliczne działki zostaną jak są są 2 "siedliska", jednych ludzi znamy - to nasz mechanik samochodowy. Dookoła tego pola są pola/łąki. I raczej tak zostanie.

Na tej działce jest pozwolenie na budowę domu - wystąpiłabym o projekt zamienny. Tylko dlatego to możliwe bo była stara "WZ-ka" na tę działkę. Cała reszta okolicznych jest żółta-rolna i tak zostanie... (co by mnie cieszyło - w przeciwnym razie wszyscy by podzielili pola na kawałki i posprzedawali i zrobiłoby się jedno wielkie osiedle...)
Patrycja_KG_Lu 11:01, 28 sie 2023

Różne rzeczy już w życiu widziałam. Po naszej stronie ulicy jest możliwość budowy w pasie ok 120 metrów, potem są pola. Po drugiej stronie wyłącznie rolne. Natomiast jedna z właścicielek (siostra babeczki od której my kupiliśmy naszą działkę) pracuje w gminie. Jej udało się odrolnić tą działkę (obowiązuje u nas MPZP), a co jest kolejnym szokiem - nowy właściciel wybudował na niej bliźniaka inwestycyjnie pod sprzedaż. Na końcu ulicy było stare gospodarstwo - siedlisko (po tej co nie wolno się budować). Z uwagi na to, że nowy właściciel zdobył papier, że jest rolnikiem, wybudował nowy olbrzymi dom obok (jako rozbudowę siedliska), a po odbiorze ten stary przerobi lub zburzy.