Moi Drodzy
Uprzedziłam Tomka, że jestesmy zainteresowani
rozplenica Black Beauty,
Red Baron
turzycę Amazon Mist
miłkę okazałą
konwalnika
hakone aureola
Sesleria jesienna - tu chyba będzie spore zianteroswanei
Miskantami Gracillimus i ML
Czy coś jeszcze dopisać? Proszę wpisywać W tym wątku
Finkę uprzedzę, że jest zapotrzebowanie na jeżówki
Ale tak naprawdę to chyba przyjeżdżamy dla atmosferyi dla wspólnego spotkania
POdoba mi się też taka trawka - ale to jest niska, na pewno gdzieś znajdę dla niej miejsce , może nie na tej rabacie ale zapiszę sobie żeby nie zapomniec
Malgosik za hortensjami nie ma traw - te jasnozielone to własnie hortensje.
Docelowa rabata będzie mniej więcej tak jak idzie wąż ogrodowy ale jutro wyznaczę dokładną linię rabaty.
Hortensje kupiłam Limelight a berberysy kulki - Admiration.
Malgosik myślisz żeby ograniczyć rozplenice do 2 szt. Ale co wtedy tam wstawić?
Rabatka Danusi cudowna ale ja nie chcę aż tak szerokiego narożnika.
Jak liście irysów dobrze się trzymają przez cały sezon to moga zostać. Ciekawe jaki kolor mają kwiaty. Włąsciwie z białym kolorem pni to każde będą wyglądać dobrze.
Trawy oczywiście przed tujami, ale to wymagało by dodatkowej pracy.
Co do lini za kulkami to chyba jako ograniczenie rabaty na koću; to takie rabaty najlepiej jak mają 1,5-2 m szerokości.
Ja cyba bym nie robiła jednak ograniczenia. Pomysł z hortensją wydaje mi się dobry. Wiem, że tu panuje powszechne umiłowanie dla odm. 'Limelight'. A Ja bym widziała jakąś niską o bardziej delikatnych w wyrazie kwiatach i sztywnych pędach. Przez swą delikatność dobrze by się komponowała z brzozami i nie przytłaczała przedogródka (np. dodm. DART'S LITTLE DOT 'Darlido'). Przecież trzeba jej posadzić kilka sztuk - ile tam jest metrów? I bez dodatkowych roślin (niższe piętro już masz - kulki i trawki).
Magda,
witaj!
ale Ci Gosia projekcik strzeliła - super! Jak korzenia nie da rady wyciągnąć, to zostaw, sadź dookoła, zarośnie.
Rząd tujek nie musi być pełny - może być trawa wysoka - tu chyba rozplenica?
Martucha specjalnie dla Ciebie zdjęcie z wczoraj: rozplenica Red Baron. Kłosy wybarwiają się już na różne kolory i rzeczywiście jest piękna i mocno mi urosła
Ta rozplenica ... to na tapetę ... głosuję. Posadziłam w tym roku 2 sztuki duże i mam nadzieję, że przezimują.
Robert, a ten robot kuchenny to zawsze chciałam mieć, nawet do ozdoby, bo kuchni nie znoszę. Nigella Lawson w takim wszystko urabia od wielu lat. U nas ceny kosmiczne na niego.
Chyba to co wymyślałam z tymi begoniami nie ma sensu to nie ten styl, wymyśliłam trawiasto, chyba to najlepsze carex buchnani, rozplenica little bunny i trzmielina na pniu, trzy berberyski tiny gold
Albo inna opcja żeby obok siebie dać dwa stożki a z tyłu tą trzmielinę
Irenko, trawy masz obłędne Czy rozplenica firewoks zimuje??? Ja myślałam, że nie i...nie kupiłam Bukszpany też mi chorują, tylko nieco wolniej łapią chorobę, ale jednak...Już nie mam siły i ochoty ich kropić - będzie co będzie... Pozdrawiam
Madżen - pięknie
Jak oglądam Twoją Rubrum, skłaniam się aby zrobić dla niej wyjątek od zasady nie sadzenia jednorocznych na rabatach. Cudnie wygląda
A ta mała rozplenica przed to rozplenica little bunny? Chyba jest jednak większa. Może więc r.boy?
Serdecznie
O matko, gdzie te elaboraty, nie mogę znaleźć, a takie ważne są dla mnie teraz Toż ja przez róże już spać nie mogę, nóż na gardle bo ziemie pod róże trzeba szykować, a ja jeszcze nie wiem czy coś kupię tej jesieni i nie wiem co???