Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

bozga 12:45, 13 wrz 2015

bozga 12:48, 13 wrz 2015

A to moja pampasowa zaczyna kwitnąć

agnieszka_m 12:51, 13 wrz 2015

jaki trawnik masz piękny zieleniutki wcale na nim niewidać że susza była bo mój jest w tragicznym stanie
bozga 12:54, 13 wrz 2015

agnieszka_malysa napisał(a)
jaki trawnik masz piękny zieleniutki wcale na nim niewidać że susza była bo mój jest w tragicznym stanie

Tą soczystą zieleń, poza deszczami, zawdzięcza nawozowi z dużą zawartością żelaza, który zawsze raz w roku ( przeważnie w sierpniu) mu serwuję
Matka 12:55, 13 wrz 2015

pięknie
ren133 13:16, 13 wrz 2015

bozga napisał(a)

Jak najbardziej, ja przesadzam kwitnące i nic im nie jest a znacznie przyjemniej pracuje się w ogródku gdy jest jeszcze ciepło. Wczoraj przesadziłam 5 krzaczków hortensjowych ale na szczęście były młode, najwięcej się namęczyłam z trawami, które z powrotem zwiozłam z działki ( moja działka ma moc uzdrawiającą )Nadźwigałam się okrutnie bo to duże kępy i dzisiaj o dziwo czuję się całkiem dobrze

Dobrze ...to będę przesadzać w najbliższych dniach

PS Ja w ubiegłym roku ćwiczyłam callanetics żeby trzymać formę a od kiedy pracuję w ogrodzie zaniechałam call a mimo tego waga stoi w miejscu
Mój ogród ma moc odchudzającą
frezja 13:25, 13 wrz 2015

bozga napisał(a)

A to moja pampasowa zaczyna kwitnąć

Piękny ogród..mój mąż nie wierzy,że sama robiłaś mówi:"wynajęła kogoś"..jak było naprawdę??

zachęcona spróbuję moje hortensje prowadzić "na nodze"..czy to skomplikowane? choć myślę,że raczej tak jak przy prowadzonych w formie krzewu..
dorciabe 13:44, 13 wrz 2015

bozga napisał(a)

Przepieknie to wygląda
bozga 14:44, 13 wrz 2015

frezja napisał(a)

Piękny ogród..mój mąż nie wierzy,że sama robiłaś mówi:"wynajęła kogoś"..jak było naprawdę??

zachęcona spróbuję moje hortensje prowadzić "na nodze"..czy to skomplikowane? choć myślę,że raczej tak jak przy prowadzonych w formie krzewu..

A to niedowiarek , ale nie ma racji, wszystko na ziemi poza podjazdem dla samochodu zrobiłam we własnym zakresie ( oczywiście z pomocą fizyczną moich dzieci zwłaszcza przy wykopywaniu i przenoszeniu większych roślin - teraz jest to wyjątkowe bo studiują daleko od domu i muszę to robić sama ale trening czyni mistrza , z pomoca ruszają mi tez okresowo ( mieszkają 400 km ode mnie)70 -letni rodzice- większość ścieżek i obwódek powstało przy ich pomocy. Przesadzam, planuję, notorycznie zmieniam, koszę , ścinam itp wszystko sama. Właśnie z tego powodu ,że nie mieści się to w głowie zrezygnowałam z udziału w miejscowych konkursach, raz tylko się zgłosiłam i oczywiście wygrałam ale później dotarły do mnie komentarze, że pewnie wynajmuję ogrodnika- od tego czasu nie uczestniczę w żadnych konkursach. Sąsiedzi początkowo traktowali mnie dość podejrzliwie ale teraz często słyszę, że cieszą się, że trafiła im się taka sąsiadka

Wyprowadzenie formy piennej jest łatwe, gdzieś na początku mojego wątku przedstawiłam to dość dokładnie
A to dla niedowiarka i oczywiście Ciebie ( pienna Diamant Rouge- bardzo polecam)

bozga 15:09, 13 wrz 2015

ren133 napisał(a)

Dobrze ...to będę przesadzać w najbliższych dniach

PS Ja w ubiegłym roku ćwiczyłam callanetics żeby trzymać formę a od kiedy pracuję w ogrodzie zaniechałam call a mimo tego waga stoi w miejscu
Mój ogród ma moc odchudzającą

Mój działa tak samo Zimą zawsze tyję 3-4 kg. Nieraz słyszę co pani robi, że nie tyje- odpowiedź jest jedna- tyram w ogródku. Jest jeszcze inny bardzo ważny aspekt pracy w ogrodzie- psychoterapia. Po pracy potrzebuję gdzieś wyrzucić z głowy wszystko co złe, rośliny przyjmują to z wielką pokorą, często można usłyszeć przekleństwo ale później całodniowe napięcie ze mnie spływa. Kocham swój ogród głównie za to