Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 07:03, 22 cze 2023

Gosialuk napisał(a)

Też zwróciłam uwagę na tę paproć. Delikatna i silna zarazem.
Czekam na informację co to.
U siebie na takie kępy hakone nie mam co liczyć, ale tu i u Agatki Brzozowej przepięknie wyglądają.

Potwierdzam, to podrzeń żebrowiec, niestety wymaga wilgotnego miejsca. Ale piękny jest, na żywo jeszcze bardziej urokliwy.
Zwiedzałam twoją łąkę wczoraj, choć chyba śladu nie zostawiłam. Czemu myślisz że hakonki ci tak nie urosną? Masz trochę cienistych zakątków. Fakt, z podlewaniem na takich skarpach trudniej, ale co szkodzi spróbować. Trzymam kciuki. Choć moje kępy też nie są takie wypasione jak u Agaty
April 07:10, 22 cze 2023

Alija napisał(a)
Mnie też bardzo podoba się ta paproć, taka zwiewna. Wydaje mi się, że mam podobną, ale malutką.
Widziałam te dwie naparstnice, może to być tzw. fascjacja czyli staśmienie. Przyczyną mogą być nagłe wstrząsy, na przykład gwałtowne zmiany pogody, uszkodzenie stożka wzrostu, itp. Tak wyczytałam.

Dzięki za diagnozę naparstnic. Nawet znalazłam na Ogrodowisku, w wątku o naparstnicach podobne przypadki. Ciekawa jestem jak często będzie się to zdarzać. Ważne że nic groźnego, to nie choroba ale ciekawostka
Gosialuk 17:19, 22 cze 2023

Z hakonkami już próbowałam. Mam bardzo gliniastą ziemię i to im wyraźnie nie pasuje. Nawet gatunek nie rozrasta się jakoś szałowo. Nie jestem w stanie dla nich ekstra przygotowywać stanowisko. Jak szykuję ziemię daję kompostu tyle ile mam swojego dla rozluźnienia, ale to wszystko.
Za to trzcinniki brachytrycha, śmiałki i molinie rosną bez zarzutu.
Ten podrzeń u mnie by nie narzekał na brak wilgoci.
ewsyg 19:51, 23 cze 2023

Jolu, wstawiłam u mnie dzisiejszego Sibeliusa. Ma bardzo fajny kolor, u mnie wpada w fiolecik.
Alija 21:52, 23 cze 2023

April napisał(a)

Dzięki za diagnozę naparstnic. Nawet znalazłam na Ogrodowisku, w wątku o naparstnicach podobne przypadki. Ciekawa jestem jak często będzie się to zdarzać. Ważne że nic groźnego, to nie choroba ale ciekawostka

Tak, najważniejsze, że nie jest to choroba, można potraktować jako ciekawostkę ogrodniczą.
Wyglądają bardzo ładnie.
Agatorek 23:30, 23 cze 2023

mrokasia napisał(a)
Przed wyjazdem myślałam, że już u mnie nie ma miejsca a jak wróciłam i przeszłam się po ogrodzie to stwierdziłam, że mam jeszcze mnóstwo miejsca! I gdyby tak je poprzesadzać by były bliżej siebie to by mi się tam jeszcze tyle dobra zmieściło. Na szczęście już mi trochę przeszło .

Po zdjęciach z ogrodu Agatki stwierdzam, że sadzę za gęsto. Ale nic to, nadrobię
Margerytka40 16:00, 30 cze 2023

April ja z pytaniem. Masz rdest zmienny. Powiedz mi jak on wygląda jesienią, wrzesień, poździernik. Mam go od zeszłego lata i teraz nie mogę się napatrzeć na niego. No cudowny. Aż tak mi się podoba, że kołacze mi się pomysł by zastąpić nim hortki w jednym miejscu. Tylko nie wiem jak z tymi późniejszymi miesiącami bo swoje w zeszłym roku od razu podzieliłam 1:3 i później ścięłam by miał większe szanse na ukorzenienie się. Wszystkie sadzonki przeżyły pięknie
Pszczelarnia 19:03, 01 lip 2023

April napisał(a)

Jest pięknie.
April 09:16, 04 lip 2023

Gosialuk napisał(a)
Z hakonkami już próbowałam. Mam bardzo gliniastą ziemię i to im wyraźnie nie pasuje. Nawet gatunek nie rozrasta się jakoś szałowo. Nie jestem w stanie dla nich ekstra przygotowywać stanowisko. Jak szykuję ziemię daję kompostu tyle ile mam swojego dla rozluźnienia, ale to wszystko.
Za to trzcinniki brachytrycha, śmiałki i molinie rosną bez zarzutu.
Ten podrzeń u mnie by nie narzekał na brak wilgoci.

Że na glinie hakone nie bardzo to wiem, ale że brachytricha to lubi to nie wiedziałam. Cóż, nie można mieć wszystkiego
Podrzeń próbuj. Ja ciągle mam w koszyku i nie zamówiłam. Biję się z myślami czy da radę na takim suchym.
April 09:19, 04 lip 2023

ewsyg napisał(a)
Jolu, wstawiłam u mnie dzisiejszego Sibeliusa. Ma bardzo fajny kolor, u mnie wpada w fiolecik.

Ewo dzięki, ja cały czas zapóźniona w ogrodach. Ale zaglądam bez wpisów wprawdzie. Mój Sibelius bardziej róż. A może to kwestia fotek, a może po prostu za dużo oczekiwałam Nie bez znaczenia jest fioletowe otoczenie, które powoduje że wybija się róż. Szybko niestety przekwitły pierwsze kwiatki.

Mój taki. Świetnie się zgrywa z żurawką którą dostałam od Magdusi