Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Lecę w kulki... 12:04, 21 paź 2012

Do góry
anna_studio napisał(a)

A oto zdjęcia jak powstawała alejka tawułkowa

Aniu w jakim odstępach sadziłaś te tawuły? A w jakich tawuły w żywopłocie? Mam nadzieję, że ci nie przeszkadza, że zamieściłam parę twoich zdjęć u siebie w wątku? Ale tak mi się podobają twoje żywopłociki z tawuł, że chciałam mieć je do podglądu u siebie dla inspiracji.
Pozdrawiam.
Bajkowy ogród Weroniki 22:20, 19 paź 2012

Do góry
Vito, to Ty masz ogród podzielony na "pokoje", moja wymarzoną różę EDEN na ceglanej ścianie.
Milo mi, że "koronki wpadły" Ci w oko.
Moniiko, Twój ogród z pięknym tarasem pod Gdańskiem odwiedziłam. Powojniki, róże, lilie bardzo mi się spodobały.
Slawko, będę cię odwiedzać, bo już mi się spodobały Twoje rysunki i projekty ogrodów, a jako studiujący architekturę krajobrazu podpowiesz nam roslinne nowinki, nowoczesność w ogrodzie...
Aniu, u Ciebie się kąpią większe grupy, bo i woda wielka.
Carolino, moje ciemierniki zarosły astrami i bym o nich zapomniała. Teraz je wyeksponowałam i przesadziłam na pierwszy plan, jak mają kwitnąć aż do kwietnia.

Ale się dzieje na O. a ja miałam ograniczyć czas by starczało na inne przyjemności.
Bogdzia sypie wierszami z rękawa, nasze ogrodniczki mają talenta artystyczne różniste, malują i haftują piękne obrazy, tworzą biżuterię, prace szydełkowo drutowe itd. podziwiałam na wątku "Nasze drugie hobby", a może sama tam coś pokażę, jak znajdę chwilę.
Zuzo, Ell, Reni, nie znałam Was od tej drugiej strony.
Pozdrawiam.

Lubię zmiany, więc dzisiaj przesadziłam Anabelki w cień tawuł wczesnych, a w ich miejsce posadziłam małe tawuły japońskie. Przy okazji wymieniłam ziemię na lepszą i znalazłam miejsce na dodatkowe róże.
Widać dzisiaj złoto jesieni.
Tawuła japońska - Spiraea japonica 17:45, 17 paź 2012

Do góry
Tawuły wczesne miałam w dawnym ogrodzie w cieniu.
Tawuła japońska - Spiraea japonica 16:09, 17 paź 2012

Do góry
A znacie jakieś tawuły do cienia?
Ogródkowy chaos u monitki 11:18, 17 paź 2012

Do góry
monitka napisał(a)

Gratulacje z okazji setki!

A co sądzisz o rabacie? Trochę inaczej sobie ją wyobrażałam tzn. układ kulek bukszpanowych ale żeby było inaczej to potrzebowałabym drugą taką samą dużą kulę żeby dać ja po lewej stronie. Wtedy nie byłoby tam dużej tawuły i kule bukszpanowe otuliłyby wiśnię. Niestety az tak wielkiej nie znajdę (pomijam cenę) więc podhoduję mniejsze i na efekt niestety trzeba będzie dłużej poczekać.

Ale one urosną przecież, a to czekanie też jest fajne. Może trochę lepiej by to od początku wyglądało, gdyby wszystkie tawuły startowały z tej samej wielkości -i rabata równomiernie by się rozwijała - teraz będzie spora dysproporcja na początku. Ale ciężko powiedzieć jak się nie widzi na żywo, bo to jest miejsce do oglądania z każdej strony.
Ogródkowy chaos u monitki 21:40, 16 paź 2012

Do góry
Grembosiu ja też bardzo lubię tawuły i za możliwość formowania - kulkowania i za jej śliczne cytrynowe listki

Nieszko dziękuję śliczne zdjęcie, aż poczułam zapach floksa i lilii
Ogródkowy chaos u monitki 21:38, 16 paź 2012

Do góry
ewalm napisał(a)
Gratulacje z okazji setki!

(alinka ma rację, gratulacje zaśmiecają, jak próbuję przejrzeć jakiś długi wątek to przeszkadzają, ale z drugiej strony jak to miło dostać gratulacje... wiedzieć, że ktoś o nas pomyślał, prawda )

No masz rację Ewciu, zgadzam się z tym co napisałaś i dziękuję bardzo

A co sądzisz o rabacie? Trochę inaczej sobie ją wyobrażałam tzn. układ kulek bukszpanowych ale żeby było inaczej to potrzebowałabym drugą taką samą dużą kulę żeby dać ja po lewej stronie. Wtedy nie byłoby tam dużej tawuły i kule bukszpanowe otuliłyby wiśnię. Niestety az tak wielkiej nie znajdę (pomijam cenę) więc podhoduję mniejsze i na efekt niestety trzeba będzie dłużej poczekać.
Ogródkowy chaos u monitki 21:14, 16 paź 2012

Do góry
Aniu bardzo dziękuję za odwiedziny i śliczne kwiatki

Dzisiaj niewiele ogrodniczego zrobiłam. Wysypałam tylko popiół z kominka pod rośliny. Sypnełam pod bukszpany i lawendę bo wyczytałam dzisiaj na forum że dobrze im to zrobi. Moja mała ogrodniczka pomogła wkopać koszyki na tulipany no i juz nas wieczór zastał...
W sobotę za to przesunęłam trochę wiśnię na rabacie przed domem. Dosadziłam tam kulkę bukszpanu a raczej kuleczkę bo przy dużym bukszpanie wygląda jak malutki pypeć... Posadziłam też rozplenice od Alinki i rozmnożone przeze mnie tawuły Goldmound. Wiosną dokupię jeszcze jednego większego bukszpana, przesadzę dwie duże tawuły i rozchodnika okazałego. No i to byloby na tyle na tej rabacie.
Teraz wygląda to tak

Wiosną po dosadzeniu brakujących roślin tak to mniej więcej ma wyglądać. Jasne kulki to tawuly, ciemne to bukszpan a różowe rozchodnik.

Lecę w kulki... 11:47, 16 paź 2012

Do góry
Witam.
Bardzo fajnie masz w ogrodzie, Spacer to sama przyjemność, ja spacerowałam 246 stron (czytałam bardziej obrazkowo). Surfinię i tawuły bardzo.... ale to bardzo mi wpadły w oko. Pozwoliłam sobie skopiować parę fotek do swojego wątku dla podglądu i inspiracji.
Pozdrawiam
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:43, 15 paź 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
I wywalisz Aniu ten piękny wiciokrzew i hibiskus?

Zmartwię Was.. nie wywalę.. ale nie wykluczone, że przemelduję...

A teraz jesień ..... uwielbiam piwonie jak kwitną i jak się przebarwiaja.....

Zmrożone dalie..... szkoda.. tak pięknie kwitły...

Tawuły

I kolejny grzybas...

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 19:01, 15 paź 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
Ślicznie jest, bardzo piękna ta rabata.

Co do Twoich planów- z miskantami będzie pięknie, bardziej zwiewnie niż z dereniami.
Tylko dociec nie mogę, dlaczego chcesz wymienić graciallimusy na Variegatusy? Grac sa bardziej drobnolistne, przez to dla mnie jeszcze lepsze niż Variegatusy. Do tego przy grac pnie będą bardziej kontarstowały niż przy Variegatusach
Pięknie by było, szczególnie że przed nimi masywne, mocne plamy cisów, jeszcze z przodu też mocne, wyraziste berberysy i tawuły.

Magnolio, tak liczyłam na to że zajrzysz Gracillimusy rosną za wiśniami pissardi i dokładnie 4szt.brakuje - tak prawie obok rabaty brzozowej, na lewo. Dlatego chciałam te 4szt. przesadzić. A Variegatusy przy brzozach zachwyciły mnie w ogrodzie z lustrem - choć tam są też inne trawy. A derenie z kolei przyszły mi do głowy, bo mają czerwone, ozdobne zimą pędy no i są mało wymagające Cisy mam do przesadzenia z innego miejsca (7szt. ok.90cm średnicy, ale takie bardziej krzaczory nieuczesane - jakoś mi pasują do tych brzóz). Berberysy (11szt.) i tawuły (10szt.) też muszę przesadzić z innej rabaty i tak je trochę tutaj upchnęłam. A i jeszcze mam 10szt. dużych już thuj Danica (tak ok.60cm średnicy) - też do zagospodarowania. Ale tak myślę, czy nie poczekać z tym do wiosny, bo już mało czasu na te przeprowadzki zostało...
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 18:48, 15 paź 2012

Do góry
Ślicznie jest, bardzo piękna ta rabata.

Co do Twoich planów- z miskantami będzie pięknie, bardziej zwiewnie niż z dereniami.
Tylko dociec nie mogę, dlaczego chcesz wymienić graciallimusy na Variegatusy? Grac sa bardziej drobnolistne, przez to dla mnie jeszcze lepsze niż Variegatusy. Do tego przy grac pnie będą bardziej kontarstowały niż przy Variegatusach
Pięknie by było, szczególnie że przed nimi masywne, mocne plamy cisów, jeszcze z przodu też mocne, wyraziste berberysy i tawuły.
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:31, 12 paź 2012

Do góry
Zaczęły powstawać nowe rabaty rododendronowe….. nowe pomysły…. I przemyślenia..np takie:

To moje wnioski dotyczące mojego ogrodu z pobytu na Ogrodowisku:
1) musi być jakieś ciurkadełko z mężem nawet już wstępnie wybraliśmy miejsce, ale znów ogród do demolki..
2) wiem już co zrobię z moim jałowcem co się rozrasta w tempie ekspresowym od frontu (jego jeszcze nie pokazywałam)
3) kanciki do zrobienia koniecznie
4) tawuły, które rosną za duże w trakcie sezonu i szpecą rabatkę, cieniują wszystko wokoło.... będę przycinać jak u Rysia..
5) wzrosła lista chciejstw...to już chyba muszę zaliczyć do negatywów
6) mam kilka miniaturowych bukszpanów, które wygladają jak wyrzut sumienia.... miałam wyrzucić..zostawię i będę ciąć....
7) ustaliłam nazwy kilku moich roślinek
8) cenne wskazówki co do uprawy roślin...niektóre wiem, że zastosuję już od wiosny...min. Żurawki, różaneczniki
9) nie jestem osamotniona w moim "zbieractwie" i dążeniu do zrobienia ogrodu botanicznego, ale to bardziej dotyczy mnie niż ogrodu..
10) w każdym ogrodzie można zrobić jeszcze piękniej i jeszcze lepiej.....

Wszystkie punkty zrealizowałam.. a nawet posunęłam się dalej….. i powstało oczko wodne zwane pieszczotliwie kałużą…. Oczywiście też mimo woli, bo nadarzyła się okazja zakupu paru kamyczków w przyzwoitej cenie…..

Oczka z tego nie szło zrobić.. ale ciurkadełko powstało

A kamienie stanowią dekorację kałuży.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:22, 12 paź 2012

Do góry
Zbysiu, no ja myślę, że zarosną, tawuły i żurawki ciut podrosły, reszta potrzebuje czasu
oczy trzeba chronić, moje póki co spisują się i do czytania okularów nie potrzebuję; ponoć tak funkcjonuje astygmatyzm z wiekiem, działa na plus...a grzybów jadalnych ani ciut!

Kasik778, na tej rabacie są żurawki Creme Brulee, tawuła Goden Carpet, jałowiec Wiltonii, rozplenice, jakaś inne 2t rawy, zapomniałam jakie, bluszcze, hosty, budleje, ostróżki, orliki, jeżówki, i cebule, które zakwitną wiosną, narcyzy, tulipany i krokusy, tonacja chyba biała, a w tle widać paulownię, drzewko szczęścia

Martek, jak mi poprawiłaś humor tym tekstem pisz tak częściej...a to nadrabiam nogami, fajne...uśmiałam się.. Przemiany, to nasze wspólne dzieło z M., sama nie dałabym rady, ja wymyśliłam roślinki

Eliza, też lubię takie porównawcze zdjęcia, u wszystkich! swoje straciłam, ale już teraz pilnuję się, nie chcę więcej! też raczej działam spontanicznie, muszę mieć impuls, albo coś u innych zobaczę i zaczynam fantazjować i wymyślać zimno powoli idzie, czas pomyśleć gdzie w ciepełku posiedzieć i kości wygrzać pozdrawiam

Bożenko, dzięki za odwiedziny, szkoda, że nie mogę tyle fajnych, moich ptaszków dla ciebie upolować!

Aniu asc, ale masz fajnie z koźlakami, u mnie był tylko raz w ilości 1 sztuki!!! w ilości postów nigdy nie narzekam, jak mam czas to czytam, jak nie to chociaż częściowo, a i tak lubię zaglądać

AniDS, no i nie ma, są same trujące albo jakieś kolonie takich malutkich, niestety nie opieńki!

Bożenko/Epodlas, czytałam; są książki do których lubię wracać, tak samo mam z filmami, np ,,Zieloną milę" mogę oglądać co jakiś czas; a biografie też lubię, ostatnio czytałam o żonach prezydentów amerykańskich, niby były w cieniu swoich mężów, ale miały wielki wpływ na to co się działo

KasiaWB, staram się zaglądać do wszystkich, bo każdy ma ciekawą historię do opowiedzenia i każdy ogród inny i jego właściciel, a przy okazji wiele się uczę i czerpię mnóstwo pomysłów..u ciebie już dziś byłam, czytałam wspak
Betysiu, humor lepszy, czyli szanowne zdrówko powraca..i dobrze, bo jeszcze do zimy kawałek, cieszmy się słoneczkiem

Milenko, dziękuję w domu nie ma kto mi pstryknąć foto, akurat mój wielki synuś się napatoczył

Obie Anie, jestem ale bez grzybów

Marzenko, staram się jak mogę, zwalniam stronki ta lektura jest nieustanna, ale w tej chwili mam zupełnie nowe książki, 3 tomy i jak na razie 3 stronki poczytałam, jakoś nie mogę jej ugryź, chyba muszę poczekać na odpowiedni moment obejrzałam i poczytałam wszystko u ciebie i zachęciłaś mnie do wyskoku...do Barcelony, ot kusicielka

Kindzia/ Kasiu, z tym to najprościej, same wejdą w rękę
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 11:33, 12 paź 2012

Do góry
Ginger napisał(a)
Anito kolory jesieni piękne , a "trawiaste schody " mnie zachwyciły !!!!! Piękne !!!!! Reszta oczywiście też i stożki i altana i tawuły ( których wszędzie szukałam ale niestety z mizernym skutkiem) wszystko cudne

Trawiaste schody muszą iść do poprawy na wiosnę, bo mi same koniczynki tam rosną i trawa marniutka, z łysymi plackami z bliska. Ale sam pomysł jest niezły, za dużo byłoby tego granitu czy żwiru. Tylko mój M nie cierpi ich kosić.
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 23:38, 11 paź 2012

Do góry
Anito kolory jesieni piękne , a "trawiaste schody " mnie zachwyciły !!!!! Piękne !!!!! Reszta oczywiście też i stożki i altana i tawuły ( których wszędzie szukałam ale niestety z mizernym skutkiem) wszystko cudne
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 19:28, 11 paź 2012

Do góry
Hej Aniu! To prawda, taki fach, sami mężczyźni - inżynierowie, kobiet jak na lekarstwo Dziękuję za komplement Trafiałam do celu bo byłam przeziębiona i na paracetamolu, a poprzedniej nocy była impreza z alkoholem

Pokrzątałam się dzisiaj trochę po ogródku; wyrwałam chwasty wzdłuż podjazdu - spomiędzy bukszpanów. Pomiędzy nie będę sadzić cebule tulipanów w koszyczkach - ale do tego oczywiście nie doszłam Posadziłam trochę cebul jak do tej pory tylko pomiędzy trawy a poziomki i tawuły na rabacie jesiennej, przy domu. Wykopałam 3 dziury pod róże, ziemię wrzuciłam do kompostownika - czytałam że przed zimą powinno się kompost przykryć wartewką ziemi. Dobrze się złożyło Podlałam i zrosiłam cisy.

Worki z obornikiem czekają przy dziurach pod róże Tylko róż brak W przyszłym tyg będę zamawiać, może się też jednak wybiorę do pana Piechulskiego - Grahama Th, Schneewittchen mogłabym wybrać na żywo.... zobaczymy
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 18:15, 11 paź 2012

Do góry
No i pierwsze w moim ogrodzie formowane bukszpany przywiezione z Pistoii
Nie miałam dla nich lepszego miejsca. Wylądowały na wejściu do najniższej części ogrodu

Tawuły japońskie 'Gold Flame' faktycznie wyglądają, jakby płonęły.

Klon japoński 'Dissectum' też się przebarwił.

Kalina japońska "Roseum' też nie potrafi się zdecydować czy jeszcze zakwitnąć czy już się przebarwiać

I generalnie zrobiło się bardzo kolorowo i jesiennie

Ogródek mleczajki 10:41, 09 paź 2012

Do góry
Kochani, witam się z Wami i od razu proszę o rady Bo ja zielona jestem. A wygląda to tak. Mieszkamy tu od sierpnia, po całości wysialiśmy trawę na wiosnę. Właśnie skończyli nam robić ogrodzenie i kostkę. Chciałabym posadzić co nieco w przedogródku chociaż, bo na resztę funduszy brak (działka 12ar). Ale czy nie jest za późno? Może lepiej poczekać do wiosny?
Marzy mi się lawenda wzdłuż ścieżki, na rabacie pod oknem echinacea/rudbekia, rozchodnik okazały, lawenda, miskant Morning Ligt. Wzdłuż ogrodzenia szmaragdy przemieszane z krzewami takimi jak: kalina koralowa, tawuły, krzewuszki, pęcherznice, krzewy budleja...Będą to nieduże sadzonki.
A, przedogródek jest od południa.
Jak tylko fotki zrobię, to wkleję do wątku.

Rośliny, które już mam (głównie prezenty ) na razie stoją na tarasie, ale muszę już im znaleźć dobre miejsce: modrzew na pniu, 3 azalie, biała hortensja, pieris, 3 szmaragdy.

Jak Wy do widzicie?
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 11:52, 08 paź 2012

Do góry
Irenko dziękuję! Też podoba mi się efekt i na zdjęciach tawuły jak żurawki wyglądają; bardzo lubię żurawki, tawuły mniej, ale w tym miejscu nie miałyby szans - więc jest ok
dzięki, pozdrawiam!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies