Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

U BusyBee w ogródku... 22:56, 11 wrz 2014

Do góry
BusyBee napisał(a)

Rozplenice to hameln...coś chciałam pomiędzy.....dla koloru, ale jeśli żurawki po lewej taką dużą grupą, to już nie w rozplenicach, bo za dużo...
Rozchodniki same wysokie widuję, mogę je ewentualnie po prawej...a przed nimi kilka sztuk czegoś niskiego, jako wykończenie przy trawniku...pewnie trawki...

Ana dziękuję za pomysły

No nie mogłam odpuścić....

Jak rozchodniki po prawej to przed nimi wrzosy, a po lewej jakiś wyższy berberys może nawet dwa?, może powtórzona rozplenica i przed tym żurawki?

Na pierwszej fotce w poniższym linku kolumnowy berberys pięknie kontrastuje na tle biało zielonej trawy....ale pewno już widziałaś tę realizację Danusi

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-z-wrzosowiskiem
U BusyBee w ogródku... 22:45, 11 wrz 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
rozchodnik ładnie wygląda z rozplenicami ale tam masz za ciasno weź pod uwagę, że rozplenice zabiorą ci średnio po 70-100cm (zależnie od odmiany), a rozchodnik fajnie wygląda w masie Ostatnio widziałam fajnego ciemnolistnego rozchodnika, a może ten pasek który pomalowałam na czerwono cały wypełnić takim ciemnym rozchodnikiem, i tam też nabazgrałam taki zielony krzaczek(rozplenica) będzie wchodziła w rozchodniki a linia dzieląca gatunki nie będzie taka 'dosłowana'
A jak chcesz coś dać w rozplenice to może jakieś jeżówki...

Rozplenice to hameln...coś chciałam pomiędzy.....dla koloru, ale jeśli żurawki po lewej taką dużą grupą, to już nie w rozplenicach, bo za dużo...
Rozchodniki same wysokie widuję, mogę je ewentualnie po prawej...a przed nimi kilka sztuk czegoś niskiego, jako wykończenie przy trawniku...pewnie trawki...

Ana dziękuję za pomysły
U BusyBee w ogródku... 22:35, 11 wrz 2014

Do góry
rozchodnik ładnie wygląda z rozplenicami ale tam masz za ciasno weź pod uwagę, że rozplenice zabiorą ci średnio po 70-100cm (zależnie od odmiany), a rozchodnik fajnie wygląda w masie Ostatnio widziałam fajnego ciemnolistnego rozchodnika, a może ten pasek który pomalowałam na czerwono cały wypełnić takim ciemnym rozchodnikiem, i tam też nabazgrałam taki zielony krzaczek(rozplenica) będzie wchodziła w rozchodniki a linia dzieląca gatunki nie będzie taka 'dosłowana'
A jak chcesz coś dać w rozplenice to może jakieś jeżówki...
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 20:01, 11 wrz 2014

Do góry
katiaxx napisał(a)

Wiśnia + rozplenica = nowocześnie, latem moim zdaniem łaaaaaaaał ale zimą ? - na przedogródki poleca się jednak coś zimozielonego - nie wiem jak rozplenica wygląda zimą (jeszcze nie przeżyłyśmy razem zimy ; ja i moja rozplenica) jeśli jest to trawa pokryta szronem/śniegiem to tez pięknie

Aktualnie skłaniam się do tej wersji, a trawa zimą, czy też na wiosnę przycieta w kulę, tak jak Toszka pokazała, bardzo mi się widzi
Po prawej stronie ścieżki, przy ogrodzeniu muszę posadzić tez jakiś szpaler drzew, a nie jestem juz przekonana do cisów kolumnowych, tak jak to pokazałam. Może graby tam posadze...
Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu 11:09, 11 wrz 2014

Do góry
Karolinek napisał(a)
Zrobiłam na szybko plan nasadzeń. Oby był w miarę czytelny i mam nadzieję, że o taki schemacik chodziło, Danusiu.

1 - jałowiec skalny 'Blue arrow' x 2
2 - pęcherzyca 'Diabolo' x 2
3 - cis pospolity ' Summergold' x 5
4 - berberys 'Harlequin' x 4
5 - rozplenica 'Hameln' x 3
6 - sosna ' Winter gold' x 1
7 - hortensja 'Limelight' x 2
8 - cyprysik Lawsona kula x 1
9 - dereń 'Elegantissima' x 2
10- świerk serbski 'Nana' x 1
11- cyprysik groszkowy 'Filifera Aurea Nana' x 3
12- tuja 'Danica' x 4
13- trzmielina x 8
14- wrzosy
15- rozplenica 'Rubrum' x 3 posadzone w doniczkach (do wykopania, może przezimują w piwnicy)
16- tuja 'can-can' x 4

Mam jeszcze w razie potrzeby do wykorzystania
3 miskanty 'Morning L'
2 lilaki palibin

Jeszcze mam jedno zdjęcie z góry, na którym widać, że jeden cis nie zmieścił się i posadziłam go nieco dalej, i zdjęcie z wąską rabatą (80 cm)po drugiej stronie wejścia z tujami 'Can-can'.

Dołożyłabym jeszcze 1 szt Hortensji ( nr 7 ) żeby były 3 szt łącznie . Bo lepiej wyglądają nieparzyste ilości nasadzeń i zrobiłabym dróżkę w kształcie łuku analogicznie jak kształt wykuszu ( tam gdzie masz nr 11) . Siódemki przesunąć bardziej do rogu, a w miejscu jedenastek zrobić ścieżkę = rzeczkę, a wtedy jedynastki przesunąć bliżej płotu.

Takie o są moje spostrzeżenia. Ciekawe co doradzi ci Danusia ?
Ogród Beaty 09:54, 11 wrz 2014

Do góry
Ja nie wiem czemu ale mam wrażenie, że rozplenica z lewej jest po prostu ususzona....
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:25, 10 wrz 2014

Do góry
jalos napisał(a)
Ależ pięknie u Ciebie!
Podglądam od kilku dni i nieustannie się zachwycam
Dodaję Twój ogród do moich ulubionych.

A ta piękna rozplenica na lewo od leżaków na jednym ze zdjęć to jak to odmiana?

nie mam pojęcia, kupowana jako rozplenica w odmianach...
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 19:49, 10 wrz 2014

Do góry
Ależ pięknie u Ciebie!
Podglądam od kilku dni i nieustannie się zachwycam
Dodaję Twój ogród do moich ulubionych.

A ta piękna rozplenica na lewo od leżaków na jednym ze zdjęć to jak to odmiana?
Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu 18:12, 10 wrz 2014

Do góry
Zrobiłam na szybko plan nasadzeń. Oby był w miarę czytelny i mam nadzieję, że o taki schemacik chodziło, Danusiu.

1 - jałowiec skalny 'Blue arrow' x 2
2 - pęcherzyca 'Diabolo' x 2
3 - cis pospolity ' Summergold' x 5
4 - berberys 'Harlequin' x 4
5 - rozplenica 'Hameln' x 3
6 - sosna ' Winter gold' x 1
7 - hortensja 'Limelight' x 2
8 - cyprysik Lawsona kula x 1
9 - dereń 'Elegantissima' x 2
10- świerk serbski 'Nana' x 1
11- cyprysik groszkowy 'Filifera Aurea Nana' x 3
12- tuja 'Danica' x 4
13- trzmielina x 8
14- wrzosy
15- rozplenica 'Rubrum' x 3 posadzone w doniczkach (do wykopania, może przezimują w piwnicy)
16- tuja 'can-can' x 4

Mam jeszcze w razie potrzeby do wykorzystania
3 miskanty 'Morning L'
2 lilaki palibin

Jeszcze mam jedno zdjęcie z góry, na którym widać, że jeden cis nie zmieścił się i posadziłam go nieco dalej, i zdjęcie z wąską rabatą (80 cm)po drugiej stronie wejścia z tujami 'Can-can'.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:50, 10 wrz 2014

Do góry
malkul napisał(a)
Irenko rozplenica w spaniale wygląda u ciebie, i ten lan werbeny też miodzio.
bardzo podoba mi sie fotka z rozplenica i jeżówka gdy tak sie tulą

wcześniej był tu luz, a teraz bardzo konkurują rosliny,nie wiem czy zmieniać, czy zostawić.../
wrzosy daja po oczach, te najszybciej

klony i rozchodniki
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:22, 10 wrz 2014

Do góry
chyba pasuje już do tego co rośnie, czyli berberys, ognik purpurowy, ligustr zielony i pięciornik, tawuły są ciut dalej cięte w mur, nie widać ich tu

posadzone tawuły Gold Carpet, jutro dalsze sadzenie i wykańczanie w donicach

a tu rusza rozplenica Moudry, też z jednej wiosną robiłam 4 sadzonki
Ogród prawie romantyczny 11:00, 10 wrz 2014

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Agnieszko ale u Ciebie wciąż kolorowo Z Anabelek będziesz bardzo zadowolona tylko podsadź je czymś w nóżkach bo się pokładają najlepiej rozplenicą

Gdzie robiłaś zakupy cebulowe i co nabyłaś ?

Dzięki Przemku za podpowiedź mam już jedną anabelkę i choć kwiaty duże i piękne, pokładają się pod wpływem ciężaru. Chciałam przygotować dla nich podpórki, alebyłyby widoczne. Rozplenica zasłoni je częściowo i to jestduper pomysł
Z cebulowych kupiłam szafirki armeńskie, tulipany białe,różowe i fioletowe, czosnki duuużo czosnków niebieskie, karatawskie, ivory, sztyletowe, Krzysztofa i inne,których nie pamiętam, sprawdzę w domu. Wiadomość, gdzie kupiłam,wyślę na pv
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 08:50, 10 wrz 2014

Do góry
Irenko rozplenica w spaniale wygląda u ciebie, i ten lan werbeny też miodzio.
bardzo podoba mi sie fotka z rozplenica i jeżówka gdy tak sie tulą
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 08:16, 10 wrz 2014

Do góry
katiaxx napisał(a)
jazzy no i ku której opcji się skłaniasz - kulki czy rozplenica ?

Mnie juz głowa boli od tego myślenia Trawy są piękne i nowoczesne. Kulki takie ladniutkie i uporządkowane. Obie wersje kusza. Wymyśliłam też że można by zrobić prostokątny pas przez cala rabate okalający śliwki - np. z berberysu
A trawy dac na drugą stronę albo tam zamiast kolumnowych cisów... Eh...
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 08:06, 10 wrz 2014

Do góry
jazzy no i ku której opcji się skłaniasz - kulki czy rozplenica ?
U BusyBee w ogródku... 17:15, 09 wrz 2014

Do góry
SylwiaKa napisał(a)
Kasiu, okazało się, że sklep w którym byłam to nie ten o którym chodziło Gosi - przy Zemborzyckiej są dwa - ja o tym nie wiedziałam
Jutro jadę do tego drugiego to sprawdzę tam rośliny z Twojej listy
Rozplenica, że tak powiem "zwykła" - podstawowa Pennisetum alopecuroides, u nas podobno przemarzają ale ona tak mi się podoba, że nawet godzę się na to, że w przyszłym roku będę musiała kupić nowe Miałam dwie kupione wcześniej, dziś kupiłam jeszcze trzy - dużo większe Ogacę je porządnie - i może eksperyment się uda?
Zdjęcia zaraz wrzucę bo coś mi się nie chcą załadować choć wcześniej wrzucałam u Gosi i było ok, hm...
Planu na nasadzenia nie mam żadnego, nie potrafię rysować, kupuję rośliny i ustawiam je na rabacie, przestawiam 100 razy, stoją nie wkopane tydzień albo i dwa, a jak już się przekonam, że to tak ma być to w końcu sadzę. Co nie znaczy, że rośliny nie zmieniają jednak potem miejsca
Bardzo podoba mi się ogród Dominiki i do takiego widoku chciałabym dążyć. Niestety trafiłam tu dosyć niedawno jak już Dominika przestała pisać na forum dlatego nie mam jej nawet jak o cokolwiek zapytać.
U mnie ogród zaczął się od zasadzenia żywopłotu 2 lata temu, zamieszkaliśmy późnym latem rok temu, tej wiosny dopiero zasialiśmy trawę bez pomysłu na rabaty bo to był trudny czas i ogród był ostatnią rzeczą o której myślałam. Teraz pokutuję bo pod każdą rabatę muszę kwadratami ściągać darń. Straszna to jest praca
Okropnie się rozpisałam, przepraszam

Pisz, pisz- lubię czytać
Ogród Dominiki znam- pełna harmonia i nie jest proste ją osiągnąć....ale próbujemy

Zdejmowanie darni - to zajęcie znamy chyba wszyscy rzeczywiście nic miłego....

Napisz jeszcze, czemu graziella- nie znam jej....

I jeszcze raz dziękuję za fotorelację- jesteś kochana... buziaki za to

Szkoda, że nie mogę z Wami na te zakupy....buu: (
U BusyBee w ogródku... 17:06, 09 wrz 2014

Do góry
Kasiu, okazało się, że sklep w którym byłam to nie ten o którym chodziło Gosi - przy Zemborzyckiej są dwa - ja o tym nie wiedziałam
Jutro jadę do tego drugiego to sprawdzę tam rośliny z Twojej listy
Rozplenica, że tak powiem "zwykła" - podstawowa Pennisetum alopecuroides, u nas podobno przemarzają ale ona tak mi się podoba, że nawet godzę się na to, że w przyszłym roku będę musiała kupić nowe Miałam dwie kupione wcześniej, dziś kupiłam jeszcze trzy - dużo większe Ogacę je porządnie - i może eksperyment się uda?
Zdjęcia zaraz wrzucę bo coś mi się nie chcą załadować choć wcześniej wrzucałam u Gosi i było ok, hm...
Planu na nasadzenia nie mam żadnego, nie potrafię rysować, kupuję rośliny i ustawiam je na rabacie, przestawiam 100 razy, stoją nie wkopane tydzień albo i dwa, a jak już się przekonam, że to tak ma być to w końcu sadzę. Co nie znaczy, że rośliny nie zmieniają jednak potem miejsca
Bardzo podoba mi się ogród Dominiki i do takiego widoku chciałabym dążyć. Niestety trafiłam tu dosyć niedawno jak już Dominika przestała pisać na forum dlatego nie mam jej nawet jak o cokolwiek zapytać.
U mnie ogród zaczął się od zasadzenia żywopłotu 2 lata temu, zamieszkaliśmy późnym latem rok temu, tej wiosny dopiero zasialiśmy trawę bez pomysłu na rabaty bo to był trudny czas i ogród był ostatnią rzeczą o której myślałam. Teraz pokutuję bo pod każdą rabatę muszę kwadratami ściągać darń. Straszna to jest praca
Okropnie się rozpisałam, przepraszam
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 14:23, 09 wrz 2014

Do góry
Dobrze, dziecko wróciło ze szkoły i mam zdjęcie ostrzyżonej kuli z rozplenicy (to ta "słomiana" kula)

Przepraszam za kiepską jakość, bo to uboczny efekt powiększenia

Zaznaczam, że to efekt przejściowy przed momentem wiosennego cięcia, przed wybudzeniem się trawy.

Link do nieciętej, zimowej rozplenicy dała już Kasia

Dodam, a raczej dam pod rozwagę dyskretną wskazówkę, że na tę rabatę musi być to średnia, albo mała rozplenica.
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 13:12, 09 wrz 2014

Do góry
lfficial&channel=sb&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=a-AOVOGtKYWEO5ChgJgG&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1344&bih=705" target="_blank" rel="nofollow">https://www.google.pl/search?q=rozplenica+zim%C4%85&client=firefox-a&hs=88K&rls=org.mozillalfficial&channel=sb&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=a-AOVOGtKYWEO5ChgJgG&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1344&bih=705

czy cięta wygląda jak jeż ?

http://zojalitwin.wordpress.com/2011/10/01/rozplenica-japonska/

W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 13:01, 09 wrz 2014

Do góry
Toszka napisał(a)
rozplenica zimą wygląda tak samo... z jedna małą różnicą - jest sucha, słomkowa, prawie złota... czasami jak jest dużo śniegu to pod nim się kładzie - wystarczy otrząsnąć. Oszroniona jest bossska. Z czasem sypią się kłosy i wtedy ścinam ją w kulę (mam jedno fatalne zdjęcie, ale trzeba ten fragment wyciąć, by pokazać publicznie, a to musi zrobić moje dziecko, które zmieniło program graficzny, a dla mnie to...kosmos )

Ja swoje, niemałe, kule cisowe kupiłam po 30zł... trzeba wiedzieć gdzie szukać i czasami pojechać 200km... Bukszpana non stop trzeba pilotować, kontrolować i pryskać... rok w rok... cis, jeśli kupi się bez misecznika, prócz strzyżenia jest bezobsługowy... i nie wymarza jak bukszpan w duże mrozy. i tyle... albo aż tyle

Toszka, jestem Ci wdzięczna za każde słowo, które u mnie piszesz . Powiem Ci, że czytalam jak Danusia odradza buxy, dlatego dalam tam tez opcje z trzmielina, ale jeśli cis jest tak rewelacyjny w uprawie, to na pewno mocno wezme go pod uwagę.
Denerwuje mnie trochę moja niewiedza w kwestii roślin, no ale może za rok, dwa będę juz bardziej kumata
Rozplenice uwielbiam! Ale jak one miałyby być tam umieszczone?
Proszę, pokaż koniecznie to zdjęcie Twojej trawy! Przyznał się że nigdy nie slyszalam o formowaniu trawy w kule... Ale ja w ogóle malo slyszalam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies