Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Ogródek Asi?! 22:59, 30 wrz 2012

Do góry
goniako napisał(a)
Po lewej stronie chodnika (tam gdzie trawnik) postanowiliśmy z mężem posadzić tuje Danica coś podobnego jak na tym zdjęciu

Tutaj bonsai trzeba włączyć w jedną rabatę, kołki drewniane usunąć. Czy na brzegu rosną pięciornki? Za nimi te kolorowe chyba begonie są niższe, kolejnośc mogłaby być odwrotna. Pięciorniki bym gdzie indziej przesadziła, a zamiast nich lepsze będą tawuły japońskie o żółtych listkach. W żwirku pod domem może hortensje Limeligt?, a pod nimi żurawki Berry Smoothie

Gosia dobrze radzi małą ilość gatunków.

Na każdym forum normalne jest mówienie na "ty" bez względu na wiek
Ogródkowy chaos u monitki 22:49, 30 wrz 2012

Do góry
monitka napisał(a)
Dzisiaj w "ukryciu" jak to mówi Karola posadziłam szafirki pomiędzy hostami i carexami oraz czosnki w hacone. Zobaczymy wiosną co to z tego wyjdzie...
Wiśnia Umbra wczoraj trafiła na swoje miejsce ale wydaje mi się, że muszę ją trochę przesunąć w lewo (mąż się nie ucieszy ) Tam gdzie są czarne donice będą jeszcze kulki z bukszpanowe a przed nimi i wiśnią tawuły cięte w kulkę.

Jak myślicie zostawić wiśnię czy przesunąć?

Wow super ta rabatka Widzę że ogarnął cie szał kulkowania........kuleczki bukszpanowe, kuleczki z tawuły i ta wiśnia super
Ogródkowy chaos u monitki 21:02, 30 wrz 2012

Do góry
Dzisiaj w "ukryciu" jak to mówi Karola posadziłam szafirki pomiędzy hostami i carexami oraz czosnki w hacone. Zobaczymy wiosną co to z tego wyjdzie...
Wiśnia Umbra wczoraj trafiła na swoje miejsce ale wydaje mi się, że muszę ją trochę przesunąć w lewo (mąż się nie ucieszy ) Tam gdzie są czarne donice będą jeszcze kulki z bukszpanowe a przed nimi i wiśnią tawuły cięte w kulkę.

Jak myślicie zostawić wiśnię czy przesunąć?
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 19:06, 29 wrz 2012

Do góry
Też myślę, że tawuły powinny być za runianką - chyba, że je będziesz ciąć raz w miesiącu
Ogródek Asi?! 17:05, 29 wrz 2012

Do góry
Witam Was moi kochani ogrodnicy!

Byłam dzisiaj na szkoleniu (w sobotę!) wróciłam niedawno zmęczona ale nie mogłam sie powstrzymać żeby do Was chociaż na chwilkę nie zajrzeć. Po prostu nie mogę oderwać oczu od Waszych pięknych ogrodów.
A te projekty są po prostu cudne.

Od razu tłumaczę sie emce- spodobały mi sie Twoje danice i dlatego wstawiłam je do mojego wątku żeby pokazac że coś takiego mnie interesuje. Napisz mi proszę w jakiej odległości je sadziłaś. A te tawuły to masz jaką odmianę, też mi się podobają ale nie mogę nigdzie dostać Golden Princess.

Ja będę musiała troszkę przystopować z tym moim ogrodem. Po pierwsze wypadł nam niespodziewany wydatek i nie będę miała w tym roku kasy na zrobienie wszystkiego. Po drugie w przyszłym roku planujemy malować ten betonowy płot więc mąż chce się wstrzymać z sadzeniem tam roślin. Narazie posadzimy Danice w tym długim pasie od trawnika i będę się zastanawiać co dalej.

Dzięki Wam mam juz tyle pomysłów w głowie że aż się boję co ztego wyjdzie.

Chcę mieć piękny ogród....... i to jest mój problem 08:52, 29 wrz 2012

Do góry
no własnie tak tez sobie pomyslałam że te bordowe będą u Ciebie za ciemne

a może tawuły lub po prostu wyższe hosty?
Lecę w kulki... 00:16, 29 wrz 2012

Do góry
goniako napisał(a)
Witaj Aniu!
Bardzo podobają mi sie te Twoje tawuły i wierzby ze strony 61. Napisz mi proszę co to za odmiana.

...golden princess i hakuro
....również witam....
Ogródek Asi?! 22:27, 28 wrz 2012

Do góry
goniako witaj
własnie przeglądam Twój wątek,nagle na tej stronie (góra) widzę zdjęcie z danicami i myślę sobie "kurczę, jak u mnie!"... i dopiero po chwili dociera do mnie , że to faktycznie moje kuleczki... u mnie widać też trochę tawuły, nad którą się zastanawiasz- tu jeszcze przed "kulkowym" cięciem. Polecam tę roślinkę: szybko rośnie, niewymagająca, a ładna..no i tania

Fajne projekciki, wszystko widać jak na dłoni,tylko wybierać
Slawko,kaisog1, porysujcie coś i dla mnie, pleasssse
Ogródek Asi?! 20:07, 28 wrz 2012

Do góry
To są wierzby całolistne "Hakuro Nishiki" i tawuły japońskie 'Gold Princess' albo 'Goldmund' ze wskazaniem na tą drugą o ile się nie mylę
Ogródek Asi?! 20:04, 28 wrz 2012

Do góry
Po lewej stronie chodnika (tam gdzie trawnik) postanowiliśmy z mężem posadzić tuje Danica coś podobnego jak na tym zdjęciu

Ten pasek przy ogrodzeniu narazie musimy zostawić nie obsadzony bo na wiosnę chcemy to ogrodzenie pomalować i dopiero wtedy coś posadzić. To jest bardzo wąski pasek około 40 cm więc myślę że za radą Sławka może jakieś żurawki albo wrzosy.
Natomiast nie mam pojęcia co po drugiej stronie chodnika czy też Danica czy coś wymyslić innego.
Podobają mi sie tawuły Golden Princess ale pytałam już w 3 szkółkach w okolicy i nie mają. To zdjęcie z ogrodu Any (Lecę w kulki) bardzo mi się podoba tylko nie znam nazw tych drzewek i tej tawuły. Podpowiedzcie
Ogródek Asi?! 19:40, 28 wrz 2012

Do góry
Przy ogrodzeniu widziałbym może co jakiś odcinek pnącze np. powojnik poza tym tawuły japońskie 'goldmound' lub 'gold princess', żurawki, bukszpany formowane, trawy ozdobne, orliki i astry.
Lecę w kulki... 14:06, 28 wrz 2012

Do góry
Witaj Aniu!
Bardzo podobają mi sie te Twoje tawuły i wierzby ze strony 61. Napisz mi proszę co to za odmiana.
Ogródek Asi?! 13:44, 28 wrz 2012

Do góry
Cześć Beta!
Dzięki za podpowiedzi zaraz pooglądam sobie ten ogródek Marty. Ja narazie to mam zupełny mętlik w głowie. Ten pas koło płotu jest wąziutki może około 40 cm.
Przy chodniku to myślałam o tui "Danica" chociaż spodobało mi sie w tym projekcie Slawka te większe tuje co jakiś czas. Tylko że ja tam chciałabym umieścić też lampy solarne to chyba lepiej byłoby coś niewysokiego.
Ogólnie nie chciałabym za dużo roślin kwitnących. Podobają mi się tawuły japońskie np. Golden Princess, jakieś wrzosy, kosodrzewina, berberysy. Muszę jeszcze poserwować po ogrodowisku może mi się to jakoś poukłada w głowie ale fajnie że już coś podpowiadacie i sugerujecie.
Ogródek Asi?! 10:45, 28 wrz 2012

Do góry
Co do roślin, pisała Pani, że jest u Was gleba gliniasta. Radziłbym przed posadzeniem, poprawić trochę strukturę gleby dodając, np. kompost i wymieszać z glebą rodzimą. Fajną rzeczą jest także do kupienia humus w formie płynnej, pomaga zarówno glebie ciężkiej jak i mocno przepuszczalnej. Większość dnia zapewne słońce pada na tą część ogrodu. Myślałem nad roślinami, które właśnie nie wymagają zbytniej pracy przy nich. Hortensja bukietowa, azalie japońskie i wielkokwiatowe, Żywotniki zachodnie odm. 'Smaragd', Pięciorniki, Cyprysik groszkowy odm. 'Filifera Aurea', Tawuły, Forsycja odm. 'Maluch' itd.
Ogródek Asi?! 08:37, 28 wrz 2012

Do góry
Dopisuję się do podglądania ogrodu, projekcik slawko całkiem niezły teraz tylko dobrać niewymagajace rośliny, np. tawuły, berberysy,trawy, bukszpany ...
Dobrze by było żebyś powiedziała nam jaki ogród ci się podoba, w jakim stylu, będzie łatwiej doradzać.
Chcę mieć piękny ogród....... i to jest mój problem 13:51, 27 wrz 2012

Do góry
Dorka napisał(a)
Kochani, robię rabatę pod świerkami i chciałam prosić Was o opinie

Rzut poglądowy na całość przed:

Dorotko jak patrzę na te zdjęcia to widzę tam jakieś wyższe krzewy, np. tawuły, pęcherznicę, derenie i na ich tle właśnie horti, miskanta i całą resztę

nie wiem, ja tak to widzę,

ale może niech mądrzejsi sie wypowiedzą
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:09, 25 wrz 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

Po wykopaniu wyrzuciłem ją lubieżnie na trawnik

Łamiesz mi serce, pisaliśmy kiedyś że miałeś ją złożyć i nadać mi poleconym

Zmiana ciekawa, a te hosty będą widoczne zza tawułki (czy tam tawuły, czy jeszcze czegoś innego co tam rośnie, nie rozróżniam )?

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 14:02, 25 wrz 2012

Do góry
Dawno nie było fotek - ciągle tylko cisy i cisy
A tu jesień mamy! I dzisiaj łądnie, słonecznie

Na nowej rabacie "ruszane" tawuły zmieniają barwę z żółtej na pomarańczowo-różową.. ciekawe dlaczego?? Poziomkę jedną muszę wymienić, bo uschła... z daleka tawuły wyglądają prawie jak żółte żurawki

Obok rozchodniki z mozgą i mieczyki z wyprzedaży - ciekawe czy jeszcze zakwitną?:

Wrocławskie poczochrańce będę cięła na wiosnę - bo sadzoneczki chcę porobić

Moje ulubione zawilce:

I żurawkowa rabata - podzieliłabym je chętnie i uporządkowana, ale do wiosny się wstrzymam (jak wytrzymam

Spartyna grzebieniasta nadal dobrze wygląda

Żurawinkę niedługo zjemy - może już? Jakoś boję się spróbować

Mój kawałek raju II 22:16, 24 wrz 2012

Do góry
Aniu jak myślisz czy patent z butelkami mogę zastosować na młodziutkie tawuły i lawendy?

śliczne jesienne fotki zarówno z ogródka jak i z lasu koniecznie muszę się wybrać na grzybki bo się już stęskniłam za takimi widokami...
Kubusiowo 20:38, 23 wrz 2012

Do góry
I po posadzeniu..... rośliny małe, więc efektu specjalnego nie ma Żurawki dopiero co ukorzenione, szałwia omszona nie kupiona, rozmnożone tawuły Golden Princess maleńkie (ale tu zaoszczędziłam 85 zeta!) Brakuje jeszcze Hakonechloa, i konwalników też....

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies