Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Życie w wiejskim ogrodzie 13:11, 24 sie 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Czy Twoje bergenie rosną w słońcu czy mają ciut cienia???
Widać, ze mężczyzna tym miejscem rządzi bo mocne kolory i mocne kontrasty, bardzo energetyczne miejsce
Życie w wiejskim ogrodzie 13:10, 24 sie 2015

Do góry
Życie w wiejskim ogrodzie 13:04, 24 sie 2015

Do góry
deszczowymaj napisał(a)
Rajski ogród

I tam ... dzięki

Ogródek Iwony 13:03, 24 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ostatnie tchnienie floksów.

moje przycięte i czekam na drugi rzut
Ogródek Iwony 13:01, 24 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Przed domem jest trochę cienia Lubię tam siadać z kawką, gdy na tarasie jest ostre słońce. Pojawiła się więc tam ławeczka (wędrująca, hi, hi ). Stała wcześniej w głębi ogrodu, ładnie na fotkach w oddali wyglądała, ale mało tam siedziałam. Teraz jest tu:

piękny widok..hortensji w takiej ilości to chyba u Ciebie nie widziałam
Bambusy 12:57, 24 sie 2015

Do góry
Cisza w wątku - czyżby nikt nie lubił bambusów?
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 12:55, 24 sie 2015

Do góry
rozark napisał(a)

spotaknko bardzo fajne, gospodyni przemiła a rośliny ma takie że szczęka opada

to nasze zakupy

z przodu jest ogromniasty miskant ( mało widoczny na tym zdjęciu )

tym bardziej zazdroszczę..zakupy TAAKIE to lubięwidać go...
Ogród na glinie 12:49, 24 sie 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
z tyłu mam ukryte tegoroczne sadzonki żurawek Southern Comfort
ładnie rosną i jedna kwitnie
przed zimą będę im musiała znaleźć nową miejscówkę

U mnie Southern Comfort się nie zadomowiła, ale muszę zrobić drugie podejście bo ładna bestia.

Malgosik napisał(a)
rozplenica mnie zaskoczyła, była taka malutka, a teraz tyle kotków ma

Rozplenica cudowna. A jak się rozrośnie to dopiero będzie widok.

Malgosik napisał(a)
mój nowy nabytek 1 szt. Marmalade

Uwielbiam ją. I przyznaję, że to jedyna żurawka która dobrze u mnie rośnie. Jest jak kameleon- zmienna w kolorze.

Malgosik napisał(a)
... miało być pudrowo-różowo przy studni
wyszło trochę?
pomarańcz mi się zakradł

Masz na myśli Marmalade? Ona ma i pomarańcz i róż i .... zmienna jest. Według mnie Kasia ma rację, pasuje.

Studnia cudowna i tak jak piszesz- świetne tło dla roślin.
Życie w wiejskim ogrodzie 12:48, 24 sie 2015

Do góry
Życie w wiejskim ogrodzie 12:47, 24 sie 2015

Do góry
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:45, 24 sie 2015

Do góry
Witam wszystkich!

Nawet nie wiecie jak się cieszę, że znalazłam ogrodowisko! Postanowiłam do Was napisać w związku z pytaniami dot. ogrodu.

1/ W tym roku posadziłam część roślin w swoim ogrodzie. Jeszcze kilka miesięcy przód domu wyglądał tak:

Teraz, gdy wszystko urosło w ciągu lata jest tak:

Po drugiej stronie, przy bramie posadziłam hosty. Niestety nie wiem czemu byłam przekonana, że nie ma tam za dużo słońca (kierunek północ). Efekt jest taki, że hosty zamiast być stalowo zielone są żółte ponieważ jest tam duże nasłonecznienie:

Wiem, że na pewno będę musiała przesadzić je. Przed ogrodzeniem, jak widzicie jest jałowiec płożący, który ma urosnąć z czasem nawet ok 1m w górę i w szerz. Jego kolor to srebrno zielony.

Kolejnym problemem jest brama, która odsuwa się akurat w stronę rabaty, dlatego obawiam się, że w obliczu śniegu będę musiała odgarniać stamtąd śnieg, aby brama mogła się bez problemu otwierać.

Teraz przechodzę do meritum! Na początku wpadłam na pomysł, aby zasadzić kępki ostnicy mocnej pony tail i pod nią posadzić wrzosy na zmianę z zieloną kostrzewą. Niestety, wyczytałam że pony tail jest tylko i wyłącznie rośliną jednoroczną, co mnie trochę zniechęciło. Kolejnym pomysłem byłoby zasadzenie red barona w jednej linii i pod nim kostrzewę zieloną, jednak nie wiem czy na skutek odśnieżania czy ta trawa by się nie połamała. Czy może macie jakieś pomysły, aby zrobić jakąś małą rabatę, która by nawiązywała do wcześniejszych nasadzeń, ale żeby nie były to wysokie rośliny? Czy ktoś może już robił rabatę wrzosowo-trawiastą?

2/ Mam również kilka pytań dot. pielęgnacji młodego ogrodu.

Jak widzicie mam w jednym rogu ukończonej rabaty (1 zdjęcie) małe bukszpany. Czy warto je na wiosnę u góry przyciąć, aby bardziej się rozgałęziły? Czytałam w Internecie, że młody bukszpan powinno się dużo ciąć zarówno na jesień, jak i wiosnę jednak obawiam się czy to nie osłabi rośliny & czy ktoś zwyczajnie nie pomylił się pisząc o jesieni?

Czy trawy takie jak: rozplenica japońska, kostrzewa siwa, miskant zebrinus, trawa pampasowa, czy ta słomkowa trawa ze zdjęć należy okrywać na zimę? Jeśli chodzi o pielęgnacje traw rozumiem, że wszystkie z wymienionych traw na wiosnę trzeba przyciąć. Jednak, czy są jakieś odmienne techniki obcinania traw, czy należy to zrobić tuż nad ziemią, czy zostawić z 20cm? Co z nawożeniem?

Będę bardzo wdzięczna za pomoc w powyższych zagadnieniach Pozdrawiam!
Życie w wiejskim ogrodzie 12:40, 24 sie 2015

Do góry
Życie w wiejskim ogrodzie 12:40, 24 sie 2015

Do góry

Nawożenie, zasilanie trawnika 12:39, 24 sie 2015

Do góry
Biorą pod uwagę powyższy post jest taka sytuacja.

Zrobiłem badanie gleby (poniżej), z którego wyszło, że brakuje wszystkich składników, więc rzuciłem:
- Saletrzak z magnezem(27% N całkowity, 13,5% N amonowego, 13,5% N azotanowego, 4% tlenku magnezu całkowitego MgO),
- Siarczan potasu (52% tlenku potasu K2O, 45% trójtlenku siarki SO2),
- Superfosfat (40% P2O5).

Jak nawozić, aby celować w wartości wskazane w poście Waldka i nie rzucić za dużo nawozu? Na jaki okres wystarczy rzucony nawóz?

Ogródek Iwony 12:28, 24 sie 2015

Do góry
babka napisał(a)
Czytam że zastanawiasz się nad stipą, Ty miałaś z siewek tegorocznych? Ja wiosną kupiłam ubiegłoroczną gdzie stare włosy musiałam wyczesać i teraz wygląda pięknie wiec poczekaj z jej wywalaniem a siewki zrób w razie w

Mówisz, żeby wyczesać?
Czym czeszesz trawy Olu?
Fajnie Cię widzieć Coraz więcej osób pokazuje się na awatarkach

Jeżówki w stipie się schowały.
Po prostu ogród... 12:21, 24 sie 2015

Do góry
Ewa, Betka - dla Was parę fotek

Ogrodowy spektakl trwa ... 12:18, 24 sie 2015

Do góry
mira napisał(a)

Piękne rabaty.Lubię u ciebie bywać

Czy wiesz co to jest to kwitnąco na różowo? Mam tego pełno na łące i bardzo mi się podoba. Idealne do bukietów.
Jestem w polu 12:15, 24 sie 2015

Do góry
Warmia napisał(a)

I ja jestem za stożkiem zamiast jaja
Małymi kroczkami do celu... 12:14, 24 sie 2015

Do góry
KasiaW76 napisał(a)
U mnie dzisiaj placzliwy dzien po tym jak przesunęłam rabaty o 30 cm i musze tez to samo zrobić z niektorymi roślinami.... Chciałam sobie sama wykopać kilka dołków ale nie mam siły walczyć z ceglami i lupkami

Kasiu ja też kombinuje i kombinuje, miałam trochę odpocząć, a męczy mnie dalej myślę o dalszej części rabaty i stwierdzam, że mogłam nie robić żadnych fal, tylko linie prosta, bo teraz poradzić sobie nie mogę z dalszą częścią. Nie wiem wykombinowalam póki co takie coś. Chciałabym w tym roku posadzić jeszcze te miskanty gracillimus,bo na wiosnę ciężka dostać u nas trawy i będę stała w miejscu. Co o tym myślicie? Może być takie coś?

Klocki zastepuja szmaragdy posadze tam na razie 6 szt. A przed nimi miskanty, dalszą część zrobię już na wiosnę.
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 12:11, 24 sie 2015

Do góry
Małgoś

wyplewiłam takie paskudztwo, jakaś nn odmiana werbeny, zero koloru, bałam się, że mi się rozsieje

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies