Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ja i mój ogródek, a może ogród 14:40, 11 kwi 2023

Do góry
w końcu doczekałam się kokona

Ja i mój ogródek, a może ogród 14:39, 11 kwi 2023

Do góry
To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:39, 11 kwi 2023

Do góry
Dzisiaj znowu leje. Trzy tygodnie temu zatrzymałam się w pracach ogrodowych w okolicach magnolii.

Od tego czasu w ogrodzie nie dało się nic zrobić. Nawet jeśli trafił się jeden bezdeszczowy dzień, to gleba nie zdążyła obeschnąć, a kolejnego dnia znowu padało.

Wczoraj zgrzeszyłam, bo kiedy zerknęłam na prognozy, to wynikało z nich, że w kolejnych dniach znowu ma być deszczowo. Pomalowałam balustrady pierwszą warstwą farby. Już nie miałam cierpliwości, żeby patrzeć na kolejne moczenie oczyszczonego z powłok drewna. Co za wiosna!

Magnolia stellata nie za bardzo pogwiazdorzy w tym sezonie. Przymrozki nieco nagryzły jej kwiecie.

Dobrze, że w ogrodzie jest na tyle różnych roślin, że zawsze znajdzie się coś, co uraduje oczy i wywoła uśmiech na twarzy.

Żagwin zaczyna kwitnienie.

Ja i mój ogródek, a może ogród 14:38, 11 kwi 2023

Do góry
Ogród Muszelki 14:37, 11 kwi 2023

Do góry
Na chwilę wrócę jeszcze do tematu ciemierników. Napisałam dzisiaj u Ewci z Raju o sposobie rozmnażania ciemierników poprzez jesienny podział kilkuletniej kępy.

Jako przykład podałam ciemiernik 'Pink Frost', który podzieliłam w październiku na 6 części dla mojej latorośli. Każda z tych części była posadzona z jednym liściem. Teraz wyglądają tak:

Podczas sadzenia pod korzeń dostały kompost i wokół zostały sowicie posypane popiołem. Cała szóstka pięknie się przyjęła i już cieszy kwiatami.

To taki sposób rozmnażania "na szybko" ciemierników. Dla tych, co nie chcą czekać ok. trzech lat na pierwsze kwiatki z ciemiernikowych siewek

W gratisie, cała szóstka ma wszystkie cechy rośliny matecznej, co przy odmianowych ciemiernikach (rozmnażanych z siewu) rzadko się zdarza.

Trudności z rozmnażaniem ciemierników przez podział kępy to mit.

W tym roku odważyłam się po raz pierwszy (wiosną!) pociąć ciemierniki wesoło kwitnące. Sama jestem ciekawa, czy dadzą radę przeżyć
Ja i mój ogródek, a może ogród 14:37, 11 kwi 2023

Do góry
Ja i mój ogródek, a może ogród 14:35, 11 kwi 2023

Do góry
zakupy betonowe

Ja i mój ogródek, a może ogród 14:33, 11 kwi 2023

Do góry
nowe roślinki

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 14:29, 11 kwi 2023

Do góry

To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:23, 11 kwi 2023

Do góry
darkowa napisał(a)
Haniu , zdrowych i pogodnych Świąt życzę

Z opóźnieniem dziękuję za pamięć i życzenia.
Pogodny był tylko poniedziałek. Wreszcie zaświeciło słońce.

Widok błękitnego nieba ma lecznicze właściwości.

Ogrod nad bajorkiem 14:20, 11 kwi 2023

Do góry
Spoznialska jestem
Fajny lasek
A czyje to bajorko ? Może przygarniesz ?

TAR napisał(a)
Serdecznie sie ciesze z tych wszystkich odwiedzin, nie myslalam ze tak szybko tyle znajomych twarzy sie pojawi

Robote ogrodowa juz uskuteczniamy, sprzatamy pobudowlane smieci zostawione przez panow pracujacych na budowie, typu pety, resztki folii, gruzu, styropianu, stare kanapki, kubki po kawie z maca wiecie jak jest

Podkrzesujemy suche galezie drzew, robie obchod co usunac, co zostawic. Mamy wykopanych kilka karp korzeniowych. Na pewno ich nie wywale, buszuja tam wiewiorki, chce jedynie przeniesc przy okazji koparki w inne miejsce.

Mam do zagopodarowania 7 wywrotek czarnoziemu, jak zabraknie pan koparkowy dostarczy kolejne, ma bardzo dobra ziemie z poglebiania stawow. Taka sama mielismy w poprzednim ogrodzie. Duzo organicznej materii, wymieszana z moimi piachami powinna dac rezultat. Jeszcze 3 zostały do rozwiezienia

Ja przygotowuje obecnie jakis planik do wytyczenia rabat, jak tylko ziemie rozwiezie, tyczymy rabaty. Obrzeza zakupione czekaja.

Mieszkamy 2 tydzien, czuje sie tu doskonale. Jest ogrom ptakow, gatunkowo podobnie jak w poprzednim miejscu, co by nie patrzec odleglosc w linii prostej to ok. 5 km

a tak wyglada nasza dzialka:

i rzut oka na zgromadzone skarby

Ogrodowe marzenie Mrokasi 14:11, 11 kwi 2023

Do góry
mrokasia napisał(a)

Aniu, wg mnie rośnie bardzo szybko tylko oczywiście trzeba pamiętać, że na początku trzeba przycinać żeby się rozkrzewiła.
Sadziłam 10.2019 krzaczki, które co prawda sięgały do kolana ale miały po dwa-trzy pędy.
2020

2022

Zdjęć z tego roku nie mam bo irga czeka na cięcie - aktualnie sięga mi do biustu .

Stwierdzam, że Ciebie to wszystko rośnie jak na drożdzach, i irga, i reszta rabat

A cykniesz zdjęcie przed i po cięciu?
Podmiejski ogród Cataliny 13:48, 11 kwi 2023

Do góry
I z rzeczy istotnych, doczekałam się swojego wymarzonego stołu. Zachwycam się za każdym razem gdy przechodzę obok lub przy nim siadam. Warto było tyle czekać. A w tle widać zmiany tzn dom sąsiadów, elewacja już jest jasna i tu czeka mnie sporo główkowania by było bardziej prywatnie.
Spełnione marzenia 13:37, 11 kwi 2023

Do góry
U nas od rana dziś pracowicie. Trawnik jest już na tyle „ dorosły” , że może skorzystać z zabiegu ❤️
Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:35, 11 kwi 2023

Do góry
mrokasia napisał(a)

Super, nie? Takie święta to ja lubię .
Zdjęć więcej nie ma bo się zajęłam robotą, która polegała na pieleniu i cięciu więc mało widowiskowe to było. Ale za to wstawię to:
04.2020

04.2023

Rewelacyjny efekt jak na 3 lata Na dopalaczach masz chyba rośliny
Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:28, 11 kwi 2023

Do góry
galgAsia napisał(a)
Dlatego ja nie mam trawnika
Ale fiołki mi nigdzie nie przeszkadzają
U mnie wczoraj w porywach +17C i słońce cały dzień, chwilami aż za gorąco. Się narobiłam
A dziś od rana leje...

Fiołki są bardzo wdzięczne, mam ich jeszcze kilka kępek, nie pozbyłam się całkiem .
U nas nie leje ale za to w pracy siedzę...

anuska2507 napisał(a)
Kasiu, możesz się wypowiedzieć, jak szybko przyrasta irga błyszcząca? Szukam czegoś niewymagającego na żywopłot osłaniający działkę przed zachodnimi wiatrami. Wprawdzie skłaniałam się ku zimozielonym, ale dziewczyny namawiają mnie na irgę, więc rozważam

Aniu, wg mnie rośnie bardzo szybko tylko oczywiście trzeba pamiętać, że na początku trzeba przycinać żeby się rozkrzewiła.
Sadziłam 10.2019 krzaczki, które co prawda sięgały do kolana ale miały po dwa-trzy pędy.
2020

2022

Zdjęć z tego roku nie mam bo irga czeka na cięcie - aktualnie sięga mi do biustu .
Działeczka - powolne spełnianie marzeń. 12:15, 11 kwi 2023

Do góry
Ania, jak wyglądają Twoje Ice dance? Bo zastanawiam się czy jednak moich nie ciachnąć?

Moja tak wygląda

Za drzwiami do ogrodu... 12:05, 11 kwi 2023

Do góry
Pozostając jeszcze chwilę w klimacie Świąt, życzę by ta płynąca z nich radość i nadzieja nas nigdy nie opuszczała

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 12:04, 11 kwi 2023

Do góry
Pozdrawiam
Działka prawie w Borach Tucholskich 12:04, 11 kwi 2023

Do góry
serby
Pendula .................................................................................................Pendula Bruns

Pendula Graben
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies