Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Życie w wiejskim ogrodzie 15:14, 13 wrz 2015

Do góry
Hortensjada 15:09, 13 wrz 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Dobrze ...to będę przesadzać w najbliższych dniach

PS Ja w ubiegłym roku ćwiczyłam callanetics żeby trzymać formę a od kiedy pracuję w ogrodzie zaniechałam call a mimo tego waga stoi w miejscu
Mój ogród ma moc odchudzającą

Mój działa tak samo Zimą zawsze tyję 3-4 kg. Nieraz słyszę co pani robi, że nie tyje- odpowiedź jest jedna- tyram w ogródku. Jest jeszcze inny bardzo ważny aspekt pracy w ogrodzie- psychoterapia. Po pracy potrzebuję gdzieś wyrzucić z głowy wszystko co złe, rośliny przyjmują to z wielką pokorą, często można usłyszeć przekleństwo ale później całodniowe napięcie ze mnie spływa. Kocham swój ogród głównie za to

Ranczo Edy 15:06, 13 wrz 2015

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Witam wieczorową porą i miłej niedzieli bez deszczu
.

Ooooo super Hanusia jesteś witam serdecznie dziękuję miłej dla Ciebie i rodzinki Niedzielka jest bez deszczu i w miarę ciepło super
Pomysł na ogród 14:53, 13 wrz 2015

Do góry
Skula napisał(a)

a ten na przekór wszystkiemu zakwitł sobie w najlepsze

Jeśli to powojnik to pewnie chciał dołączyć do moich. U mnie cały czas kwitną od połowy lipca Piękny. Jaka to odmiana?
Hortensjada 14:44, 13 wrz 2015

Do góry
frezja napisał(a)

Piękny ogród..mój mąż nie wierzy,że sama robiłaś mówi:"wynajęła kogoś"..jak było naprawdę??

zachęcona spróbuję moje hortensje prowadzić "na nodze"..czy to skomplikowane? choć myślę,że raczej tak jak przy prowadzonych w formie krzewu..

A to niedowiarek , ale nie ma racji, wszystko na ziemi poza podjazdem dla samochodu zrobiłam we własnym zakresie ( oczywiście z pomocą fizyczną moich dzieci zwłaszcza przy wykopywaniu i przenoszeniu większych roślin - teraz jest to wyjątkowe bo studiują daleko od domu i muszę to robić sama ale trening czyni mistrza , z pomoca ruszają mi tez okresowo ( mieszkają 400 km ode mnie)70 -letni rodzice- większość ścieżek i obwódek powstało przy ich pomocy. Przesadzam, planuję, notorycznie zmieniam, koszę , ścinam itp wszystko sama. Właśnie z tego powodu ,że nie mieści się to w głowie zrezygnowałam z udziału w miejscowych konkursach, raz tylko się zgłosiłam i oczywiście wygrałam ale później dotarły do mnie komentarze, że pewnie wynajmuję ogrodnika- od tego czasu nie uczestniczę w żadnych konkursach. Sąsiedzi początkowo traktowali mnie dość podejrzliwie ale teraz często słyszę, że cieszą się, że trafiła im się taka sąsiadka

Wyprowadzenie formy piennej jest łatwe, gdzieś na początku mojego wątku przedstawiłam to dość dokładnie
A to dla niedowiarka i oczywiście Ciebie ( pienna Diamant Rouge- bardzo polecam)

Skąpana w słońcu 14:34, 13 wrz 2015

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Ewo gdybyś miała młode siewki , albo nasionka tej ostróżki to chętnie bym się wymieniła, ja mam ciemny granat tegoroczne siewki. Nasionek nie zbierałam tylko wysypywałam je w ogródku. Bardzo chciałabym ją nabyć.

To jest tegoroczny zakup. Kupowałam ją i podobną do niej w "Bylinowym Raju"

http://www.sklep.bylinowyraj.pl/rozwin/ostrozka_-_dephinium
Ogród w skali mikro cz.II 14:31, 13 wrz 2015

Do góry
Taaaakkkk ???

Piękne inspiracje mi wrzuciłaś dziękuję

Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 14:29, 13 wrz 2015

Do góry
Dzisiejszy zestaw, po ile cebulek wsadzacie do takiego koszyczka?

Kolorowy Ogród Geni 14:27, 13 wrz 2015

Do góry
eugenia_stefanska napisał(a)
Jano to już prawie jesień i nic ciekawego w ogrodzie się nie dzieje ale może coś jeszcze wkleję

Iwono tak to bylina rozrasta się dobrze i rośnie wysoka pewnie do 2 m

nie wiem ale pewnie można tez siac ja dostałam w doniczce już gotową bylinę

róże karłowe

jesień to fajna pora roku, zwłaszcza widać to po Twoich zdjęciach róże piękne
Sprzeczność w ogrodzie 14:19, 13 wrz 2015

Do góry
Kiedyś wsadzałam w to miejsce jaśmin i kalinę, kupione w B , teraz trochę podrosły ale nie wiem co jest które...wyrosły takie badyle, nie wiem czy to normalne czy też powinnam to przyciąć?
Rozpoznawanie bylin 14:11, 13 wrz 2015

Do góry
jankosia napisał(a)
Słuchajcie, czy to może być estragon?:

Jeśli tak to się załamię. Kupiłam wiosną jako hyzop, ale to rosło i rosło i już było dużo za duże kiedy moim oczom ukazały się te brzydkie żółte kwiatki zamiast pięknych błękitnych. Dzisiaj wertując Internet natrafiłam na wpisy o estragonie. Czy ktoś z was uprawiał u siebie i mógłby mi potwierdzić czy to moje to na pewno przyprawa a nie trujące licho jakieś? Za wiedzę książkową dziękuję.

Może być, wyglada podobnie ale kwiatków nie poznaje

Ja miałam w zeszłym roku estragon a właściwie estragonik wyglądał szlachetnie
Przezimowal w skrzyni i na wiosnę zaczął rosnąć jakiś monstrualny potwór
Sytuacja dla mnie niezrozumiała
Wywalilam.
Pisałam o tym u siebie jakoś na wiosnę.
Estragon to odmiana bylicy chyba.
Handmade by Elka 14:09, 13 wrz 2015

Do góry
Tę rabatę jak zobaczyłam, że nie otwiera to ją zalinkowałam ponownie i nazwalam "kwiatkowa".

Masz tam drzewo, a pod nim wielkie kule bukszpanowe i byliny. Rozchodniki startują wcześnie, rudbekie Goldsturm kwitną rekordowo długo, i są tam jakieś niebieskie kocimiętki lub szałwie.

Z inspiracji trwałych i stałych przez cały rok.. daję ci pomysł od mojej sąsiadki , tylko ona ma to w kwadracie.. jakość fotek słaba bo z telefonu.. zapisz sobie foty jak chcesz, bo potem je usunę.. Wszytko rośnie na macie by nie pielić w tym,.

Płożący jałowiec, niskie odmiany kosodrzewiny, "choinka", hortensja

Tujki kolumnowe i jałowiec, teraz jałowiec jest przycięty na nisko i super to wygląda.. i berberys (ale berberys to kłujok straszny)

Jałowiec płożący , kule bukszpanowe i berberys

Drzewko buk płaczący, tujki, jałowiec

Rabaty kompletnie bezobsługowe.. i zawsze eleganckie. Bez podlewania, bez niczego rosną.. po 5 latach się to rozrosło i czasami się przycina.. to co wyłazi poza rabatę, kule bukszpanowe też już były przycinane i ten niebieski jałowiec z wysokości był przycięty. I koszt takiej rabaty tez nie jest wielki.
Ale wtedy pasuje coś z tego powtórzyć na rabacie obok...

Mały ogród Kasi 14:06, 13 wrz 2015

Do góry
kasia_w napisał(a)
tak na szybko- Danusi sugestię przerysowałam. Taka propozycja nasadzeń drzewiastych
Po prawej brzozy doorenboots, po lewej 2 śliwi pissardi.

W tej rabacie po prawej w granicy z sąsiadem to drzew za bardzo nie posadzę chyba.
Kurczę, najlepiej byłoby mieć różne drzewa w donicach i na żywca poukładać

Wydaje mi się że ten kącik z placykiem będzie za ciemny na Pissardi, jak wcześniej chciałam i że trzeba go optycznie rozjaśnić.
Brzozy w trakcje negocjacji z M.

Trochę się zniechęciłam do ambrowca kolumnowego- nigdzie go nie mogę upolować, w jednej szkółce mają być za miesiąc z gruntu po 250.

I trzeba jeszcze taką wizualkę z grabami koniecznie zrobić.

Fajnie tak! tylko powiększ placyk i wysuń go do przodu żeby stał się ozdobą a nie tylko wciśniętym w róg miejscem
Brzozy będą extra, plus ten kontrast z bordo śliw
Ogród w skali mikro cz.II 14:04, 13 wrz 2015

Do góry
Po lewej hortensje, po prawej ciski i rozchodnik z zielonymu liśćmi kwitnący na różowo.

Coś w tym stylu

Wcześniej dołaczyłam zdjęcia.

Ogród w skali mikro cz.II 13:59, 13 wrz 2015

Do góry

Autor: Kasik

Autor: Ciocia Gosia

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:54, 13 wrz 2015

Do góry
Pamiętacie moją rabatę z lawendą?
Poszerzyłam ją, lawendę przycięłam (nie wiem czy nie za poźno)i przesadziłam, dosadziłam z boku świerk srebrny ... i teraz wygląda tak

wersja robocza

Czekam na wasze propozycje co dosadzić z tyłu za lawendą
Sprzeczność w ogrodzie 13:52, 13 wrz 2015

Do góry
Mój mały berberys zaczyna się przebarwiać, podobnie jak dzikie wino...kwiaty jeszcze kwitną, trawy też wyglądają interesująco
Skąpana w słońcu 13:50, 13 wrz 2015

Do góry
Ewo gdybyś miała młode siewki , albo nasionka tej ostróżki to chętnie bym się wymieniła, ja mam ciemny granat tegoroczne siewki. Nasionek nie zbierałam tylko wysypywałam je w ogródku. Bardzo chciałabym ją nabyć.
Wizytówka - Żwirowy ogród na skarpach.... 13:49, 13 wrz 2015

Do góry
I wnet JESIEŃ

Lipiec-Sierpień-Wrzesień

Sprzeczność w ogrodzie 13:45, 13 wrz 2015

Do góry
Uwielbiam taką jesień
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies