Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Wieloszka"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 13:00, 06 cze 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

Irenko, skąd wytrzasnęłaś tą żuraweczkę Solar Power? Właśnie doczytałam w necie, że ona wytrzymuje na słońcu - no idealna dla mnie! Ale cena we Florini.pl powala - 13,90zł!!! Zdradzisz gdzie kupiłaś i za ile?
Ogródkowe perypetie:) 12:45, 06 cze 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

a dokładnie..złapać kwiatostany i ciachnąć..? nigdy tego nie robiłam
jak ściełam babci kiedyś włosy to jej pół roku nie rosły

Dokładnie tak!
A pissardi jak ze szkółki w donicy, to można sadzić.

GRATULEJSZYN Z OKAZJI 100!!!!!!!!!!!!!

no patrz, nowy avatarek, a ja się zastanawiam kto zacz?)
dziękuję Aguś
Początki w Kruklandii 12:37, 06 cze 2012

Do góry
Joaska napisał(a)
http://allegro.pl/tawula-jap-goldflame-plomien-w-ogrodzi-i2397770238.html zerknij na te.

Te też mam - nawet przycinane rosną większe od golden princess i kolor tez mają inny, mniej limonkowy. ALe może Juzia takie woli?
Początki w Kruklandii 12:16, 06 cze 2012

Do góry
Jakie Ci wpadną w oko w limonkowym kolorze - u nas pełno golden princess, ale np. goldmound, które ja mam nigdzie nie mogę dostać. Też uważam, że ładniej by to wyglądało, gdyby tych tawuł było po każdej stronie więcej niz jedna
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 12:12, 06 cze 2012

Do góry
Ewa napisał(a)

Wybieram się do dziewczyn z Dolnego Śląska

No ja myślę!!!
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 11:31, 06 cze 2012

Do góry
magnolia napisał(a)

Kulkowałam wczoraj krzaczory bukszpanowe na nową rabatę z wiśniami umbraculifera . Oprócz kulek z bukszpanu będą tam trawki - chyba carex evergold albo złote hakone (ale nie mogę ich nigdzie dostać). Podpowiedzcie jak te kule ustawić - nie chciałabym znowu w rządku... Może tak porozrzucane pod wiśniami a pomiędzy nimi trawki? Taka mała przymiarka, ale na razie za mało kul. Podpowiedzcie plisssss!!!

A to jedna z kulek w trakcie kulkowania - moja głowa obok dla porównania wielkości

Nieźle jest, nierówno będzie najlepiej wg. mnie.
Tak jak ustawiasz jest prawie dobrze, tylko zrób większ róznice- tzn, jak maja byc np 3 blisko siebie to blisko, a dalsze niech będa dalej żeby odstęp był wyraźny nawet jak urosną. fajnie będzie za jakiś czas jak te blisko siebie nawet się połaczą, gdzieniegdzie będą pojedyncze, samotne, gdzieś parka, gdzieś parka + dziecko.... itp. czyli nierówno, z fantazją.

wow, gigant i jaka ładna i głowa i kulka
Ogródkowe perypetie:) 11:09, 06 cze 2012

Do góry
abiko napisał(a)
a dokładnie..złapać kwiatostany i ciachnąć..? nigdy tego nie robiłam
jak ściełam babci kiedyś włosy to jej pół roku nie rosły

Dokładnie tak!
A pissardi jak ze szkółki w donicy, to można sadzić.

GRATULEJSZYN Z OKAZJI 100!!!!!!!!!!!!!
Ogród Leny. 11:07, 06 cze 2012

Do góry
Lena napisał(a)

Anulka barrrdzo mi miło
Uwielbiam ogród przed,w czasie i po deszczu - jego soczystość jest niepowtarzalna

Dokładnie! Ale ja wolę tuż po deszczu soczystość i czystość, błyszczące listki...
Fajne zdjęcia robisz Lena! A moim cisom summergold przymrozek ściął wszystkie młode przyrosty - są do obcięcia
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 11:02, 06 cze 2012

Do góry
Juzia_G napisał(a)
Tu też dawno mnie nie było Wszystko przez te znikające powiadomienia....
Widzę, że u Ciebie też niezłe kulonowo

Mój M. się śmieje, że powinniśmy się nazywać "sekta bukszpanowa" Mam już ponad 150szt.bukszpanów i wciąż mi mało
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:58, 06 cze 2012

Do góry
magnolia napisał(a)

Kulkowałam wczoraj krzaczory bukszpanowe na nową rabatę z wiśniami umbraculifera . Oprócz kulek z bukszpanu będą tam trawki - chyba carex evergold albo złote hakone (ale nie mogę ich nigdzie dostać). Podpowiedzcie jak te kule ustawić - nie chciałabym znowu w rządku... Może tak porozrzucane pod wiśniami a pomiędzy nimi trawki? Taka mała przymiarka, ale na razie za mało kul. Podpowiedzcie plisssss!!!

A to jedna z kulek w trakcie kulkowania - moja głowa obok dla porównania wielkości

Tak jak ustawiasz jest prawie dobrze, tylko zrób większ róznice- tzn, jak maja byc np 3 blisko siebie to blisko, a dalsze niech będa dalej żeby odstęp był wyraźny nawet jak urosną. fajnie będzie za jakiś czas jak te blisko siebie nawet się połaczą, gdzieniegdzie będą pojedyncze, samotne, gdzieś parka, gdzieś parka + dziecko.... itp. czyli nierówno, z fantazją.

Aleee kula Ci się trafiła

Ja bym dał pomiędzy kulami tylko trawy - a dalej może być lawenda
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:57, 06 cze 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Praca sekatorem ręcznym kształtuje charakter i siłę ducha A tak serio: no muszę usprawnić sobie pracę, bo nie mam już czasu na cackanie się z każdą kulką. M. chciał już dawno kupić te nożyce elektryczne, ale ja bałam się, że jak źle je przyłożę, to zepsuję kształt całej kulki. Wchodzę w tego Boscha!

Może i kształtuje charakter i siłę ducha, ale i czasu zabiera
Masz już taką wprawę w ciachaniu, że na pewno nie zepsujesz niczego, a nawet jeśli, to i tak zrobisz taką fotkę, że nikt nie zauważy, hihihi
Tawuły, trawki i hakuro też tnę jak najczęściej, więcej niż przepisowo 2 razy w roku - oczywiście jak mam czas

ja mam tak z hakuro, tnę jak mi się przestaje podobać
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:48, 06 cze 2012

Do góry
bialofiolet napisał(a)
Bardzo mi się u Ciebie podoba. Zostanę chyba na dłużej

Poczekajcie tylko, aż M.trawkę skosi bo wybujała nieco Jakie uśmiechnięte buźki na tym avatarku
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:47, 06 cze 2012

Do góry
Domi napisał(a)

Praca sekatorem ręcznym kształtuje charakter i siłę ducha A tak serio: no muszę usprawnić sobie pracę, bo nie mam już czasu na cackanie się z każdą kulką. M. chciał już dawno kupić te nożyce elektryczne, ale ja bałam się, że jak źle je przyłożę, to zepsuję kształt całej kulki. Wchodzę w tego Boscha!

Może i kształtuje charakter i siłę ducha, ale i czasu zabiera
Masz już taką wprawę w ciachaniu, że na pewno nie zepsujesz niczego, a nawet jeśli, to i tak zrobisz taką fotkę, że nikt nie zauważy, hihihi
Tawuły, trawki i hakuro też tnę jak najczęściej, więcej niż przepisowo 2 razy w roku - oczywiście jak mam czas
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:44, 06 cze 2012

Do góry
magnolia napisał(a)

Magnolio, o taką właśnie radę mi chodziło !!!!!!!!!!!!!!! Na razie za mało kulek wykulkowałam, ale tak własnie miało być - po trzy, po dwie różnej wielkości, tylko tych odstepów nie byłam pewna i ciężko je postawić na rabacie (przewracają sie w tych jutach). ALe jak skończę kulkowanie to powsadzam je do doniczek, poustawiam i wtedy będę BŁAGAĆ CIĘ o radę !
A czy myślisz, że pomiedzy nimi wszędzie jeden rodzaj trawy (np.carex evergold- czy nie będzie za niska?) czy mozna jeszcze wrzucić lawendę? Nie chciałabym przedobrzyć...
Ogród Dominiki 10:13, 06 cze 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Za Twoją i Richiego namową i ja będę mieć buka czerwonolistnego - Rohan Obelisk, może juz dziś

Będzie Pani zadowolonaaa....
Ogród Dominiki 10:12, 06 cze 2012

Do góry
Za Twoją i Richiego namową i ja będę mieć buka czerwonolistnego - Rohan Obelisk, może juz dziś
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:09, 06 cze 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:03, 06 cze 2012

Do góry
abiko napisał(a)

O aga a jak ci się tnie tym czymś co masz w ręku?

Ale fajne włości

Bukszpan piękny.Ja też nie lubię kwiatostanów traw, a nawet tawuł. Dzięki za info dot. sprzętu. Muszę sobie coś takiego kupić na czerwcowe cięcie, bo dotąd ciachałam ręcznie, żeby mnie nie poniosło...

A właśnie Domi.. trawy zapuściłam nie wiem czy te kwiatostany teraz ściąć czy już tak zostawić... i to samo dotyczy tawuł..ciąć je teraz bez cackania??

Ja tnę bez cackania, ale te roślinki regenerują się bardzo szybko i czasem trzeba powtarzać cięcie po kilka razy, bo pojawiają się nowe kwiatostany, i nowe....
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:01, 06 cze 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Bukszpan piękny.Ja też nie lubię kwiatostanów traw, a nawet tawuł. Dzięki za info dot. sprzętu. Muszę sobie coś takiego kupić na czerwcowe cięcie, bo dotąd ciachałam ręcznie, żeby mnie nie poniosło...

No nie wierzę Domi, że Ty w swoim ogrodzie wszystko dotąd ciachałaś ręcznie?! Takim prostym urządzonkiem bierzesz małą kępę kwiatów trawy do ręki i ścinasz jednym ruchem. Owszem, czasem ciut ponosi, ale tylko jak się spieszę

Ogród Dominiki 09:54, 06 cze 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Domi, mało oryginalnie - zachwycam się zdjęciami i Twoim ogrodem, no ale jak tu się nie zachwycać???

Aga,mój ogród leży odłogiem. Serce mi się kraje, ale nie mam kiedy w nim robić. M. też jest zarobiony, więc nie mam serca zawracać Mu głowy skubaniem i plewieniem. Moja Mama wczoraj zrobiła porządek z tulipanami, a zeszło Jej od rana do wieczora. A tu jeszcze tyle strat wyrządził mróz. Wypadałoby poskubać wszystkie uszkodzone listki, ale nic z tego.

No to powiem Ci, że jak na leżenie odłogiem, to się Twój ogród fantastycznie prezentuje Mój po tygodniowym leżeniu odłogiem zarósł chwastami, bo M. podlewał roślinki, ale na wyrywanie chwastów już mu chęci zabrakło Dobrze, że chociaż mama Ci pomogła, bo łanem cebulowych wszyscy się zachwycali, ale potem posprzątać nie ma komu U mnie też mróz wyrządził dużo szkód i tak dziwnie "szedł" przez ogród... W sobotę poobcinałam uszkodzone liście host (niektórym zostały po dwa na krzyż ), ale bukszpany muszą poczekać jeszcze ze 3 tygodnie na przycięcie, bo te przyrosty, które oszczędził mróz jeszcze nie ściemniały. A Ty kochana nie przejmuj się tak bardzo ogrodem, bo masz teraz ważniejsze oczko w głowie a chwasty nie zając...

No widzę u Ciebie w wątku, że szalejesz z sekatorkiem. Zregenerowałaś się i ....heja! Mnie najbardziej jest żal klonów palmowych, bo dostały mrozem bardzo mocno. Zaczęłam je trochę obskubywać. Mam nadzieję, że wypuszczą nowe listki. Hosty odbiją Ci bardzo szybko, ale uważaj na ślimaki, bo u mnie już się kręcą wkoło... Jak mi ślimak wygryzie w liściu dziurę, muszę liść oberwać, bo mnie denerwuje. A jak są tylko dwa liście, to szkoda każdego Podczas licznych spacerków z wózkiem po okolicy oglądam sobie roślinki u innych i wszystkie klony palmowe wyglądają nędznie. Tak się pocieszam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies