Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 09:24, 04 lip 2023

Alija napisał(a)

Tak, najważniejsze, że nie jest to choroba, można potraktować jako ciekawostkę ogrodniczą.
Wyglądają bardzo ładnie.

Naparstnice już zcięte Dość szybko w tym roku przekwitły. jeszcze jakieś niedobitki mi zostały
April 09:25, 04 lip 2023

Agatorek napisał(a)

Po zdjęciach z ogrodu Agatki stwierdzam, że sadzę za gęsto. Ale nic to, nadrobię

Aga, cudnie masz. Wcale nie za gęsto, no może ciut. Najwyżej przesadzisz Na ten moment jest idealnie
April 09:29, 04 lip 2023

Margerytka40 napisał(a)
April ja z pytaniem. Masz rdest zmienny. Powiedz mi jak on wygląda jesienią, wrzesień, poździernik. Mam go od zeszłego lata i teraz nie mogę się napatrzeć na niego. No cudowny. Aż tak mi się podoba, że kołacze mi się pomysł by zastąpić nim hortki w jednym miejscu. Tylko nie wiem jak z tymi późniejszymi miesiącami bo swoje w zeszłym roku od razu podzieliłam 1:3 i później ścięłam by miał większe szanse na ukorzenienie się. Wszystkie sadzonki przeżyły pięknie

Z ogromnym opóźnieniem ale odpowiem. Kwiat rdestu zmiennego się wysypie i go nie widać, liście się u mnie częściowo przebarwiają ale z czasem usychają. Raczej nie jest atrakcją jesienną. Może to wynika z suszy u mnie. Na wilgotniejszym stanowisku może by zdobił do późnej jesieni? Hortek nie zastąpi, raczej jako czynnik zamienny: wiosna/lato rdest a potem hortki.
Ja planuję w przyszłym roku dzielić, bo w tym nie zdążyłam i urósł wielki. Teraz jeszcze sobie dokupiłam w inne miejsca Właśnie na tyły za hortensjami
April 09:37, 04 lip 2023

Pszczelarnia napisał(a)

Jest pięknie.

Dzięki Ewo
U ciebie też. Pobieżnie rzuciłam okiem, nie miałam czasu na wpis ale postaram się nadrobić
April 09:51, 04 lip 2023

Mało mnie ostatnio w wątku ale to nie jakiś ideologiczny sprzeciw
Po prostu postawiłam na kontakt bezpośredni i osobisty z ogrodami.
Wybrałyśmy się z Anią Kwartet na zwiedzanie (reszta towarzystwa niedopisała niestety)

Udało nam się odwiedzić tydzień temu Magdusię z wątku Sałatka Pokrzywowa. Piękny ogródek, który dość trudno fotografować ze względu na duże różnice w poziomach terenu. Magda robi bardzo ładne zdjęcia swojej ścieżki i rabatek żwirowych. Ale zobaczyć całość-bezcenne. To urokliwa bombonierka, nad którą Magda ciągle pracuje. A złapanie tego uroku tego miejsca w obiektywie, niemal nierealne. Ale właśnie ten ostry spadek działki w stronę domu i niewielkiego trawnika, powoduje uczucie, że to ogród niemal wertykalny. Bajeczny widok z ogromnego okna na różę (szkoda że jeszcze nie kwitła) to dodatkowe smaczki.
A magdusiowe maczki to już legenda a u niej ta legenda jest tak dorodna że oniemiałyśmy z Anią już przy samym wejściu

Niestety więcej fotek u Magdusie nie robiłam bo słońce nie dało szans. A w takich warunkach telefonem to bez sensu.
Najważniejsze są wrażenia, że ogród znacznie piękniejszy niż na zdjęciach. Gospodarze niezwykle sympatyczni i gościnni. A Magdusia robi pyszne ciacho z owocami
Jedyny niedosyt to za mało czasu, bo pędziliśmy dalej do Tarci

edit dodam jeszcze że pokazał się nowy odcień maków u Magdy, taki cudny cukierkowy. Nie widać tego dobrze na zdjęciu ale kolor do schrupania.
April 10:09, 04 lip 2023

Udało się dotrzeć tego samego dnia do Tarci, u której mogłyśmy się delektować szczegółami ogrodu już bez ograniczeń czasowych, gdyż nas zaproszono na nocleg
Rundek wokół domu, oglądaniu każdej posadzonej i oczekującej roślinki nie było końca. Wymiana doświadczeń przy pysznościach z grilla i w miłym towarzystwie gospodarzy oraz Dorii i Kasi z Borów, spowoduje pewnie spore zmiany również w moim ogrodzie

U Tarci szok, pozytywny oczywiście. Mieszka od trzech miesięcy a ogród niemal skończony. Z wrażenia nie zrobiłam żadnego zdjęcia. Maaaasa ciekawostek, dereni, klonów to przede wszystkim. Piękne buki i graby w odmianach o których nie miałam pojęcia. Wijące się ścieżki wokół domu i rabat, bardzo wygodne, zapowiadają, że jak tylko te roślinki na rabatach otulą dom, to będzie tajemniczy i bardzo przyjemny dla oka busz. Podobało mi się jak Tarcia potrafi zgromadzić i zaplanować rośliny, które wzajemnie podkreślają swoją urodę. Klimat sielski, w lesie, nad zbiornikiem wodnym, który jest widoczny z okien.
No kolejny piękny ogród już jest

edit: kto nie zna, to koniecznie trzeba zajrzeć do Ogrodu nad bajorkiem

April 10:31, 04 lip 2023

Ostatnia sobota też upłynęła mi na spotkaniu ogrodowym w Ogrodzie z Zegarem u Agatorka.
Ogród zupełnie inny niż u Tarci choć są elementy wspólne, jak np dużo ciekawostek dereniowych oraz piękna kolekcja cercisów. I gęste nasadzenia, które z czasem stworzą piękne ściany zieleni.
Na tym podobieństwa się kończą bo ogród Agi jest słoneczny, nawet bardzo słoneczny. Na szczęście zapowiadana pogoda się nie sprawdziła i nie było ani upału ani ulewnych deszczy. Przeciwnie, bardzo przyjazna aura idealna do zwiedzania ogrodu, który jeszcze nie tworzy własnego cienia. Ogród Agi jest w sporej części ogrodem różanym, nawet pół na pół powiedziałabym, królują róże i inne krzewy. Dość wilgotna, gliniasta gleba sprzyja różom które u Agi są piękne, zdrowe i bardzo dorodne.
Podobnie jak wcześniej u Magdusi, widok ogrodu Agi mnie zaskoczył. Pozytywnie oczywiście. Ale na żywo wygląda inaczej niż na zdjęciach. Jest bardzo ładnie skomponowany, przyjemnie chodzi się wijącymi ścieżkami między rabatkami. Kute elementy w postaci pergol, mostka, czy altany ładnie się wpasowują w całość i nie są przytłaczające. Przeciwnie, podkreślają stylistykę całości.
Byłam pod wrażeniem. Bardzo jestem ciekawa jak krzewy w miarę nabierania masy, będą ten ogród zmieniać i otulać.
Pozdrawiam Jolankę, jej piękne zdjęcia z ogrodu można zobaczyć na wątku Agatorka. Pozostałe, nie byłyśmy w stanie robić zdjęć w pełnym słońcu.
April 10:46, 04 lip 2023

Zapomniałam się pochwalić, a jest czym, że widziałam na żywo nowy ogród Kwarteta. Powiedzmy to, działkę na której na powstać ogród Ani Kwartet. Ogromny potencjał z widokiem na jezioro. Teren niezwykle trudny ale znając pomysłowość Ani, będzie co oglądać. Na razie sadzone są ramy ogrodu, czyli duże drzewa.
Tyle z relacji, to tylko tak rzucam na zaostrzenie apetytu
April 10:58, 04 lip 2023

Mój nieogarnięty przez ciągłe wyjazdy ogród

Bodziszek czerwony nn oraz fenkuł

Leonardo da Vinci i Pashminy

Wzdłuż rabaty wschodniej

Jeszcze raz leosie i jakaś dalia. Nie wierzę że zamówiłam czerwoną
April 11:04, 04 lip 2023

Lilie na tle dogorywającej sosny

Zapach bezcenny

Młoda Laguna po prawej. Po lewej Claire Marshall