Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:07, 20 sie 2015

Do góry
dziś rano cyknełam mój już toszkę jesienny - dodatkowo wysuszony długotrwałymi upałami -ogród

Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 09:03, 20 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ja mam tak:

W nogach dywan z trzmieliny, a z boku z żurawki - otoczone bukszpanem :}

Super ten buk, z czego masz te płyty ?
Ogród Mirelli 09:03, 20 sie 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Pomóżcie rozpoznać co to za trawa.
Wstawiłam też na wątek tematyczny, ale jakoś brak odpowiedzi.

myslę tez że to raczej FC, dzis dam fotki mojej dużej co ja do donic przesadziłam dwa dni temu
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:57, 20 sie 2015

Do góry
cześć
1.Pilnie potrzebuję Waszej pomocy. Mam świerka posrebrzanego do przesadzenia jego wysokość to ok 1,8m, jak szeroko i głęboko kopać? Świerk jest do przesadzania od sąsiadki, która chciała go wyrzucić, więc muszę to zrobić jak najszybciej. Wyżej przeczytałam post, że wrzesien jest odpowiednim terminem. Interesują mnie korzenie, czy rosną bardziej w doł, czy też szeroko i płycej. Jest to piekne drzewo i żal by mi było, gdyby się uszkodziło. Jest to jedyna "choinka", którą planujemy mieć z przodu, więc zimą, będzie drzewkiem na które będziemy zawieszać lampki

2. Druga sprawa Mam na trawniku okropną betonową pokrywę, musze koniecznie ją ukryć w rabacie. Nie chcę znacznie poszerzać tej rabaty z przodu tej pokrywy, a rabata w przyszłości będzie długa. Na zdjeciu mój pomysł proszę o opinię.

Z lewej strony pokrywy świerk od sąsiadki, z jego przodu zółty krzew. Niesttey nie pamiętam jego nazwy, ale widziałam taki zestaw u ogrodnika i wyglądało bardzo ładnie, a krzew jest śliczny, żółciutkie, mięciutkie listki.

Z przodu pokrywy, takie zielone na zdjęciu to miskant morning light x 3, a przed nimi czerwone to żurawki paprika na pzremian z takimi niskimi żółtymi tujkami (nie pamiętam nazwy, odmiana jak na zdjęciu.

Po prawej stronie, gdzie biała plama na zdjęciu, mam kupione 2 x świerk danica, 3 kule bukszpanowe, Ostnica miękka ‘Pony tails’ x 3, jałowiec spartan x 1, jedna tuja z zółtymi końcami-nie pamiętam nazwy, rosnie do 2,5m i jest taka fajna "roztrzepana".
Spartana i ta wyższą tuję myslałam posadzić po prawej stroni pokrywy, a dopiero obok zestaw z pozostałych roślin.

Proszę o pomoc, pilna sprawa. Rosliny czekają, świerk czeka i trzeba już działać

Trawę pozostawmy bez komentarza, jesteśmy po urlopie

Moje ukochane miejsce na ziemi 08:56, 20 sie 2015

Do góry
elzbieta_g napisał(a)

piękny
pozdrawiam

Ela dzięki byłam u Ciebie
pięknie zielono ...nie widać strat po upałach

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 08:56, 20 sie 2015

Do góry
Lukasz2013 napisał(a)
Ja ja ja biorę

foto mam wreszcie (przepraszam za zwłokę-mam nawał pracy zaw.), dodatkowo napisze PW

Moje ukochane miejsce na ziemi 08:52, 20 sie 2015

Do góry
L00zak napisał(a)
Dziękuję bardzo Agata, u Ciebie też super i te zdjęcia w zimowej scenerii

zaglądam do Ciebie ...
mało jest Facetów działających w ogrodzie tak jak TY

Moje ukochane miejsce na ziemi 08:49, 20 sie 2015

Do góry
inag napisał(a)

Bardzo mi przykro z powodu zdrowia
Zdradzisz jakie to zmiany???

Ilonka na razie planuję lada dzień zacznę coś działać,bo mnie nosi
na pewno zmniejszam warzywnik i tam powstanie nowa rabatka ...
pokażę fotki w trakcie zmian

moje ukochane hortki

Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 08:48, 20 sie 2015

Do góry
Tym razem moje tarasy zielone z innej perspektywy, stoję na trzecim z nich,największym, trawka jest podlewana na dwóch, tym na którym stoję i tym bezpośrednio pod tarasem, ten mały z prawej strony jest przeznaczony pod pergolę więc tam podłoga zakryje zieleń. Trawka nawet gęsta i ładna
Po pierwszym koszeniu przejście na bosaka bezcenne Jestem właśnie po tym przeżyciu pierwszy raz na swojej działce

Tak jak pisałem wcześniej ziemia nawieziona koparką, ubita i najlepsza na górze. Założyłem szmatkę dla utrzymania skarpy. Moje pytanie jest takie, jak zdecyduję się obsadzić je /MELODIA PRZYSZŁOŚCI - lubicie to określenie hehehe/, to mogę wyciąć duże dziury z zapasem i obsadzić, potem ściągnąć szmatkę, czy od razu przy sadzeniu ściągnąć. Mam obawy aby nie zjechało, ostatnia ulewa mnie przeraziła... Jak praktykujecie przy skarpach?
Moje ukochane miejsce na ziemi 08:45, 20 sie 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Cieszę sie, że jeżówki Ci super rosną i sie sieja To najlepsza odmiana...

Wrzos zaatakkowany przez grzyba.

Ania jeżówki będę mnożyć...koniecznie
wrzosy do spalenia

werbena wysiała się sama i kwitnie ...

Ogród Małej Mi - sezon 2015 08:37, 20 sie 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Za mała rabata na powtórzenia
Zebrinus w ilości 3 kępy obok siebie stanowi plecki dla róży Graham Thomas. Róża trawy pożre... ale nie wiem czy Grahamka nie będę przycinać na dość nisko.

Sesleria stanowi na połowie rabaty tło dla róży Rostock (kwitnie non stop), a na drugiej połowie tło dla piwonii Coral Sunset. Trawki są widziane z dwóch stron rabaty.. dlatego wyższe piwonie i róże z przodu nie przeszkadzają.
Bardziej przeszkadzają za wysokie astry.. ale kolor mają piękny. Astry z nasion od Finki

Nic nie przeszkadza. Chodziło mi o powtórzenie Zebrinusa. Te róże angielskie ponoć trzeba jednak zdecydowanie ciąć.

Astry są bajeczne.

Udana rabatka.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 08:34, 20 sie 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Bardzo ładne, zwłaszcza te kolory róż obok siebie. Bardzo oryginalne.

Te kulki to cisy czy bukszpany?

I Zebrinus kolorystycznie pięknie współgra z seslerią, jest gdzieś obok powtórzony czy sam?

Za mała rabata na powtórzenia
Zebrinus w ilości 3 kępy obok siebie stanowi plecki dla róży Graham Thomas. Róża trawy pożre... ale nie wiem czy Grahamka nie będę przycinać na dość nisko.

Sesleria stanowi na połowie rabaty tło dla róży Rostock (kwitnie non stop), a na drugiej połowie tło dla piwonii Coral Sunset. Trawki są widziane z dwóch stron rabaty.. dlatego wyższe piwonie i róże z przodu nie przeszkadzają.
Bardziej przeszkadzają za wysokie astry.. ale kolor mają piękny. Astry z nasion od Finki

Edit.. kulki cisowe. Miała kulka iść zamiast poczochrańca na froncie, ale eM zabronił go ruszać.. to dokupiłam drugą i posadziłam na rabacie bylinowej pod oknem salonu.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 08:26, 20 sie 2015

Do góry
eee_taam napisał(a)
ewsyg - sugeruję żebyś podzieliła na wiosnę i 1 badylek oddała MałejMi - no jak mnie to ciekawi czy będa rózne

do końca sierpnia nadają bez deszczu i ciepło i sucho ...więc roboty ogródkowe zatrzymane!

deska z wodą - dobry wybór na upalne lato bo w tym roku to można odleżyn od leżaka się nabawić

Ja na szczęście mam sporo pracy zawodowej.. walczę z czasem.. i na leżak czasu nie było. W ramach odpoczynku od komputera trzeba coś robić innego niż gapić się w monitor. To padło na deskę. Jeszcze na początku czerwca dawało się pojeździć na rowerze, a potem za gorąco na pedałowanie po naszych górkach.
Zmarzlak jestem na potęgę.. to wykorzystałam ciepłą wodę na żwirowni do nauki surfowania Taka ciepła nie wiem czy jeszcze kiedyś będzie
Dzisiejsze obrazki... chyba nawet 3 zrobiłam.. nie ma nawet na czym oka obiektywu zawiesić

Ogród Małej Mi - sezon 2015 08:26, 20 sie 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

(...) o seslerię.. ja mam posadzona z różami... rabata z lata, wiec jeszcze młoda i rośliny młode.. ale t ona razie jedno z moich ulubionych połączeń w ogrodzie.
(...)

Bardzo ładne, zwłaszcza te kolory róż obok siebie. Bardzo oryginalne.

Te kulki to cisy czy bukszpany?

I Zebrinus kolorystycznie pięknie współgra z seslerią, jest gdzieś obok powtórzony czy sam?
Ogród Małej Mi - sezon 2015 08:21, 20 sie 2015

Do góry
Peppermint napisał(a)
Podziwiam i ogród i odwagę

Jak się ślizga na nartach ..to ślizganie na wodzie nie wymaga żadnej odwagi. Czy się uczy na śniegu czy na wodzie trzeba swoje powywracać się i tyle. Akrobacji i wyczynu nie planuje.. bo to już nie te kości..

W ogrodzie w takie upały nic robić się nie da. Można wyciąć to co brzydkie i tyle. Pielenie odpada, przesadzanie, przycinanie też.. nawet trawnik do koszenia dużo rzadziej. Wiec nie zostaje się nic innego jak poszukanie innego odgłupiacza od roboty. Na forum marazm..też z powodu upału.... to odbiło i pojechałam się uczyć czegoś nowego. Nawet na rower za gorąco.
Ale się ochłodziło i przedwczoraj uciachałam moje dwa cycki tujkowe .... dziś może da się przyciąć trochę bukszpanów. Miały być cięte w czerwcu.. ale po przycięciu kilku sztuk słoneczko je popaliło, to odpuściłam.

Małymi kroczkami do celu... 08:16, 20 sie 2015

Do góry
A oto efekt, nie efekt mojej wczorajszej pracy, rabatka wyplewiona do połowy i pierwsze rośliny już nie niej

Tak się zastanawiam, czy będzie im tam dobrze, teraz do godziny 11 jest tam cień, ok godz 18 też tam już jest cień, wystarczy szałwi i rozom tyle słońca?
Ogród Tosi 08:13, 20 sie 2015

Do góry
atena35 napisał(a)

W ubiegłym roku, ale one tak mają
"Te przy śmietniku" 07/07/2013 wyglądały tak:

a teraz

"Te przed świerkami" 07/07/2013

a tak jeden rok i tydzień później

Witaj zakochalam się w ogrodowisku i Twój ogród...przepiekny,będzie moją inspiracją niejednokrotnie. jestem posiadaczką "ogrodu"-dużo mu brakuje do tej nazwyod kilku miesięcy,więc w tych temetach dopiero raczkuję, zbieram informacje,czytam,uczę się,notuję szał mnie ogarnąłale mam zamiar rozpocząć przygodę z ogrodem dopiero na wiosnę za rok( już mam magiczną skarbonkę ) Jednak mam kilka sztuk hortensji i nie wiem gdzie je posadzić czy mogą rosnąć w miejscu ,gdzie slońce jest od 11 praktycznie do wieczora,???jak to wygląda u ciebie, poradzisz mi cokolwiek? pozdrawiam cię
Ogród Małej Mi - sezon 2015 08:12, 20 sie 2015

Do góry
eee_taam napisał(a)
a jeszcze w tzw. miedzyczasie napisz ..jak się mają odmianowe napartnice? kwitną jeszcze? ...czy to już bardzo odległe wpomnienie

Niektóre kwitną, ale już tak beznadziejnie, że nie ma co pokazywać. Zresztą niewiele jest teraz do pokazywania. Ogród umęczony upałem ledwo dycha. Nawet fotek nie chce mi się robić. To co ładne pokazane, a reszta byle jaka.. Tylko milin daje radę i śmieci na całego.. ogoliłam go nieco..
Grys kamienny na rabacie, klombie 08:00, 20 sie 2015

Do góry
Zwykłe kamyczki granitowe okrągłe tzw. budowlane, wykorzystywane np. do obsypywania rur drenarskich, opaski wokół domu. Są różne "rozmiary"- drobniejsze i grubsze. Pojedź do najbliższej żwirowni lub składu kamienia i znajdź zgodnie ze swoimi preferencjami cenowymi. Około70-100 zł taki okrągły kosztuje.

Czasem słońce czasem deszcz 07:42, 20 sie 2015

Do góry

a tak wyglądają moje popisowe niegdyś tawułki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies